Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Merel Lelieveld
Verhalen achter het nieuws

Merel (30) heeft een kinderwens:
Waarom wordt eiceldonatie niet vergoed?

Journalist

Lizette van Loenen

O

Op haar 28e kreeg Merel Lelieveld (30) darmkanker. Om behandeld te worden moest zij preventief haar eierstokken laten verwijderen. Eiceldonatie is de enige manier voor haar om toch moeder te kunnen worden, maar de torenhoge kosten en lange wachtlijsten maken het haar en haar vriend Martin niet makkelijk. Het stel startte een crowdfundingsactie.

"Ik heb altijd al een grote kinderwens gehad. Mijn broer en zus hebben allebei kinderen waar ik vanaf mijn twintigste regelmatig op pas. Ze komen slapen, gaan dagjes weg en ik pas veel op. Sinds die tijd kriebelt het ook bij mij om moeder te worden.

Helaas is dit moeilijker dan ik dacht. Op mijn derde kreeg ik colitis ulcerosa, een ontstekingsziekte van de dikke darm. Daar heb ik jarenlang mee kunnen leven, tot dit op mijn 28e uitgezaaide darmkanker in mijn buikvlies veroorzaakte."

Eitjes invriezen

Om de kanker te behandelen, onderging Merel een Hipec-behandeling, een operatie met verwarmde chemospoeling in de buikholte. Voorwaarde was wel dat haar eierstokken preventief verwijderd moesten worden, omdat de structuur ervan gevoelig is voor de hechting van kankercellen. Merel: "Er was een mogelijkheid om mijn eitjes in te laten vriezen, maar dan zou ik nog drie weken met de Hipec moeten wachten, vanwege het rijp- en invriesproces. Dat zou de kans op uitzaaiingen vergroten.

Ik had anderhalve dag om een keuze te maken en belandde in een emotionele draaikolk. Samen met mijn familie zette ik alle voors en tegens op papier. Uiteindelijk wilde ik voor mijn gezondheid kiezen, iets dat ook aangeraden werd door de oncologen. Mijn eierstokken gingen eruit zonder de eitjes eerst in te vriezen."

Peperduur

Nu is Merel 30 en vrij van kanker, waardoor ze weer een beetje aan haar toekomst kan bouwen. Merel: "Mijn kinderwens is er nog steeds in al haar vurigheid, maar de enige manier voor mij om zwanger te worden, is door middel van eiceldonatie. Dat kost in Nederland tussen de drie en vijfduizend euro, afhankelijk van het ziekenhuis of de kliniek. Voor de wensmoeder wordt het traject wel vergoed, maar voor de donor, die hetzelfde traject moet ondergaan om de eicellen aan de wensmoeder te geven, wordt het niet vergoed. De wensouders mogen de donor wel onkostenvergoeding betalen, maar niet de hele behandeling. Zo wordt mijn kinderwens dus ineens peperduur.

Volgens de regels nu wordt het weghalen van eicellen bij de donor nu niet als ‘medische noodzaak’ gezien. Voor mij is het echter wel noodzaak, want zonder donatie kan ik niet zwanger worden.

Naar Spanje

Nu is vierduizend euro best bij elkaar te sparen, maar dan zijn er nog de wachtlijsten van twee tot vier jaar. Ik vind het door mijn medische achtergrond spannend om langer dan een jaar vooruit te kijken. Alle berichten rondom mijn gezondheid zijn nu goed, dus ik wil er ook heel graag nu voor gaan. Wie weet hoe het over een aantal jaar met me gaat…

Ik ben daarom zelf verder gaan kijken en ontdekte dat er in Spanje een passende oplossing is: eicelbanken met anonieme eiceldonoren zonder wachtlijsten. Het verschil met Nederland is dat er daar meteen embryo’s worden geïnjecteerd, wat de kans op een zwangerschap verhoogt. Er hangt alleen een groot prijskaartje aan: twintigduizend euro.

De kosten zijn voor het traject zelf (15.000 euro) en daarnaast het heen en weer vliegen, het checken van mijn baarmoeder en het sperma, een intakegesprek, het zoeken naar een donor en de hormonen die ik moet prikken als er een donor is gevonden. Ook moet ik voor, tijdens en na het traject in Spanje verblijven, wat ook niet goedkoop is.

Naast dat ik genoeg geld bij elkaar hoop te sparen met de crowdfundingsactie, willen we aandacht voor het feit dat de zorgverzekering vaak ivf wel volledig vergoedt, maar eiceldonatie niet omdat de derde persoon die de eicel afstaat niet als medische noodzaak gezien wordt.

Is dit niet meten met twee maten? Waarom worden de kosten die de donor maakt om een eicel af te staan aan de wensmoeder bij een medische aandoening niet vergoed? Er zullen in de toekomst nog veel meer vrouwen zijn die alleen door een eiceldonor zwanger kunnen worden, en we hopen voor hen de weg vrij te maken.”

Geld doneren

Wil je geld doneren aan Merel? Dat kan via deze link op haar onlineactiepagina.