Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Maayke was als tiener ernstig ziek:
Die wens was de ommekeer

Meike Blommaert

N

Naar aanleiding van ons Make-A-Wish-nummer interviewden we Maayke Fleury-Plugge (34). Zij werd op haar vijftiende ernstig ziek en kwam hierdoor in aanraking met Make-A-Wish Foundation.

"Ik zat in 3 mavo toen ik tijdens de zomervakantie hernia-achtige klachten kreeg. Ik had last van mijn rug en kreeg moeite met lopen. Dat is natuurlijk abnormaal op die leeftijd. Mijn huisarts nam het dan ook direct serieus op.

Tumor

In het ziekenhuis werd ontdekt dat ik een kwaadaardige tumor in mijn bekken had. Die groeide uit een zenuw en omdat die helemaal vergroeid was met mijn bekken is uiteindelijk een deel van mijn bekken verwijderd. Daarna kreeg ik bestraling.

Na deze zware operatie moest ik vijf maanden in het ziekenhuis blijven, om vervolgens in het revalidatiecentrum opnieuw te leren lopen. Ook kreeg ik sondevoeding omdat ik door het ziek zijn en de medicatie geen eten binnen kon houden.

Bijwerking

Mijn school heb ik niet meer afgemaakt omdat mijn concentratievermogen was verdwenen. Dat kan ook een bijwerking zijn van de pijnstillers. Mijn ziekte had ook een enorme impact op ons gezin.

Zo bleef mijn moeder continu bij mij in het ziekenhuis in Leiden terwijl mijn vader en mijn broertje thuis in Zeewolde bleven. Mijn broertje is slechts 17 maanden jonger en voor hem was het ook heel heftig: alles draaide om zijn zieke zus. Daar heeft hij het toentertijd niet altijd makkelijk mee gehad.

Ik zat op een kleine middelbare school dus de leerlingen waren heel erg hecht. Het mooie is dat ik met mijn groepje van de middelbare school nog steeds een hecht clubje vorm. Ik ben zelfs met een van hen getrouwd!

Wens

In het ziekenhuis stonden ze opeens aan mijn bed: mensen van de stichting Make-a-Wish. Ik mocht een wens doen, dus ik zei dat ik graag een keer uit eten wilde met het hele gezin. Toen kreeg ik te horen dat het wel iets groter mocht zijn.

Toen antwoordde ik dat ik een keer wilde vliegen. Uiteindelijk mochten we als gezin een week naar Orlando, Amerika. Zelfs mijn vader met extreme vliegangst ging mee. Waarom Orlando? Omdat op dat moment de Backstreet Boys daar een concert gaven!

Sterren

In Amerika is Make-A-Wish een nog groter begrip. We werden onthaald als sterren en vervoerd in een limousine. En naast dat we naar het concert van de Backstreet Boys mochten, was er ook een meet & greet geregeld.

Ook maakten we verschillende uitstapjes: bijvoorbeeld naar Seaworld. Fantastisch. Het was zo fijn om er even uit te zijn! Om mij heel even geen patiënt te voelen maar een gewone tiener.

Meet & greet met The Backstreet Boys

Rolstoel

Lopen kan ik nog altijd niet goed, ik doe vrijwel alles met mijn rolstoel. En ik moet nog steeds veel rusten vanwege zenuwpijn in mijn bekken. Door de operatie en de bestraling is het voor mij ook niet mogelijk om kinderen te krijgen. Gelukkig komen mijn nichtjes en neefjes regelmatig langs.

Ik weet tot op de dag van vandaag niet wie mij heeft opgegeven voor Make-A-Wish. Ik vermoed iemand van de verpleging. Maar Orlando is voor mij een bijzondere plek gebleven.

Omdat die wens echt een ommekeer was; mijn herstel ging daarna veel sneller. Het is zo'n boost geweest voor mij en ook voor ons als gezin. Echt, het is heel belangrijk om zieke kinderen even uit hun ziekenhuisomgeving te halen."