Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Robert Rizzo
Verhalen achter het nieuws

Iris is doktersassistente:
Ik ben bedreigd en uitgescholden

Meike Blommaert

M

Mensen die geweld plegen tegen hulpverleners moeten altijd de cel in. Ze mogen niet meer wegkomen met vuil prikken op straat. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming gaat de wet daarover wijzigen. Hij wil met zijn voorstel duidelijk maken dat mensen die geweld plegen tegen politieagenten, leerkrachten, huisartsen en ambulancepersoneel er nooit meer slechts vanaf komen met een taakstraf.

Ook doktersassistenten krijgen te maken met geweld tijdens hun werkzaamheden: twee op de drie doktersassistenten heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld. Dat blijkt uit een peiling van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) onder bijna duizend doktersassistenten. 

Vuurwapen

Sander Hofman van de NVDA: "Doktersassistenten krijgen te maken met dreigen, spullen vernielen, stelen, verbaal intimideren en fysiek geweld. Maar er zijn ook gevallen bekend waarbij assistenten zijn bedreigd met een vuurwapen of een mes. Het effect is dat doktersassistenten niet meer naar hun werk durven of willen doordat ze zich onveilig en verdrietig voelen.

Sommigen krijgen zelfs fysieke klachten. Uit de peiling blijkt dat het in heel Nederland voorkomt. Onze beroepsvereniging gaat daarom meer trainingen aanbieden. Dan moet je denken aan weerbaarheidstrainingen, 'Hoe ga je om met boze patiënten?' en 'Hoe kan je voorkomen dat het escaleert?'

Oorzaak

Voor doktersassistente Iris Bulsing-Jansen is zo'n situatie helaas ook herkenbaar: "Ik ben bedreigd, uitgescholden en gekleineerd. Bedreigd door een patiënt die me zou opwachten na mijn werk en wilde weten waar ik woon. Mensen zijn het niet meer gewend om in deze '24/7-samenleving' éven te moeten wachten. 'Want daarvoor betaal ik toch premie?' roepen ze dan.

Gevolg is dat ook kinderen van een jaar of 12 zelfs al bij de balie vragen: "Moet ik nog lang wachten?" Daarnaast komen mensen tegenwoordig voor elke klacht naar de huisarts en vinden alles urgent, daarom zijn de wachttijden zo lang wat weer zorgt voor irritatie die uitmondt in agressie waardoor wij ons werk niet goed kunnen doen. Een sneeuwbaleffect dus.

Vaccineren

Patiënten zoeken ook steeds vaker zelf dingen online op, gaan zelf op de stoel van de dokter zitten. Een andere visie accepteren ze steeds moeilijker. Ze willen in het geval van een gewone griep steeds sneller antibiotica en zijn overmatig angstig door nieuwsberichten over bijvoorbeeld vaccineren. En wat we ook vaak horen: ruzie over vergoeding van een onderzoek of medicatie.

Mensen informeren zichzelf over wat ze eventueel wel of niet hebben, maar kijken niet na wat wel of niet vergoed wordt, dat vinden ze dan weer onze taak. Terwijl het andersom is. Nu is onze praktijk verbouwd en zijn we wat meer 'beschermd'; we zitten hoger dan de patiënt en dat geeft een veiliger gevoel".

Ambulance

Hofman: "Het lijkt een maatschappelijk probleem; er is tegenwoordig steeds vaker sprake van geweld tegen hulpverleners. Denk aan ambulancepersoneel tijdens de jaarwisseling. Aan de andere kant heeft het niet altijd betrekking op hulpverleners; de SIRE-campagne #doeislief is niet voor niets nu gestart."