Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Betsy met haar zoon Danny
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Danny zoekt stamceldonor
voor zijn zieke moeder

Meike Blommaert

D

Drie jaar geleden ging het helemaal mis bij Betsy Laarman (58) uit Den Ham. Het knobbeltje in haar lies bleek minder onschuldig dan gedacht: ze kreeg de diagnose non-hodgkinlymfoom, kanker van het bloed- en lymfestelsel (ook wel lymfeklierkanker). Stamceldonatie is in haar geval de enige remedie.

De hoop opgeven doet Betsy in ieder geval niet: "Ik ben geen type dat bij de pakken gaat neerzitten, en ik blijf ook werken in mijn kapperszaak. Inmiddels heb ik zo'n dertig chemokuren gehad. Ik ga ieder week naar het ziekenhuis in Hardenberg.

Stamceldonatie

Zij zorgen daar fantastisch voor me, al blijft het slopend om steeds weer ziekenhuis in- en uit te gaan. De artsen kunnen niet zeggen wanneer ik uiterlijk een donor moet hebben. Het is een heel lang traject en ik moet tot die tijd de kanker onderdrukken met chemo’s.

Onderdrukken, de chemo zal mij niet beter maken. Stamceldonatie is echt het enige wat mij kan redden. Ze kunnen niet zeggen hoe lang ik zonder donatie nog heb, maar feit is dat dat de enige manier is om te genezen.

In quarantaine

Het krijgen van een stamceldonor is een lange 'zit'. Wanneer ik een telefoontje krijg met de mededeling dat er een match is, dan ga ik wéér een zware periode tegemoet. Voor de stamceltransplantatie krijg ik namelijk eerst een allesvernietigende chemo, pas daarna krijg ik de gezonde cellen toegediend. 

Omdat ik dan zo vatbaar ben voor ziektes moet ik daarna een tijdlang in quarantaine. En dan duurt het nog minimaal een jaar voordat ik de oude ben. Ik ben me helemaal kapot geschrokken toen ik hoorde dat ik dit nog moet doorstaan. Maar het is voor een goed doel."

Moeder en zoon

Haar enige kind Danny (27) vond het daarom hoog tijd voor actie. Hij probeert nu via Instagram zoveel mogelijk nieuwe stamceldonoren te registreren. Voor zijn zieke moeder, maar ook voor alle anderen die stamcellen nodig hebben.

Er is volgens moeder en zoon onvoldoende informatie over wat stamceldonatie precies inhoudt. Betsy: "Danny vond het vooral heel raar dat jongeren er zo weinig van af weten. Terwijl de matchingkans met jongeren groter is. Dus het is juist belangrijk dat jongeren meedoen.

Gezin 

Mensen zien vaak niet aan me dat ik ziek ben. Ik ben niet voor niets kapster, mooi voor de dag komen vind ik belangrijk. Met een mooie pruik en make-up lijkt het al snel heel wat. Mijn zoon zegt soms dat hij af en toe vergeet hoe ziek ik ben. Voor de afleiding sta ik elke dag in de kapsalon, maar snel lopen en veel huishoudelijke taken gaan niet meer; mijn conditie is weg.

Maar dat is ook geen wonder na al die chemo’s; het is gewoon gif. Mijn man en zoon zijn een enorme steun, we zijn als gezin heel sterk. We genieten nog van de kleine dingen en van elkaar. Ik wil niet alleen maar met die ziekte bezig zijn.

Registreren

Iedereen weet dat orgaandonatie bestaat, maar van stamceldonatie hebben veel minder mensen gehoord. Dat komt denk ik ook omdat het zo'n technisch verhaal is. Het is al heel erg moeilijk om een match te vinden, maar het is natuurlijk nog moeilijker als niemand weet hoe je donor kan worden.

Ik denk dat veel mensen het eng vinden klinken en zich daarom niet als donor registreren. En dat terwijl de kans dat je echt wordt opgeroepen, heel klein is. Overigens kun je stamcellen op twee manieren doneren: via bloed of via beenmerg. Welke procedure gekozen wordt, hangt af van de behandelend arts.

Een stamceldonor vinden is gewoon heel erg lastig, maar er moet toch íemand zijn die een match met mij heeft? Het is allemaal heel spannend want ik heb geen idee welk kant dit opgaat. Als het niet de goede kant opgaat dan hoop ik dat anderen zijn geholpen door de actie van mijn zoon."

Zie hieronder hoe stamceldonatie werkt.