Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Yael Laroes (26)
Foto: Zelfportret
Verhalen achter het nieuws

Yael: Het is rot om
een dik lichaam te hebben

Freelance journaliste

Robyn van Gorsel

F

Fotovakschool studente Yael Laroes (26) kan zich geen leven zonder onzekerheid over haar lichaam herinneren. Daar wilde ze iets aan veranderen, dus maakte ze voor haar afstudeerproject een portretreeks van zichzelf: onbewerkt en naakt.

Yael geeft zich vanaf 6 juli letterlijk bloot. Vanaf dan zijn de vijf foto’s die ze koos voor de expositie in Utrecht - ze maakte er meer dan duizend - te zien voor het publiek. Alle beelden zijn bewerkt naar zwart-wit en tonen een ongemakkelijke houding. "Mijn werk is geen ode aan het dikke lichaam en dat dat oké is. Ik wil aantonen hoe rot het is."

Zelfacceptatie

Het idee voor haar afstudeeropdracht ontstond toen Yael een manier zocht om met haar onzekerheid om te gaan. Zolang ze zich al kan herinneren, heeft ze moeite met het accepteren van haar lichaam. "Ik ben niet zo’n prater, dus ik was op zoek naar een andere oplossing. Het maken van deze serie was een fijne manier. Ik ben nog niet waar ik wil zijn, maar ik merk dat ik groei en vooruit ga op het gebied van zelfacceptatie."

Yael is fotografe, maar wilde voor haar portretreeks tegelijkertijd ook haar eigen model zijn. "Dat ik zelf centraal sta op de foto's vind ik belangrijk om mijn gevoelens te kunnen verwerken." Om dat te kunnen doen, schakelde ze de hulp in van haar moeder, broer en vriend. "Ik zette de camera op de juiste manier met de goede instellingen weg, zij hoefden alleen maar op het knopje te drukken. Ik ben ontzettend close met mijn familie en natuurlijk mijn vriend, dus die samenwerking was ontzettend fijn."

Zwart-wit

De foto's zijn allemaal zwart-wit. "Ik vind kleur afleiden. Daarnaast kan je er bepaalde associaties door krijgen. Zwart-wit versterkt emotie juist heel erg. In samenhang met de compositie en poses die ik aanneem, wil ik laten zien hoe rot het is om zwaarder te zijn."

De meeste locaties waren in het openbaar. Ze had ook voor andere plekken kunnen kiezen, maar Yael was juist op zoek naar rauwe, harde locaties waar ze iets esthetisch kon creëren. "Ik kreeg daar soms wel negatieve reacties op, maar daar wil ik geen aandacht aan besteden. Dat verdienen ze niet. Tegelijkertijd bevestigde dat wel voor mij dat er echt meer bewustwording moet worden gecreëerd."

Beeld Yael Laroes | www.yaellaroes.com

Bewustwording

Sinds de foto’s online staan, krijgt Yael bijna alleen maar positieve reacties. Daar richt ze haar aandacht liever op. "Ik merk dat dit onderwerp ontzettend leeft. Ik kom deze week zelfs op de radio. Al die aandacht toont voor mij alleen maar aan dat dit onderwerp nog meer bespreekbaar gemaakt worden."

Met haar portretten wil Yael in eerste plaats haar eigen onzekerheid een plekje geven. Tegelijkertijd wil ze ook dat er meer bewustwording wordt gecreëerd. "Er heerst zo veel negativiteit over dikke lichamen. Er zijn echt nog te veel vooroordelen over mensen die te dik zijn, zoals dat ze allemaal dom en lui zouden zijn. En dat is echt onzin."