Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kirsten (39): 'Ik ben de enige gediplomeerde vrouwelijke gezelmolenaar in Nederland'
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

'Men vindt het vaak stoer:
een vrouw die het 'zware mannenwerk' verricht'

Demi Ravia

H

Het is Nationale Molendag en dat betekent dat molenaars op een flink aantal bezoekers kunnen rekenen. Kirsten Hoeke (39) is de enige vrouwelijke gediplomeerde gezelmolenaar van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde in Nederland, is getrouwd en heeft een dochtertje van 9. "Het samenwerken met de molen vind ik fijn: we zijn echt een team, door weer en wind."

Kirsten: “Ik werk al sinds 2010 in Korenmolen De Maagd in Hulshorst. Het begon allemaal met mijn vader, die een groot bakkersbedrijf bezit dat destijds nauw verbonden was met de voormalige molenaar. Toen de molenaar ouder werd, heeft mijn vader zijn taken overgenomen en ben ik hem gaan helpen binnen zijn bedrijf."

Ballotage

Ik begon als hulpkracht in de winkel, maar wilde het hier niet bij laten. Ik wilde de hele molen van top tot teen kennen: alle onderdelen en het hele proces. Ik wilde de producten - die netjes verpakt in de winkel liggen - zelf kunnen maken. Daarom ben ik begonnen aan de opleiding tot vrijwillig molenaar, waar ik alles leerde wat nodig is om iedere windmolen in Nederland veilig te kunnen besturen.

In 2013 heb ik mijn diploma behaald. Daarna ben ik ook geslaagd voor de ballotage en dus als 'gezel' (volwaardig lid) tot het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde toegelaten. Om toe te worden gelaten, moet je over voldoende kennis en vaardigheden beschikken (o.a. constante kwaliteit malen).

Afwisseling

Het samenwerken met de molen vind ik fijn: we zijn echt een team, door weer en wind. Ik moet zorgen voor genoeg voorraad en tegelijkertijd mijn taken afstemmen op het werk van de molen. Het leukste aan mijn werk vind ik de afwisseling. Elke dag is weer anders en bestaat uit verschillende taken.

Als de molen bezig is met malen, werk ik bijvoorbeeld de bestellingen en de voorraad in de winkel bij. Er is altijd wel iets te doen. Op het moment doe ik het niet in mijn eentje. Ik krijg hulp van mijn leerling en heb een vrijwilligster in de winkel staan. Zij helpen mij vooral omdat er veel vraag naar mijn producten is en ik niet genoeg tijd heb om alles alleen te doen.

Tekst gaat verder onder de foto

Kirsten bij haar molen | Eigen beeld

Mannenwereld

Negatieve reacties krijg ik eigenlijk niet. Mensen reageren vaak erg positief op mijn beroep als vrouwelijke molenaar en vinden het vooral heel erg stoer: zo’n vrouw die dat ‘zware mannenwerk’ verricht. Ook hoor ik vaak dat anderen het heel bijzonder vinden, omdat ik als enige vrouw in die vergrijsde mannenwereld werk. Toch vind ik het niet vervelend dat ik de enige vrouwelijke gediplomeerde gezelmolenaar ben. Ik heb hele goede contacten met andere leden van het Gilde en ik heb het prima naar mijn zin. 

Mijn dochtertje, Isolde (9), hoeft mijn werk niet over te nemen. Van mij hoeft het bedrijf niet van generatie op generatie worden doorgegeven. Ik vind dat ze moet kiezen en dat ze moet doen waar zíj zin in heeft. Dat is naar mijn mening veel belangrijker.

Nationale Molendag

Het is altijd leuk om met dit soort dagen een bezoekje te brengen aan één of meerdere molens. Op zo’n dag kan je eens een kijkje achter de schermen nemen en zien hoe de producten, die je anders kant-en-klaar in de winkel ziet liggen, worden gemaakt. Bij molens zoals deze kan je normaal gesproken niet zomaar langs, omdat er dan hard gewerkt wordt. Dus ik zou zeggen: maak gebruik van deze gelegenheid en neem vooral je kids mee!”

Jij op VROUW

Wil je een verhaal delen met de redactie? Dat kan!

Stuur een berichtje