Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Henk Braam
Verhalen achter het nieuws

Anette zoekt de doorrijder die haar moeder aanreed:
'Hoe kún je haar zo laten liggen?'

Anne Noorman

A

Anette van Uytrecht (44) krijgt de schrik van haar leven als ze tijdens haar vakantie gebeld wordt met slecht nieuws. Een roekeloze automobilist reed zondagavond haar 79-jarige moeder met haar rollator aan en liet haar zwaargewond achter. Beelden van het ongeluk, die door justitie gedeeld zijn, roepen veel emoties op bij Anette. "De camerabeelden durfde ik maar met één oog te bekijken."

Anette is op vakantie op Mallorca als ze zondagochtend een vreselijk telefoontje krijgt. "Mijn man maakte me wakker om 5 uur 's ochtends. Hij was wel wakker geworden van zijn telefoon. Het was mijn zusje. 'Mama is aangereden', vertelde ze me. 'En het ziet er niet goed uit'."

Anette's moeder was die avond op bezoek bij haar andere dochter en rond 11 uur ging ze op weg naar de dichtstbijzijnde bushalte. Bij het oversteken van de straat (de Hamdijk in Breda) gaat het fout. Een auto slaat rechtsaf, komt op de verkeerde weghelft terecht en rijdt de bejaarde mevrouw aan. Ze wordt de lucht in geslingerd, een paar meter meegesleurd en nog eens overreden door de wegrijdende auto. 

Eigen foto

Anette.

Onbegrijpelijk

"Buurtbewoners hoorden een enorme knal," vertelt Anette emotioneel. "Mijn zusje keek door het raam om te zien wat er gebeurde en zag mijn moeder en haar rollator op straat liggen."

De automobilist is op dat moment allang uit zicht; die is na de aanrijding in volle vaart doorgereden. En dat is voor Anette moeilijk te verkroppen. "Ik snap dat je in shock bent, als je iemand hebt aangereden. En een ongeluk kan iedereen in het verkeer overkomen. Maar dat je dan niet stopt en kijkt! Dat je doorrijdt zonder je om iemand te bekommeren of de politie te bellen, dat vind ik onbegrijpelijk."

Zwaargewond

Na de aanrijding ligt Anette's moeder bloedend op de grond. "Mijn zusje en omwonenden hebben zich over haar ontfermd en eerste hulp verleend. Als zij er niet geweest waren, was mijn moeder waarschijnlijk doodgebloed. 

Haar bekken, heupen en oogkas zijn gebroken. Ze moet ontzettende pijn hebben, maar ze houdt zich zo groot. Toen ze eenmaal op de intensive care lag, kreeg ik haar aan de lijn. 'Hoe gaat het mam?', vroeg ik. 'Wel goed hoor', antwoordde ze. Toen dacht ik 'Ach, mam toch...' 

Dat is typisch mijn moeder. Ze wist dat ik ver weg was en wil dat ik me geen zorgen maak. Ze mag er dan wel klein en iel uit zien, maar het is een hele sterke vrouw."

Operatie

Vanuit het ziekenhuis in Breda, waar Anette's moeder zondagavond op de intensive care belandt, werd ze gisteren naar het Erasmusmc ziekenhuis in Rotterdam overgebracht. Daar wordt ze vandaag geopereerd. "Ze hebben daar een speciaal team, dat gespecialiseerd is in heup- en bekkenfracturen. Dus ik weet in elk geval dat ze in goede handen is. Op dit moment is ze gelukkig stabiel, maar als er weer bloedingen ontstaan, kan het ineens misgaan. En het is nog maar de vraag of ze er ooit weer helemaal bovenop komt."

Camerabeelden

Het ongeluk en het letsel zijn zo ernstig dat justitie al snel besluit om camerabeelden vrij te geven, n de hoop de dader te vinden. Anette: "De politie stuurde me een berichtje toen ze de video online zetten. Ik heb het meteen op mijn eigen Facebook gedeeld. Ik durfde zelf nauwelijks te kijken, ik vond het te moeilijk. Met één oog heb ik uiteindelijk een keer voorzichtig gekeken. Later heb ik mezelf er toch toe gezet om het nog eens goed te bekijken. Ik moest precies zien hoe het gegaan was." 

Dader opsporen

Het ongeluk is niet heel duidelijk te zien op de video, het is donker en van ver. Anette: "Maar als je goed kijkt, zie je hoe een auto een gekke, grote bocht naar rechts maakt en mijn moeder frontaal aanrijdt.

Online wordt er hard meegedacht over welk model auto het is. En er wordt gespeculeerd over waarom de automobilist zo roekeloos reed. Daar probeer ik maar niet te veel over na te denken." 

Anette hoopt dat de dader opgespoord wordt. Of nog beter: dat hij of zij zichzelf meldt. "Ik wil weten wie het gedaan heeft en dat die persoon een passende straf krijgt. Dat geeft ons ook weer rust."

Knuffelen

Maar eerst wil Anette haar moeder weer in haar armen sluiten. Vanochtend vroeg zijn zij en haar man vertrokken vanuit hun vakantieplaats op Mallorca. "Sinds het telefoontje, heb ik alleen maar aan mijn moeder kunnen denken. Je voelt je machteloos, omdat je zo ver weg bent en niks kunt doen," vertelt ze aangeslagen. "Ik kan niet wachten om haar te zien en te knuffelen."

Jij op VROUW

Wil je een verhaal met ons delen?

Stuur dan een berichtje