Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Mandy (15) vist al sinds haar 4e:
Vorig jaar deed ik mee aan het WK

Naomi Melchers

M

Mandy Swart snapt heel goed waarom vissen steeds populairder wordt onder jongeren, zelf doet ze al sinds haar vijfde mee aan wedstrijden. En dat doet ze zo goed, dat ze vorig jaar mocht deelnemen aan het WK sportvissen. 

Sportvissen blijkt steeds populairder te worden, het is nu officieel de derde sport van Nederland. Niet alleen volwassenen doen mee aan deze sport, ook de jongere generatie wordt steeds enthousiaster. Ongeveer 300.000 van de 1.2 miljoen Nederlanders die de sport beoefenen, zijn onder de achttien jaar. 

Wereldkampioenschap

Onder wie Mandy Swart, zij is vorig jaar op de 16e plek geëindigd bij het WK sportvissen in Zuid-Afrika, en dat terwijl ze nog maar vijftien jaar is. “Ik vond het heel spannend, maar ik had wel vertrouwen in mezelf. Ik was erg trots!

Het is ook leuk dat steeds meer mensen van mijn leeftijd geïnteresseerd zijn in vissen. Dan komen ze naar me toe om te vragen wat ze precies moeten doen, dat vind ik super leuk.’’

Jong geleerd

“Mijn vader vist ook al heel erg lang en hij wilde graag dat wij ook zouden vissen, dus zo is het eigenlijk begonnen. Vanaf mijn vierde jaar heeft hij mijn tweelingbroer en mij meegenomen naar het water met een hengeltje.

Ik vind het gezellig om in een team te werken, je kunt elkaar helpen en ook heel veel van elkaar leren. Je kunt lekker in je eentje vissen, maar ook samen. Natuurlijk is het ook geweldig als je een mooie vis omhoog haalt.’’ 

Streetfishing

Een fenomeen dat ook steeds populairder wordt, is ‛streetfishing’. Op het moment zijn er veel studenten die tussen, of na, de lessen bij de grachten een hengeltje uitgooien. Het is een paar jaar geleden populair geworden in Parijs en nu wordt Nederland ook enthousiast.

Mandy: “Ja ik heb er weleens van gehoord, maar helaas nog nooit geprobeerd. Ik zou het wel heel leuk vinden om er hier een keer aan mee te doen, vooral in een grote stad!”

Heb jij ook een bijzonder verhaal dat je met ons wil delen?

Stuur ons dan een berichtje