Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

ij was 32, hij 72: 'We hadden een sugarrelatie'
Foto: Hollandse Hoogte | EyeEm GmbH
Verhalen achter het nieuws

Mannen van haar leeftijd vindt Sanne te heftig:
Ik was 32, hij 72

Freelance journaliste

Robyn van Gorsel

S

Sanne* date liever oudere mannen. Veel oudere mannen. VROUW sprak met haar. "Oudere mannen zijn stabieler en welvarender."

Sanne: "Ik heb één keer een relatie gehad met een man van mijn eigen leeftijd. Hij was zelfs een jaar jonger: ik was 19, hij 18. We bouwden van alles samen op, waren ontzettend succesvol.

Oudere man

Maar helaas kon hij het niet aan en heeft uiteindelijk veertien jaar samen kapot gemaakt met alcohol en vreemdgaan. Het was een vreselijke periode en ik bleef uiteindelijk achter met helemaal niets. Dat wil ik nooit meer meemaken; ik wil enkel nog een stabiele, oudere man.

Mijn ex-vriend werkte als advocaat en financieel gezien ging het hem voor de wind. Daarom besloten we samen dat ik niet meer hoefde te werken. Toen we uit elkaar gingen, zette hij mij uit huis en had ik helemaal niets. Tot ik Jan* leerde kennen, hij zette mijn leven weer op de rails.

Vechtscheiding

Ik ben heel open-minded, daarom accepteerde ik die dag op een terras in Hilversum een kop koffie van een onbekende, oude man. Jan was destijds 72 en had een topfunctie bij een oliebedrijf gehad. Ik was toen 32. En ook al was hij veertig jaar ouder, we raakten verwikkeld in een heerlijk gesprek.

Hij vertelde over zijn vechtscheiding, ik over mijn ex-vriend. Samen deelden we ons leed en dat schepte direct een band. We wisselden nummers uit en al de volgende dag gingen we uiteten.

Leeftijdsverschil

Eerst voelde ik me ongemakkelijk bij het leeftijdsverschil, door alle afkeurende blikken bleef ik gespannen. Maar bij hem thuis had ik er totaal geen moeite mee. Uiteindelijk zijn we zestien jaar samen geweest: de beste jaren van mijn leven! 

Jan heeft me zoveel geleerd. We konden overal over praten. In het begin wist ik nog niets van zijn goede financiële situatie, dat kwam pas een jaar later. Toen ging hij vertellen over de topfunctie die hij had bekleed en de vele reizen die hij had gemaakt. Die gesprekken versterkten onze band.

Jaloers

Ik heb ontdekt dat liefde uit de 'vreemdste hoek' kan komen. Nu ik dat zelf heb ervaren, veroordeel ik een oudere man met een jongere vrouw niet meer. Ik denk dat veel mensen gewoon jaloers zijn op hun geluk. Want ik weet: ook met zo'n groot leeftijdsverschil kan je een relatie met toekomstperspectief opbouwen.

Ja, hij hielp mij financieel met huisvesting en het opzetten van een schoonheidssalon. Pas na een aantal jaar begonnen we vaker bij elkaar te slapen en plaagde hij me door te zeggen: 'Ik was zo met je getrouwd als ik veertig jaar jonger was'. Echt, ik heb zoveel geluk gehad met Jan!

Gevoelens

Achteraf besef ik pas dat we eigenlijk een sugar-relatie hadden. We woonden immers niet samen, maar als hij me nodig had, stond ik voor hem klaar. En kon hij 's nachts niet slapen, dan hingen we uren aan de telefoon.

Andersom ondersteunde hij mij financieel waar nodig. Toch was er wel sprake van echte gevoelens; we maakten ons oprecht zorgen over elkaar. Het groeide uit tot iets moois, wat we zelf ook niet verwacht hadden.

Leukemie

Drie jaar geleden overleed hij aan leukemie. Ik wist niet dat hij ziek was, dat had hij geheim gehouden. Dat was typisch Jan; hij wilde mij er niet mee lastig vallen. Ik vond hem er wel moe uitzien, maar dacht dat dat bij zijn leeftijd hoorde.

We zagen elkaar ook minder tegen het einde, we belden vooral veel. Ik wilde mezelf ook niet opdringen. Ik was er dan ook niet bij toen hij overleed in het ziekenhuis. Vlak voordat hij zijn laatste adem uitblies, vroeg hij wel aan de zuster of ze contact met mij kon opnemen. Dat zegt voor mij genoeg.

Verkeerde intenties

Nu wil ik weer een relatie met een oudere man. Mannen van mijn leeftijd vind ik te heftig. Ik zoek rust, stabiliteit en iemand die financieel zijn zaakjes op orde heeft. Oudere mannen hebben geen (opgroeiende) kinderen, hebben al een carrière gehad en zijn in rustiger vaarwater beland.

Onlangs nog had ik een paar dates met een oudere man, tot ik na een tijdje minder van hem hoorde. Bleek dat een vriendin van hem ons leeftijdverschil afkeurde en hem ervan wist te overtuigen dat ik verkeerde intenties zou hebben. Dat vind ik verschrikkelijk.

Ik hoop dat deze harde maatschappij ooit begrijpt dat liefde en geluk niets te maken hebben met kleur, ras, godsdienst en/of leeftijd. Of je nou homo, lesbisch of biseksueel bent. Liefdesgeluk kan uit onverwachte hoek komen. Mits mensen zich daar maar voor openstellen."

* De namen in dit stuk zijn gefingeerd.