Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Stephanie met dochtertje Liva-Faye
Foto: Roel Dijkstra
Verhalen achter het nieuws

Stephanie: Die kwetsende Pokémonkaart
met daarop mijn dochter moet weg

D

De Nederlandse politie doet onderzoek naar een website waar Pokémonkaarten kunnen worden gemaakt. De site staat tjokvol beledigende afbeeldingen van onder meer mensen met het syndroom van Down, het koningshuis en Anne Frank.

Stephanie (achternaam bij redactie bekend) keek vorige week vreemd op. Een Pokémonkaart van haar dochtertje Liva-Faye? "Een buurjongetje had het aan mijn andere dochter verteld. 'Het is best wel ziek', zei hij. Dus we zochten het op." 

Misbruikt

In een paar klikken vinden ze een digitale Pokémonkaart met een foto van Liva-Faye toen ze 2 jaar was. Het meisje met het syndroom van Down staat regelmatig model voor webshops. "Dat vindt ze onwijs leuk en doen we juist voor een positief beeld van het syndroom van Down." Maar de foto werd misbruikt; onder de titel 'down hoofd' heeft ene Thijs een afbeelding gemaakt waarbij allerlei dodelijke ziektes worden genoemd.

Pokémonkaarten bestaan al zo’n twintig jaar. Eind jaren ’90 waren de computergame en de serie Pokémon een hype, en ook een spel met fysieke kaarten sloeg aan. Zo’n twaalf jaar geleden werd er een site gelanceerd, waarop mensen zelf zo’n kaart kunnen ontwerpen. Leuk als uitnodiging voor een kinderpartijtje, of om je kat superkrachten te geven.

Aangifte

Maar misbruik lonkt. Wie over de site surft, komt kaarten tegen waarop Anne Frank belachelijk wordt gemaakt. En waarop wijlen prins Friso voor van alles en nog wat wordt uitgemaakt. Van de bekende rapper Sjors zou je 'gehoorkanker' krijgen en van Liva-Faye zou je een soa kunnen oplopen volgens de begeleidende tekst.

Op de site lijkt geen enkele filter of moderator te zitten. Op verschillende contactverzoeken kwam geen reactie en ook de Franse host liet niets horen. "Ik wil gewoon dat die foto wordt weggehaald." Stephanie stapte donderdag naar de politie en deed aangifte van belediging.

Puber

De politie bevestigt de aangifte en laat weten onderzoek te doen naar de site. Een woordvoerster juicht het toe dat Stephanie zelf ook de host van de website aanschreef. "Zo’n host heeft ook een verantwoordelijkheid en stelt vaak eisen waaraan de sites die op hun host draaien moeten voldoen." Stephanie zou het liefst ook spreken met Thijs, de maker van de kaart.

"Ik weet niet of hij al volwassen is of nog een puber. Een volwassene zou gewoon vervolgd moeten worden, maar met die jongen zou ik wel in gesprek willen. Snapt hij wel wat hij doet, hoe beledigend dit is?" Gevraagd naar een passende maatregel antwoordt Stephanie: "Laat hem een dagje meelopen met ons, of met een stichting voor mensen met het syndroom van Down."

Tekst: Koen Nederhof

Dit artikel stond vandaag in 'De Telegraaf'.