Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

‘Ik was net 17
toen ik zwanger raakte’

Meike Blommaert

Z

Zoë van der Want (19) had net drie maanden een relatie toen ze ongepland zwanger werd. De relatie liep al snel stuk maar ze twijfelde er geen moment aan om het kindje te houden. Inmiddels is haar zoontje Daley net één jaar oud.

''Ik gebruikte de pil toen ik zwanger werd maar ik ging toen ook nog veel uit in het weekend. Van de alcohol moest ik vaak overgeven. Ik denk dat ik de pil eruit heb gespuugd na zo’n avond. Op een gegeven moment kreeg ik last van buikpijn maar ik kon de pijn niet verklaren. Toen zei een vriendin dat ik maar eens een zwangerschapstest moest doen. Bij de eerste positieve test vertrouwde ik de uitslag niet dus ik heb er meer gehaald. Maar ze waren allemaal positief. 

Ik was heel erg in shock en het enige wat ik kon uitbrengen was: ‘Dit kan niet.’ Ook al was ik pas 17 toen ik zwanger werd, ik heb niet overwogen om het kindje weg te laten halen. Ik vind abortus namelijk moord, tenzij je verkracht bent of het kindje niet levensvatbaar is. Maar je bent in alle andere gevallen zelf verantwoordelijk voor het hebben van seks, dus dan ben je ook verantwoordelijk voor de consequenties.

Boos

Maar toen moest ik het nog aan mijn ouders vertellen. Ik zei: 'Mam, ga even zitten'. Toen zei ze meteen: 'Het is toch niet wat ik denk wat het is?' Wel dus. Maar uiteindelijk reageerde mijn moeder heel zorgzaam en stelde ze mij gerust. Mijn vader en broertje waren boos. Dat begreep ik ook wel. Inmiddels zijn ze gelukkig helemaal bijgedraaid.

Eng idee

Ik heb het grote geluk dat ik bij mijn ouders kan blijven wonen en dat ze erg zorgzaam zijn naar mij en Daley. Ze passen op als dat nodig is. Ik wil eerst mijn school afmaken en daarna kan ik kijken of ik woonruimte voor mezelf en Daley kan vinden. Maar ik vind het ook wel een eng idee om mijn ouders niet meer om mij heen te hebben.

De vader

Mijn ex is even oud als ik en hij was de eerste periode nog wel een beetje in beeld maar dat werd eigenlijk steeds minder. Het liep al niet lekker tijdens mijn zwangerschap. Ik wil onafhankelijk zijn maar ik zou het leuk vinden als hij wat meer interesse toont.

School

Ik zat net in het eerste jaar van mijn mbo-opleiding pedagogisch medewerker toen ik zwanger werd. Omdat mijn zwangerschap goed verliep kon ik gewoon met 36 weken met verlof. Dit was voor de zomervakantie dus dat kwam qua timing goed uit. Ik kon de draad na de vakantie gewoon weer oppakken. Met mijn opleiding gaat het goed en ik heb een bijbaan bij een kinderdagverblijf waar ik het erg naar mijn zin heb.

Klasgenoten

Mijn vriendinnen en klasgenoten reageerden eigenlijk veel minder negatief dan ik had verwacht. Ze waren vooral heel nieuwsgierig. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik zwanger was of dat ik op jonge leeftijd moeder ben. Ik deel ook veel op social media en ik geloof dat veel mensen het interessant vinden want ik heb al elfduizend volgers.

Bevalling

Ik heb er bewust voor gekozen om thuis in mijn vertrouwde omgeving te bevallen zonder pijnstilling. Mijn moeder bleef bij mij, mijn vader en mijn ex zaten beneden en mijn broertje zat te gamen op zijn kamer. De bevalling ging eigenlijk heel goed. Ik had me van te voren wel ingelezen en ik had vlogs gekeken over bevallen maar tijdens zo’n weeënstorm weet je echt niet wat je overkomt.

Toekomst

De toekomst zie ik positief tegemoet. Mijn focus ligt vooral op het behalen van mijn diploma en ik wil heel graag blijven werken in de kinderopvang. Dan zou ik het liefst een vast contract willen en geen nul-uren contract meer. En uiteindelijk zoek ik ook een leuke, normale man. Maar daar ben ik nu nog niet mee bezig. Daley en mijn school staan op nummer één.''

Heb jij ook een bijzonder verhaal en wil je daarover vertellen? Stuur het naar de redactie.

JIJ op VROUW