Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lotte (32) heeft uitgezaaide baarmoederhalskanker
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Lotte (32) heeft niet lang meer:
Ontzettend verdrietig wat er in ons gezin gebeurt

journaliste

Daphne van Rossum

L

Lotte Hotke (32) heeft niet lang meer te leven, maar probeert er nog het beste van te maken. Aan VROUW.nl vertelt ze hoe ze haar laatste maanden hoopt door te brengen.

Het is dinsdag 11 juli 2017 als Lotte krijgt te horen dat ze baarmoederhalskanker heeft. Het is dan nog niet uitgezaaid en goed te behandelen, krijgt ze te horen. Ze doorstaat de bestralingen en chemo en is vol goede moed. "Totdat ik kort na de behandelingen opnieuw klachten kreeg.

Levensduur

In november 2017 kreeg ik een CT-scan waaruit bleek dat er een verdachte plek in mijn bot zit. Twee puncties later bleek dat ik twee tumoren heb en gaven de doctoren aan dat ik niet meer beter ga worden. De vooruitzichten zijn slecht, de verwachte levensduur niet lang. Dat was een klap in ons gezicht."

Goede vriendin Stèphanie Knops is inmiddels een inzamelactie begonnen voor het getroffen gezin: Lotte, Pieter en dochtertjes Lauren en Cato. Opdat er geld is om, tussen de chemokuren door, nog een paar mooie herinneringen te maken.

Begrafenis

Wat overblijft gaat naar de begrafenis van Lotte en naar een studiefonds voor de meiden. Mensen geven grif: er is al bijna 27.000 euro opgehaald. 

Stèphanie: "Wat ik zo knap vind is dat Lotte probeert het positieve uit deze situatie te benoemen, zoals de levenslessen die zij op dit moment leert. Ze waardeert haar familie, vrienden, kennissen en collega’s die haar allemaal willen helpen. Ze is een kanjer, die zoveel beter verdient."

Getrouwd

Lotte: "Het is ontzettend verdrietig wat er nu in ons gezin gebeurt. Maar als het even goed gaat, kunnen we genieten van fijne momenten met het gezin, zonder dat we ons zorgen hoeven te maken om geld.

We zijn op vakantie geweest naar Bali en zijn samen met onze dochters getrouwd in het stadhuis van Rotterdam. Ook zijn we met z’n viertjes op huwelijksreis naar Italië geweest en hebben een ballonvaart gemaakt."

Complicaties

Er volgde een zware periode met experimentele immuuntherapie, die veel kapotmaakt maar ook de kanker terugdringt. Lotte kreeg veel nare complicaties en klachten van de behandeling.

Ze betaalde een hoge prijs. Zo heeft ze nu een nierdrain naar aanleiding van een gat in de urineleider plus een stoma in verband met een geperforeerde darm. Ze voelt zich 'een mega-gatenkaas'.

Dood

Maar ze houdt zich stoer en is vastberaden om leuke dingen te blijven doen met haar gezin. "Ik weet dat ik dood ga, maar ik hoop nog zo lang mogelijk en met zo min mogelijk pijn te leven.

Mijn kindjes zijn nog zó jong: Lauren is 4 en Cato wordt deze maand 3. Het is zo hard en zo ongeloofwaardig dat ik niet meer tijd met ze heb. Het meest belangrijke is dat ik niks meer uitstel, dat ik nu leef. Ik slaap veel, maar als ik me oké voel gaan we er lekker op uit.

Tussenfase

Soms zijn dat grote dingen zoals de reizen die we nog hebben mogen maken, maar het kan ook een lekker dagje aan het strand zijn. Het geluk kan ook in iets kleins zitten.

Ik zit nu in een tussenfase. Ik krijg binnenkort een PET/CT-scan en de verwachting is dat de kanker weer actief is. Op de laatste scan was het nog niet zichtbaar maar de bloeduitslagen waren niet goed. Dat de tumor zichtbaar wordt, is een kwestie van tijd. 

Wereldwonder

Ik ben realistisch. Ik weet dat de kans groot is dat ik zal overlijden, ik weet hoe ik ervoor sta. Maar: ik blijf volhouden dat ik een wereldwonder word. En zo niet, dan ga ik strijdend ten onder. De kinderen houden me ook in een ritme; ik moet ook gewoon mee in de dagelijkse dingen."

Soms wordt Lotte overmand door gevoelens van machteloosheid en verdriet: "We waren nog maar net begonnen met ons gezinsleven, we zijn jong, net begonnen met werken en woonden nog maar net in ons huis. 

Soms maak ik me zorgen hoe het nu verder moet met Pieter en de kinderen. Weten dat er wat geld achterblijft voor onze dochters verzacht dat gevoel een beetje."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een indrukwekkend verhaal te vertellen?

Dan kan dat hier...