Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Simone samen met haar dochter Babette. Foto: Marieke van der Velden
Verhalen achter het nieuws

Simone's dochter werd doof geboren maar...
kan nu horen!

Lisa Vermeij

S

Simone's dochter Babette (inmiddels 3) kwam 6 weken te vroeg ter wereld. Na de geboorte werd ze heel verkouden en opgenomen in het ziekenhuis. Het kleine meisje zakte voor de gehoortest. '''Dat komt vast door de verkoudheid', werd gezegd." Een paar weken later kreeg ze een doorverwijzing naar het Erasmus MC-Sophia. "Uiteindelijk bleek dat Babette 100% doof was."

"Mijn man Etienne en ik zijn gelukkig heel positief ingesteld en gingen gelijk op zoek naar oplossingen om het leven van onze dochter zo goed mogelijk te maken."

Implantaten

In het betreffende ziekenhuis hoorden Simone en Etienne dat er een traject bestaat waarbij er cochleaire-implantaten chirurgisch kunnen worden geïmplanteerd, waardoor het alsnog mogelijk is om te kunnen horen.

Gelukkig kwam Babette in aanmerking voor de implantaten. Toen ging het snel want het traject heeft de meeste kans van slagen als kinderen zo jong mogelijk worden geopereerd; hoe langer je wacht, hoe slechter de kwaliteit van de gehoorzenuw wordt (bij dove ouderen heeft deze behandeling daarom ook geen effect, red.).

Winkelen

Babette was 8 maanden toen ze werd geopereerd aan beide oren. ''Het was een flinke operatie voor zo’n kleintje. In totaal duurde de operatie zes uur: drie uur per oor. Ik ben in de tussentijd maar gaan winkelen. Ik wist niet wat ik aan moest met de zenuwen."

De operatie verliep goed, maar het moment waarop Babette voor het allereerst kon horen was eigenlijk helemaal niet fijn. "'Ze was nog te jong om het te vertellen, maar ik wist van verhalen dat het eerste geluid best pijnlijk kan zijn.

Heavy metal

Babette hoort anders dan mensen die geen gehoorproblemen hebben. De meesten kunnen 4000 verschillende frequenties horen, Babette hoort er met haar CI-implementatie slechts 22.

''Dat lijkt weinig, maar de frequenties zijn zorgvuldig uitgekozen. In principe kan Babette alles horen, al hoort ze muziek bijvoorbeeld heel anders dan wij; een rustige ballad klinkt voor haar al als heavy metal. En als het heel druk is, dan hoort Babette minder. Andere kinderen begrijpen dat minder goed en dan zie ik dat ze net buiten de boot valt, dat vind ik lastig om te zien.

Speciale school

Toch proberen we Babette's gehoor zo goed mogelijk te stimuleren. We hebben haar van jongs af aan mee genomen naar livemuziek en bandjes. Ze weet niet beter en we zien haar zichtbaar genieten van muziek.

Wat ook prettig was, is dat Etienne en ik qua keuzes, behandeling en opvoeding op één lijn liggen. Het heeft onze relatie alleen maar sterker gemaakt." Babette gaat naar een speciale school voor dove en slechthorende kinderen, maar het plan is om haar als ze 6 jaar is naar regulier onderwijs te sturen.

Gebarentaal

"Het is bijzonder om te zien hoe haar spraak zich ontwikkelt. Ze loopt nog wel een beetje achter, maar daar wordt aan gewerkt met een logopedist." Simone en Etienne hebben gebarentaal geleerd, maar in principe kan Babette haar ouders ook zonder gebarentaal goed begrijpen.

Ook zijn haar andere zintuigen extra sterk ontwikkeld. Ze ziet alles: elke vogel, elk insect, elk vliegtuig... Het is interessant om te zien wat ze allemaal opmerkt. Kortom: Babette kan alles wat een horend kind ook kan, ze mag dan doof zijn maar luistert heel goed!"

Babette werd geopereerd in het Erasmus MC- Sophia Kinderziekenhuis, het grootste en oudste kinderziekenhuis van Nederland. In maart 2020 wordt het officieel eerste Sophia Kinderhersencentrum geopend, dit wordt het eerste kinderhersencentrum van Europa. 

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een verhaal vertellen?

Dan kan dat hier!