Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vmbo, mavo én havo: Melle slaagde drie keer cum laude!
Foto: Eigen Beeld
Verhalen achter het nieuws

Vmbo, mavo én havo:
Melle slaagde drie keer cum laude!

Demi Ravia

M

Melle Kampstra (19) is niet één, niet twee, maar wel drie keer cum laude geslaagd voor zijn middelbareschooldiploma’s. Wij spraken zijn vader Paul over deze uitzonderlijke prestatie. 'Hij wil laten zien dat er een mooie toekomst op andere leerlingen staat te wachten, zolang ze maar in zichzelf blijven geloven.'

“Ik ben ontzettend trots op Melle. Toen hij naar de middelbare school ging, werd er vanuit zijn basisschool besloten dat hij naar het vmbo-basis moest. Ik heb altijd geloofd dat hij veel meer kon, maar zij vonden van niet. Hij behaalde alleen maar goede cijfers, vooral in het laatste jaar. Ik denk dat hij vanaf dat moment plezier kreeg in het leren en hij slaagde datzelfde jaar zelfs cum laude. 

Fanatiek

Vervolgens ging hij door naar de mavo, waar hij nóg betere resultaten behaalde. Leren werd een steeds leuker onderdeel van zijn leven en hij werd erg fanatiek. Iedereen dacht dat hij zijn limiet al wel had bereikt, maar niets was minder waar. Opnieuw slaagde hij met een gemiddelde boven de acht. Het eindresultaat was zelfs hoger dan zijn gemiddelde voor het vmbo-basis examen!

Melle wilde altijd al naar de universiteit en besloot daarom door te stromen naar de havo. Hij zat heel vaak met zijn neus in de boeken en vond het echt leuk. Zijn cijfers verhoogden weer en ik werd bang dat hij misschien wel té veel tijd besteedde aan school en leren. Op sommige momenten dacht ik: geniet wat meer van je leven. 

Knokken

Hij heeft voor deze prestaties moeten knokken, want het is niet altijd makkelijk geweest. Zijn moeder en ik zijn gescheiden. Die periode was voor hem erg moeilijk. Sinds zijn twaalfde woont hij hier bij mij, in Amstelveen. Het is natuurlijk geen makkelijke opgave om als alleenstaande vader voor je zoon te zorgen terwijl je zelf ook nog fulltime aan het werk bent. Mijn ouders hebben mij op dat vlak veel geholpen. 

Mijn moeder is zijn steun en toeverlaat geweest. Ze heeft hem altijd opgebeurd wanneer hij door een moeilijke periode ging en heeft hem veel liefde gegeven - héél veel liefde. Melle en zijn oma hadden een hele hechte band en bespraken alles met elkaar. Mijn moeder is er nu niet meer, maar wij zijn haar beiden erg dankbaar. Melle zegt ook altijd: 'Pap, wat fijn dat zij er voor me was.' Niet alleen mijn moeder, maar ook mijn vader houdt heel erg veel van Melle. Hij is er nog steeds en uit zijn liefde op een stillere manier. Mijn ouders zijn altijd heel betrokken geweest, ze zijn echt geweldig.

Universiteit

Nu geniet Melle van zijn lange zomervakantie. In het nieuwe schooljaar begint hij aan de opleiding Bestuurskunde. Na een jaar - als hij zijn propedeuse heeft gehaald - is hij van plan om de overstap te maken naar de universitaire studie Politicologie. Het zit ook een beetje in de familie, want mijn broer en opa waren beiden werkzaam in de politiek.

Melle zegt altijd dat hij wat wil bereiken met zijn leven. 'Ik wil wat betekenen voor de wereld', zegt ‘ie dan. Op het moment geeft hij presentaties op school voor andere kinderen. Hij is een inspiratie voor andere scholieren en wil laten zien dat er een mooie toekomst op hen staat te wachten, zolang ze maar in zichzelf blijven geloven.

Melle helpt anderen graag en zet een ander altijd op de eerste plaats. Hij is veel te lief en soms denk ik dat hij weleens wat meer aan zichzelf mag denken. Hij mag zichzelf natuurlijk niet vergeten. Maar voor nu gaan we nog even genieten van het feit dat hij wéér cum laude is geslaagd. Wat ben ik toch ontzettend trots.”

Jij op VROUW

Wil jij ook jouw verhaal doen op VROUW.nl? 

Stuur dan een berichtje!