Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Tess overleed toen ze nog maar een maandje oud was aan kinkhorst
Foto: Roos Koole Fotografie|HH
Verhalen achter het nieuws

Marjolein: Mijn baby overleed
aan de gevolgen van kinkhoest

journaliste

Daphne van Rossum

O

Op 2 januari van dit jaar beviel Marjolein (34) thuis van een kerngezonde dochter. Op 3 februari overleed Tess aan kinkhoest. "Er is te weinig kennis over kinkhoest."

Marjolein: "Tess was een blije baby en had al echt een eigen willetje. Ze sliep veel, maar wilde er als ze wakker was graag bij zijn. Als we aan tafel zaten te eten en zij in haar kinderwagen lag, was ze pas tevreden als ik haar bij me nam. Verder deed ze het ook hartstikke goed: ze woog bij geboorte ruim 4 kilo, een stevige meid dus. Een wolk van een baby, net als destijds haar zus (12) en haar broer (9). 

Intensive care

Na 3,5 weken begon ze te hoesten. De huisarts stuurde ons gelijk door naar de kinderarts, omdat baby’s niet kunnen hoesten. We werden naar een academisch ziekenhuis gestuurd, vervoerd in een rijdende intensive care. Tess bleek kinkhoest te hebben, wat heel gevaarlijk is voor kleintjes. 

Hoe ze het heeft gekregen is niet te achterhalen. Is het gebeurd toen ik met haar naar de supermarkt ben gegaan? Kinkhoest waait immers door de lucht, en heeft een incubatietijd van zeven tot tien dagen.

Honderd dagen

Als mensen hoesten houden ze vaak hun hand niet voor hun mond. Ze noemen kinkhoest ook wel 'de ziekte van honderd dagen'; als je het hebt kun je honderd dagen hoesten. Maar een baby kan dat niet.

Ik ben niet boos, dat is verspilde energie. We wisten niet wat we nu weten. En zo zijn er volgens mij heel veel ouders of zwangeren die niet weten hoe gevaarlijk kinkhoest kan zijn voor een pasgeborene. Het is ons overkomen, het heeft zo moeten zijn.

Handje van Tess|Eigen Beeld

Vaccineren

Ze hebben er alles  aan gedaan om haar beter te maken. Ze lag op een gegeven moment aan zestien medicijnpompen en ze heeft ook nog een bloedwisseltransfusie gehad. Kinkhoest maakt grote hoeveelheden witte bloedcellen aan. En als deze cellen gaan klonteren, raken haarvaatjes verstopt en stoppen de organen er vervolgens mee. Dat is bij Tess gebeurd.

Ik ben niet boos, maar wil wel dat mensen weten dat dit tegenwoordig gewoon nog gebeurt. Dat onze baby is overleden omdat anderen niet ingeënt zijn. Met vaccineren bescherm je niet alleen jezelf, ook de (nog) kwetsbaren om je heen. Zoals kinderen die nog te jong zijn om een vaccinatie te krijgen.**

Marjolein|Eigen Beeld

Prik

Ik begrijp evenmin waarom mensen niet naar de dokter gaan als ze langer hoesten. Je haalt toch ook een tetanusprik als je door een hond wordt gebeten? Het komt allemaal doordat er te weinig kennis over kinkhoest is.

Het RIVM zegt dat er nog altijd kinderen overlijden aan kinkhoest. Als ik er door mijn verhaal eentje kan redden, vind ik het al de moeite waard om het te vertellen. Kinderen zijn pas na 11 maanden volledig beschermd door de entingen die ze krijgen. Vóór die tijd zijn ze kwetsbaar.**

Zwangerschapsverlof

Mijn zwangerschapsverlof zit er bijna op. Ik moet maandag weer aan het werk maar gelukkig heb ik een fijne, coulante werkgever. Ik ben ook begonnen met bloggen; praten over Tess en wat ons is overkomen, helpt mij. Bovendien is het voorlopig nog noodzakelijk om over kinkhoest te blijven praten; de ziekte is immers levensgevaarlijk!"

** Baby’s worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd tegen kinkhoest. Pasgeboren baby's worden wel beschermd wanneer de moeder tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik krijgt. De antistoffen die in de vaccinatie zitten gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. Daarom krijgen alle zwangere vrouwen vanaf eind 2019 deze vaccinatie standaard en gratis aangeboden. Totdat het zover is, kunnen vrouwen de prik zelf halen, maar die moeten ze dan wel zelf betalen. Bron: RIVM