Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

De alleenstaande Hadewych (32)
wil nog een tweede kindje

Anne Noorman

D

Door een plotselinge beleidswijziging valt kunstmatige inseminatie met donorzaad voor alleenstaande en/of lesbische vrouwen niet meer binnen het basispakket van zorgverzekeraars. Zelfs met een aanvullende verzekering kan er een groot bedrag voor eigen rekening zijn. Voor alleenstaande moeder Hadewych (32) betekent dit dat haar droom om een tweede kindje te krijgen misschien niet uitkomt. "Dit is een stap terug in de tijd."

Hadewych: "Ik heb altijd geweten dat ik moeder wilde worden. 'Later als ik groot ben, word ik moeder', zei ik tegen iedereen. En naarmate ik ouder werd, bleef die wens even sterk. 

Huilen

Maar ik kwam die leuke man maar niet tegen. Dus ging ik mezelf afvragen: 'Wil ik het alleen doen?', 'Kan ik dat aan?' Ik heb best lang getwijfeld en veel met mijn omgeving overlegd.  

Ik dacht bij mezelf: 'Hoe zou ik het vinden als ik geen moeder word?' En toen moest ik zo verschrikkelijk hard huilen. Daarna dacht ik: 'Hoe zou ik me voelen als ik geen man vind?' Het leek me wel jammer, maar niet het einde van de wereld. Op dat moment wist ik het zeker; dit is wat ik wil! 

Donor

Dus toen was het: oké ik wil moeder worden, wat nu? Ik was er al snel over uit dat ik het graag met behulp van een donor wilde proberen. Maar dat ging niet zomaar. Eerst moest ik een verwijzing van de huisarts krijgen en daarna moest ik in gesprek met een seksuoloog, een verpleegkundige en een gynaecoloog.

Een groep van vijftien man moest uiteindelijk beoordelen of ik geschikt was. Dat vond ik heftig; anderen kunnen zomaar moeder worden, ik moest bewijzen dat ik goed genoeg was. Ik kwam gelukkig wel door deze screening heen en werd op een wachtlijst gezet. Na anderhalf jaar wachten, mocht ik eindelijk de procedure in en weer een half jaar later was ik zwanger.

Zaad reserveren

Ik heb een hele fijne zwangerschap gehad en in juni 2017 ben ik bevallen van een heerlijk kind. Ik heb vrij snel geïnformeerd naar de hoeveelheid zaad die er nog was van dezelfde donor. Ik wist dat ik heel graag een echt broertje of zusje voor mijn zoontje wilde. Er werd verteld dat er niet veel zaad meer was en dat ik moest reserveren. 

Het was een paar maanden na mijn bevalling en ik vond het eigenlijk nog te vroeg, maar ik deed het toch. En al heel snel ging het weer kriebelen. Het ging zo goed met mijn zoon en het leek me zo leuk voor hem om een speelmaatje te hebben. Iemand die niet veel jonger is en waarmee hij lekker ondeugend kan doen.  

Kleine lettertjes

Sinds september ben ik het weer aan het proberen, maar ik ben helaas nog niet zwanger. En toen kreeg ik vorige week ineens het bericht dat het krijgen van een kindje straks niet meer in de basisverzekering zit. En dat ik mijn verzekeraar 2000 euro moet terugbetalen, voor de pogingen die ik dit jaar gedaan heb. Ergens in de kleine lettertjes stond dat, zeggen ze. Maar ik heb die nooit gelezen. 

Ik heb heel veel gehuild. Maar ik was ook woedend, ik vond het zo vreselijk oneerlijk! Want een vrouw die zelf kinderen kan krijgen, maar wiens man slecht zaad heeft, krijgt de procedure wel vergoed. Maar een vrouw die met een vrouw is of alleenstaand is, niet. Wat is het verschil? Ongewenste kinderloosheid doet altijd pijn. Of je nou een hetero koppel bent of er in je eentje voor staat.

Medisch probleem

Minister Bruins zegt: 'Ik voer alleen de wet uit. Er heeft altijd gestaan dat de vergoeding is voor mensen met een medisch probleem.' Maar als je op vrouwen valt of een kinderwens hebt en geen partner, sta je net zo goed voor een medisch probleem. Je kunt immers niet in je eentje kinderen krijgen.

Nederland staat bekend om zijn tolerantie, maar nu voelt het alsof we een stap terugzetten. Zaterdag 9 maart gaan we in Amsterdam de straat op om te demonstreren, tijdens de Women's March. Met de leus Geen seks met een vent, dan word je kinderwens niet erkend. Ik merk dat veel mensen, ook diegene die het niet zelf aangaat, verontwaardigd zijn. Dat is een goed teken. 

De toekomst

Ik vrees voor de toekomst. De kinderwens blijft, dus als mensen de procedure niet kunnen betalen zullen ze waarschijnlijk toch een weg vinden. Dan heb je kans dat er schimmige praktijken gaan plaatsvinden.

Dat mensen zelf op zoek gaan naar een donor, zonder iets van zijn medische achtergrond te weten. En dat er straks weer tientallen donorkinderen rondlopen, die niet weten wie hun vader is en daarmee zitten."

Hoop

Voor één behandeling kost het krijgen van donorzaad rond de 250 euro. Dat moest de vrouw al zelf betalen. Volgens stichting Meer dan Gewenst komt daar nu gemiddeld nog eens 840 euro per behandeling bovenop. De meeste vrouwen hebben zes a twaalf pogingen om zwanger te raken, dus dit kan al snel oplopen tot duizenden euro's. 

"Over wat dit voor mijn kinderwens betekent, wil ik nog niet te diep nadenken. Er worden kamervragen gesteld en we hebben met onze petitie al 55.000 handtekeningen opgehaald. Ik houd dus hoop."

Jij op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje