Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Maartje staat de komende tien jaar ongewild met kaal hoofd in haar paspoort
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Maartje staat de komende tien jaar
met kaal hoofd in haar paspoort

Lisa Vermeij

M

Maartje Deckers (49) werd in 2017 voor de tweede keer gediagnosticeerd met borstkanker. Ze kreeg preventieve chemo waardoor ze haar haar verloor. Net in die periode moest ze haar paspoort laten verlengen. Met een kaal hoofd kwam ze aan op het gemeentehuis.

Maartje had de foto van haar oude paspoort meegenomen. Ze wilde namelijk niet de komende tien jaar met een kaal hoofd op haar paspoort staan. Die foto werd geweigerd. Ze moest een recente foto meebrengen. Sindsdien wordt ze elke keer als ze haar paspoort moet laten zien geconfronteerd met haar kale hoofd en de herinnering aan een nare periode.

Maartje is niet de enige vrouw met dit paspoort probleem. De Borstkanker Vereniging Nederland krijgt tientallen berichten binnen van vrouwen in dezelfde situatie. Wat zijn de regels en is er een oplossing? Max Ombudsvrouw Jeanine Janssen dook voor het tv-programma Meldpunt in deze gevoelige zaak.

Paspoort was verlopen

Na de chemo-periode wilde Maartje haar dochter opzoeken die tijdelijk in Sofia, Bulgarije woonde. Haar paspoort was verlopen, dus ze moest eerst haar paspoort laten verlengen. “Ik had tijdelijk nog een kaal hoofd, maar over een halfjaar zou ik vast wel weer haar hebben.

Ik ging er eigenlijk vanuit dat ik mijn oude pasfoto wel kon gebruiken, maar dat mocht dus niet.” De ambtenaar wilde per se een recente foto en daardoor staat ze nu de komende tien jaar met een kaal hoofd in haar paspoort.

Starende douaneambtenaren

“Bij de douane moest ik mijn paspoort laten zien en je merkt dat de douaneambtenaar net iets langer naar je kijken. Het voelt alsof ze denken: ‘Huh, is zij het wel echt?’” Naast de starende blikken van douaneambtenaren is de foto voor Maartje zelf ook confronterend.

“Elke keer als ik die foto zie, word ik geconfronteerd met een periode waaraan ik liever niet aan terugdenk.”

Tweede keer borstkanker

Een periode waarin Maartje voor de tweede keer werd getroffen door borstkanker. De chemokuur die zij in 2018 kreeg, was preventief. In 2014 kreeg ze voor het eerst te maken met de ziekte. Haar linkerborst werd toen geamputeerd en een jaar erop kreeg ze met behulp van eigen weefsel een nieuwe borst.

In 2017 voelde zij een knobbel in haar linker oksel. “Dat was opnieuw een uitzaaiing van borstkanker. Mijn lymfeklieren werden uit mijn oksel gehaald en ik kreeg preventieve chemo en bestraling.”

Pruik dragen

Maartje had voor de gelegenheid wel met een paspoortfoto kunnen laten maken met een pruik, maar dan had ze haar paspoort ook weer op moeten halen met pruik. ,,En als ik dan daarna zonder pruik door het leven ga lijk ik alsnog niet op mijn foto.”

Een pruik dragen was voor Maartje nooit aan de orde. ,,Ik wilde dat niet. Een pruik kriebelt en het zit niet lekker. Ik zie het zelf heel vaak als mensen een pruik dragen en ik dacht laat mij maar gewoon met een kaal hoofd rondlopen. Mensen kijken toch wel, of je nou een pruik draagt of kaal bent en een muts of sjaal draagt.”

Extra geld

Volgens Maartje zullen niet alleen borstkankerpatiënten last hebben van dit probleem. Er zijn vast nog veel meer vrouwen, maar ook mannen of kinderen, die door een ziekte (tijdelijk) hun haar zijn verloren. Wat de oplossing kan zijn?

“Ik hoop dat de regels worden aangepast. Voor nu is er eigenlijk geen oplossing. Het is óf tien jaar dealen met een paspoortfoto met kaal hoofd, of een nieuw paspoort laten maken, maar ik heb helemaal geen zin om daar extra geld aan uit te geven.”  

Herinnering aan zware tijd

Het gaat nu een stuk beter met Maartje en ze durft voorzichtig te zeggen dat de borstkanker waarschijnlijk weg is. Maar haar paspoortfoto blijft een herinnering aan die zware tijd. Ze hoopt dan ook dat er een oplossing komt voor vrouwen, maar ook mannen en kinderen die door een ziekte hun haar zijn verloren.

Maartjes haar is inmiddels weer aan het groeien en binnenkort krijgt ze ook een nieuwe bril. “Ik wacht op het moment dat ze gaan zeggen: ‘U lijkt er helemaal niet meer op.’ En dan?”

Klacht

Maartje is niet de enige vrouw die last heeft gehad van dit probleem. Ook de 50-jarige Sandra Eman kreeg op het gemeentehuis te maken met het paspoortprobleem. Zij ging niet akkoord met de regels van het gemeentehuis en diende een klacht in.

De borstkankervereniging krijgt tientallen berichten binnen van vrouwen met hetzelfde probleem. Vanavond wordt hier aandacht aan besteed in de uitzending van Meldpunt om 19.10 uur op NPO2.