Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

'Hoe een carrière als influencer me doodongelukkig maakte'
Foto: Hollandse Hoogte | Nick Ansell
Verhalen achter het nieuws

'Hoe een carrière als influencer
me doodongelukkig maakte'

Anne-Flore Muller

G

Geld verdienen met foto's van jezelf in gratis kleding en nog geregeld betaald op reis ook. Sinds 'influencer zijn' een heuse carrière is, lijkt ieder opgroeiend meisje te dromen van een baan als deze. Maar is het wel echt zo glamoureus als het op de flink geretoucheerde foto's lijkt?

Open Instagram en de perfecte plaatjes vliegen je om de oren. Prachtige meiden met dure designerkleding en -tassen brengen je in verleiding om hun aangeprezen items te kopen. Op het eerste gezicht lijkt influencer zijn een gemakkelijke manier om je spaarrekening te spekken. Toch blijkt er een fikse keerzijde aan de online roem te zitten.

Carrière als influencer

Met mijn 29 jaar op de teller heb ik de opmars van Instagram heel bewust meegemaakt. Bijzonder vond ik het, dat wat startte als platform voor familiekiekjes plots veranderde in een interessant verdienmodel. Meisjes die eerst plaatjes van hun sokken met een kop thee deelden, plaatsten ineens volwaardige fotoshoots online.

Heel even overwoog ik de stap te zetten om zelf influencer te worden. Reuze interessant leek het me, maar tegelijkertijd ook doodvermoeiend. En precies daarom kwam ik telkens bij hetzelfde vraagstuk uit wanneer ik door Instagram scrolde: hoe is het nou écht als influencer? Het moest geweldig zijn, gezien ze als paddestoelen uit de grond schoten.

Er was maar één manier om daar achter te komen, en dat was door het zelf ondervinden. Dus kroop ik in de huid van influencer en leefde ik maanden achtereen voor de likes. In eerste instantie vond ik het best leuk, om dagelijks creatief bezig te zijn met mode en fotografie.

Gratis kleding

Het begon onschuldig. Tot ik een mailtje kreeg met de vraag of ik een horloge wilde ontvangen. Het enige wat ik daarvoor hoefde te doen, was er een foto mee maken. Na deze aanvraag volgden er meer mails van merken en pr-bureaus. Voor ik er erg in had ontplofte mijn kledingkast van de gratis kleding en had ik meer horloges dan ik polsen heb.

Met deze goedgevulde gratis garderobe kwam de stress om de hoek kijken. Bloednerveus werd ik van de gedachte dat ik in het weekend nog foto's moest maken met een gekregen kledingstuk. Vooral als de weersvoorspelling regen, wind of vrieskou liet zien. Want ook dán moest ik een foto maken en online plaatsen op een afgesproken tijdstip.

Mentaal gekmakend

Dit eiste al snel zijn tol. De stress die ik voelde wanneer ik na een lange werkdag nog een foto moest maken zonder fotograaf, was ongekend. Noodgedwongen stond ik in mijn outfitje op straat, om een vreemde te vragen mij op de foto te zetten. Duizend filters later was ik alsnog nooit tevreden met het eindresultaat.

Vooral de interne worstelingen die de kop opstaken waren opvallend en ietwat angstaanjagend. Wanneer mijn foto minder dan 700 likes ontving, wilde ik hem verwijderen. Iedere comment gaf mijn zelfvertrouwen een opkikker. Ondanks mijn groeiende online populariteit, voelde ik me iedere dag onzekerder worden. Ineens vond ik mijn neus veel te groot, mijn armen te dik en mijn haar te dun.

Haarverlenging en opgespoten lippen

Door me steeds meer te begeven onder influencers, kwam ik er al snel achter dat ik niet de enige was die worstelde met onzekerheden en de drang om perfect te willen zijn voor Instagram. Het opende mijn ietwat naïeve ogen. De meeste meiden bleken hairextentions te hebben, en ook opgespoten lippen waren in mijn nieuwe vakgebied eerder regel dan uitzondering.

“Het klinkt stom nu ik het zeg, maar mijn vollere lippen staan nou eenmaal een stuk mooier op de foto,” vertrouwde een populaire Instagrammer me toe. Ze vertelde dat haar baan ontzettend veel vrijheid gaf en dat ze er heel dankbaar voor was. Maar tegelijkertijd liet ze weten dat het haar ook heel onzeker maakte, omdat ze er altijd goed uit moest zien.

Alles voor de foto

Dat ik onzeker van de aandacht werd, was dus niet zo gek. Een ander meisje liet weten dat ze al tijden bij de psycholoog liep, om aan zelfacceptatie te werken . “En ik ben lang niet de enige influencer die kampt met ongelukkige gevoelens en een negatief zelfbeeld,” verklaarde ze. Volgens haar moet je onwijs sterk in je schoenen staan om dit beroep uit te kunnen oefenen.

Er gaan geruchten de rondte dat bepaalde influencers zichzelf écht compleet hebben laten verbouwen voor het succes. Zoek op internet naar bepaalde namen en al snel zie je foto's van vroeger waarop ze er totaal anders uitzien. Maar gewerkt heeft het wel, want ze hebben - in combinatie met keihard werken en een goed zakelijk instinct – miljoenen volgers vergaard.

Doodongelukkig

Iedereen moet doen wat hij of zij wilt.  Als jij je onderste ribben wilt laten verwijderen voor een optisch smallere taille of je borsten wilt laten vergroten, moet je dat vooral doen. Maar ik besefte door dit experiment dat een carrière als influencer mij op de lange termijn doodongelukkig zou maken.

Ik ben me er volledig van bewust dat dit zonder meer ligt aan mijn eigen persoonlijkheid, onzekerheid en gevoeligheid. Want er zijn ook genoeg influencers die wél gelukkig zijn zonder zichzelf te hebben laten verbouwen en schitteren in hun rol.

Gestrest en afgevallen

Mijn sociale leven bestond niet meer. Ik was afgevallen door de stress én druk om er perfect uit te willen zien en voelde me leeg, alleen en onzeker. Ik herkende mijzelf niet meer op de foto's en voelde me vervreemd van mijn eigen persoon.

Ik wilde de waardering van naasten weer voelen, in plaats van de hartjes op een foto als indicatie voor mijn eigenwaarde te laten gelden. En ik wilde vooral de onzekerheid en onrust kwijtraken en me niet langer vergelijken met plaatjes op internet. Dit kon in mijn geval maar op één manier: door Instagram helemaal te verwijderen.

Minder volgers en likes

Inmiddels heb ik Instagram weer geïnstalleerd, al zit er wel een tijdslot op van maximaal 30 minuten per dag. Dit voorkomt dat ik weer in de valkuil van vergelijken val, en mezelf allerlei onbestaande imperfecties aanpraat. Ik plaats een foto wanneer ik dat wil en waarvan ik wil. Hierdoor verlies ik volgers bij de vleet, maar ik laat ze met liefde gaan.

Dat mijn foto's nu maximaal 100 likes in plaats van 1000 likes krijgen, deert me niet. En als ik een foto vergeten ben te posten van een leuk uitstapje met vriendinnen, ben ik pas echt trots. Want dan dacht ik niet eens aan mijn mobiele telefoon – en heb ik dus écht van het moment genoten.

Jij op VROUW.nl

Maak jij iets bijzonders mee en wil je daarover vertellen?

Doe dat dan hier!