Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Sascha's gezin leeft van 75 euro per week:
Straks wil ik weer meer gaan werken

Anne Noorman

S

Sascha van der Vijver (36) en haar twee kinderen moeten het elke week met 75 euro doen. En zij zijn niet de enigen: 1 op de 9 kinderen groeit op in armoede. De Tilburgse verloor drie jaar geleden in één klap haar relatie, haar baan en haar woning. In januari was het gezin te zien in het programma Steenrijk Straatarm. "Ik wilde laten zien dat je met minder geld ook best gelukkig kunt zijn."

Sascha en haar dochter Lara (14) en zoon Luuk (8) waren in januari te zien in het programma Steenrijk Straatarm. Ze ruilden in die aflevering van huis en budget met de eveneens alleenstaande moeder Jamie, die na gevlucht te zijn van haar ex Dean Saunders nu een schoenenlijn runt. Jamie moest het die week dus ineens met 75 euro per week doen, terwijl Sascha 2000 euro mocht besteden. 

Ex-man

Sascha: "Het was een gekke ervaring. Toen ik benaderd werd, heb ik er wel even over moeten nadenken. Je leven wordt immers openbaar. Maar er is zoveel stille armoede en er bestaan zoveel stereotypen over arme mensen.

Dat ze niet geschoold zouden zijn en vieze, ongezellige huizen hebben. Ik wilde laten zien dat het niet zo hoeft te zijn. Mijn ex-man was in eerste instantie niet heel enthousiast dat we gingen meedoen. Gelukkig heeft hij uiteindelijk toestemming gegeven. Al vroeg hij wel: 'Je bent toch niet arm?' 

2000 euro 

Het was heel maf om ineens 2000 euro per week te kunnen besteden. Het lukte me ook niet om het uit te geven. Iedereen zei: 'Geef het nou lekker uit.' Maar er zat een rem op bij mij. Ik ben zo gewend om geen geld aan onzin uit te geven dat ik ook nu dacht: 'Wat heb ik echt nodig?'. En geld uitgeven alleen omdat het kan, vind ik gewoon zonde.

Uiteindelijk heb ik het geld deels gebruikt om mijn kinderen te verrassen. Luuk heeft een kleine vlogcamera gekregen en Lara een spiegelreflexcamera. Dat voelde goed. Al zeuren mijn kinderen eigenlijk nooit om dure spullen. Sterker nog, ze vinden het leuk om mee te denken over hoe we ons geld creatief kunnen besteden. 

Scheiding

Een paar jaar geleden was onze financiële situatie heel anders. Mijn ex-man en ik hadden samen een café. Hij was op papier de eigenaar en ik werkte er. We hadden het café samen overgenomen van de vorige eigenaar, die naar Spanje verhuisd was. Het café liep heel goed en we kwamen niks tekort. Over uitgaven hoefden we nooit heel diep na te denken. 

Maar toen de relatie overging, werd het onmogelijk voor ons om samen te werken. Ik ben per direct gestopt in het café en mijn ex is uit ons koophuis vertrokken. Ik heb daar nog een paar maanden kunnen wonen, terwijl ik zocht naar een ander huisje en andere baan. En ik kreeg de grootste zorg voor de kinderen. 

Parttime

Baan weg, relatie weg, huis weg... Het was een zware tijd. Ik was mijn hele basis kwijt en was doodongelukkig. Ik vond het vreselijk dat ik helemaal opnieuw moest beginnen. Maar ik wist dat ik mijn schouders eronder moest zetten voor de kinderen. Ik vond al snel een parttime baan en we kregen een kleine, sociale huurwoning toegewezen. 

Ik had liever een eengezinswoning gehad, maar was allang blij dat we weer een plekje hadden met zijn drietjes. En we hebben er snel een leuk huisje van gemaakt. Vroeger had ik gewoon nieuwe meubels gekocht, nu is het mijn hobby om marktjes en kringloopwinkels af te struinen. Je vindt er de mooiste dingen voor weinig! 

Toeslagen

Het gemiddelde wat we wekelijks kunnen uitgeven is 75 euro. Er zijn weken dat ik ontzettend krap zit en weken dat het beter gaat. Ik krijg wel kindertoeslag en huurtoeslag, maar ik zit niet in de bijstand want ik werk parttime. Uit eten gaan of eten bestellen is er voor ons natuurlijk niet bij. Maar we hoeven ook geen honger te lijden. 

Ik heb geleerd om slim met geld om te gaan. Als de kinderen frietjes willen halen, zeg ik meestal: 'Nee'. Maar dan haal ik vervolgens wel een zak ovenfriet. Net zo lekker! Verder drinken wij geen frisdrank, maar water, thee en ranja. Als er iemand jarig is en we een cadeautje moeten kopen, moet ik dat goed plannen.

Reacties

Voordat we aan het programma meededen hadden Lara en Luuk het over hoeveel geld we zouden krijgen en waar ze het aan gingen uitgeven. En natuurlijk was het fijn om lekker eten en drinken te kunnen kopen zonder erover te hoeven nadenken. Maar ze waren ook heel opgelucht toen we weer thuis waren, ze zijn dus niet heel jaloers op een luxer leven. 

Ik heb honderden lieve Facebook-berichtjes gehad. Zo word ik een powervrouw genoemd, gekke term maar ik voel me wel vereerd dat mensen zo onder de indruk zijn van mijn gezin. Ook ben ik benaderd door een bedrijf dat biologisch hondenvoer verkoopt: ik krijg nu een jaar gratis brokjes opgestuurd! Ik zie nu al dat de vacht van onze hond mooier wordt.

Crowdfunding

En een klusjesman uit de regio Tilburg bood aan om gratis te helpen in ons huis. Hij heeft de trap al geschuurd en geverfd. Heel lief dat mensen ons willen helpen, al moet het niet te ver gaan. Iemand was een crowdfunding begonnen zodat Luuk naar een Ajax-wedstrijd kon gaan. Toen schaamde ik me eigenlijk dood. Zo slecht hebben we het ook weer echt niet. 

Als Luuk naar de middelbare school gaat, wil ik meer gaan werken. Hopelijk kunnen we over een paar jaar dan naar een eengezinswoning met een tuintje verhuizen. Dat is fijn voor de hond en voor de kinderen. Maar tot die tijd redden we ons prima met zijn drietjes. Ja, we hebben wat minder te besteden maar zijn hartstikke gelukkig!"