Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: ?
Verhalen achter het nieuws

Marijes gezin knijpt er tussenuit:
Toen gingen we voor plan B

Redactie VROUW

O

Op 2 augustus, de dag waarop ze elkaar 25 jaar kennen, laten Marije (41) en Sicco (44) samen met hun zoons Mido (15) en Boet (12) alles achter zich. Hun huis is verkocht, Sicco’s baan is opgezegd en Marije heeft haar freelance carrière op een lager pitje gezet. Ook zal het gezin zich uitschrijven bij het BasisRegistratie Personen (BRP).

"Op vakantie gaan, bleek de afgelopen jaren een van onze meest fijne bezigheden. Tijd en aandacht voor elkaar, mooie plekken ontdekken, geen stress en gewoon heel relaxed van de dag genieten. Hoe tof is het dat we dat nu een jaar gaan doen!

Kansen

Zo’n groots plan komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Al een tijdje kriebelde er iets. We waren op zoek naar een nieuwe wending in ons leven. Niet omdat we ons huidige bestaan niet uitdagend of leuk genoeg vinden, integendeel zelfs.

Maar het voelt vaak alsof je levensloop al helemaal vast ligt, alsof we te veel op de automatische piloot, in een vast stramien leven. Terwijl het leven zo veel kansen en mogelijkheden biedt.

Gebaande pad

We willen onze kinderen meegeven dat je niet altijd het gebaande pad hoeft te volgen, maar dat je vooral je eigen weg moet gaan. Je kunt uit het stramien stappen en je zekerheden en basis opgeven om jezelf vanuit daar te ontwikkelen.

We willen onze jongens meegeven dingen te doen die bij je passen en waarbij je je prettig voelt. Als je de mogelijkheid hebt om je dromen na te jagen, doe het dan zeggen we altijd. Hoe kunnen we die levensles beter meegeven dan door zelf het goede voorbeeld te geven?

Plan B

We bekeken oude huizen die we samen wilden opknappen voor verkoop of verhuur, we reden met een Franse makelaar door de Alpen en onderhandelden daar over een chalet in een skigebied. Uiteindelijk ging niets van deze dromen door.

Toen besloten we te gaan voor plan B: reizen! Met een camper twaalf maanden door Europa reizen, leek ons geweldig. Aan de keukentafel werden onze reisplannen steeds concreter.

Vertrouwde omgeving

Samen met de kinderen stemden we onze wensenlijstjes op elkaar af en stippelden we een globale route uit. Maar pas toen we de camper op 12 oktober 2018 afrekenden, besefte ik echt goed hoe serieus dit was.

De kinderen vinden het ontzettend cool dat we dit avontuur aangaan. Voor hen is het een nog grotere ommekeer dan voor ons; we halen ze immers weg uit hun vertrouwde omgeving. Ze gaan hun vrienden, school, sportclubs en bijbaantjes voor een jaar gedag zeggen.

Nomaden

Maar het is te behappen omdat ze weten dat we over twaalf maanden terugkeren naar de stad waar we nu wonen. Ook voor Sicco en mij is het een grote stap; we laten letterlijk alles achter ons.

Sicco heeft zijn baan opgezegd, we hebben ons huis en inboedel verkocht en we zullen ons begin augustus uitschrijven uit Nederland. Dan zijn we officieel nomaden. Dat is zo’n raar idee!

Leerplicht

Doordat we straks zijn uitgeschreven vallen Mido en Boet niet onder de leerplicht. Wel hebben we goede afspraken gemaakt met school. Komend jaar zullen de jongens een vast aantal uur per week besteden aan schoolwerk, zodat ze hun werkritme behouden.

Dat ze blijven zitten, nemen de kinderen voor lief. Het wordt vast een super gaaf en leerzaam jaar voor ze. En ook voor mij. Ik hoop dat ik door deze reis de haast uit mijn leven kan verbannen. Nu voel ik soms een druk dat ik en wij als gezin van alles moeten.

Verbouwing

Ik wil teruggaan naar de essentie, naar waar het leven om draait. Wat is voor ons belangrijk? Dat zijn wij viertjes. Als we straks volkomen los van werk, huis, omgeving en vrienden zijn, zijn we volledig op elkaar aangewezen. Die reset zal onze band nog hechter maken, dat weet ik zeker.

En nu is het bijna zover. De verbouwing van de camper is bijna klaar. Alles wat geregeld moest worden, is afgehandeld. De route zit al een beetje in ons hoofd. We gaan het Noorderlicht - hopelijk - zien, smullen van tajines in Marokko, twee maanden skiën in de Alpen, surfen aan de Portugese kust en ontdekken wat Oost-Europa ons te bieden heeft.

Brede glimlach

Ik sta te trappelen om te gaan. Bang dat het tegenvalt, ben ik absoluut niet. We zijn als gezin zo goed op elkaar ingespeeld dat ik niet verwacht dat ondanks dat we dicht op elkaar zitten in de camper het gaat clashen.

Met zijn viertjes zijn we heel harmonieus en sterk verbonden met elkaar. Wel houden we er rekening mee dat dingen anders kunnen lopen dan verwacht, denk aan autopech ofzo. Als ik alleen al denk aan het avontuur wat voor ons ligt, verschijnt er een brede glimlach op mijn gezicht.

Geloven

En toch… kan ik nog steeds niet geloven dat we dit daadwerkelijk gaan doen. Het dringt waarschijnlijk pas goed tot me door als ik begin augustus de deur van mijn verkochte huis achter me dicht trek en achter het stuur van onze camper plaatsneem."

De avonturen van Team Verhoef kun je volgen via YouTube en Instagram.