Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jenny staat morgen op straat met twee kleine kinderen
Foto: Eigen Beeld
Verhalen achter het nieuws

Jenny (45) moet haar huis uit:
'Ik word dakloos met twee kleine kinderen'

journaliste

Daphne van Rossum

J

Jenny (45) is druk bezig met het pakken van de laatste dozen. Per morgen worden zij en haar twee kleine kinderen (5 & 8) hun huis uitgezet. Morgen is het notabene de verjaardag van haar oudste, die 9 wordt. Niet echt een feestelijk vooruitzicht. "Voor vrije sector verdien ik te weinig, voor sociale huur sta ik nog niet lang genoeg op de wachtlijst, en alle koophuizen worden voor mijn neus weggekaapt. Ik kom er gewoon niet tussen als eenverdiener."

“Ik ben ontzettend moe en voel me helemaal gesloopt”, vertelt Jenny. “Ben niet aan het leven, maar aan het overleven. Morgen sta ik met twee jonge kinderen op straat, heb ik geen dak meer boven mijn hoofd. Ik wist niet dat dat mogelijk was in Nederland. Dat dat mag. Dat dat kan: dat je als moeder dakloos raakt." 

Coulant

Ze vertelt hoe het zover heeft kunnen komen: “Ik woonde samen met mijn zus, maar mocht mij als familielid niet inschrijven op haar adres. Toen ze de huur had opgezegd, moest ik er dus uit. Sindsdien woon ik in het huis van een buurman, maar omdat ik ook hier onrechtmatig zit, moet ik de woning nu verlaten."

Helaas heb ik niet de tijd gekregen om mijn kinderen hun schooljaar te laten afmaken. Als we het huis in de zomervakantie hadden moeten verlaten, hadden we misschien net wat meer tijd gehad om iets anders te vinden. Maar ik moet zeggen dat de woningbouwvereniging nog best coulant is geweest: ik heb al een half jaartje extra tijd gekregen. Helaas heb ik in dat half jaar niks kunnen vinden.”

Streng

“Volgens woningbouwverenigingen verdien ik te weinig om in aanmerking te komen voor de vrije sector. Ik ben er al bij heel wat geweest en de regels zijn erg streng, ze kunnen geen uitzondering maken. Je moet een bepaald inkomen hebben en dat haal ik niet.

Sociale huur zou wel kunnen, maar daarvoor heb ik te weinig woonduur opgebouwd. Ik hoorde van iemand dat diegene al 26 jaar op de wachtlijst staat en nog steeds geen goede woning krijgt toegekend! Ik sta pas een paar jaar op de lijst... Ik val dus eigenlijk net overal tussen wal en schip. Dat komt omdat er een schrijnend tekort is aan betaalbare woningen en daar zijn wij nu de dupe van.”

Schrijnend

“Mijn spullen zijn opgeslagen en ik kan gelukkig tijdelijk bij een vriendin terecht in de buurt, maar maak me grote zorgen over de toekomst. Ik wil niet in de crisisopvang. Een collega-dakloze, ook een alleenstaande moeder, zei laatst dat ze van locatie naar locatie gaat en dat er in die opvanghuizen ruzie wordt gemaakt over wie de badkamer mag gebruiken.

Wat blijft er dan nog over? Ik kom gelukkig wel in aanmerking voor een urgentieverklaring, dus ik hoop dat daar iets uit komt. Maar ik besef me ook dat er in Amsterdam en daaromheen weinig woningen voor veel mensen zijn. 

Eenverdiener

Kopen lijkt vooralsnog mijn beste optie. Ik werk als stewardess en verdien genoeg om met hulp van familie wat te kunnen kopen, maar helaas gaan de woningen steeds aan mijn neus voorbij. Ik win het niet van tweeverdieners en investeerders, blijkt keer op keer. Ik heb meerdere biedingen gedaan, maar word gewoon elke keer fors overboden. Ik kom er als eenverdiener gewoon niet tussen.

Er zit een stuk schaamte in mijn verhaal, maar toch vind ik het belangrijk om dit te delen. Want door het gebrek aan woningen zitten veel mensen in hetzelfde schuitje. Vooralsnog zie ik het somber in. Desondanks vieren we morgen gewoon de verjaardag van mijn kleine man, gezellig bij opa en oma. We laten ons niet uit het veld slaan."

Reactie Eigen Haard

Woordvoerder Wim de Waard van woningbouwvereniging Eigen Haard reageert op de kwestie: “De dame in kwestie is geen huurder van ons. Ze woonde in onderhuur. We hebben haar met een half jaar extra verhuur de nodige coulance gegeven, maar dan moet iemand de woning uit. Zo werkt het in Nederland, dan vragen we de woning terug.

Jij op VROUW

Wil jij een verhaal met ons delen? Dat kan!

Stuur dan een berichtje