Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Anke's peuter viel tegen
een hete bakplaat

Maria Deniz

O

Op 28 augustus 2016 liep het peuterzoontje van Anke (30) brandwonden op: hij viel tegen een nog gloeiendhete bakplaat. "Uiteindelijk is Jip met een traumahelikopter vervoerd."

Anke wilde de laatste vakantiedag vieren met een gezellige barbecue en nodigde haar (schoon)ouders uit. "Het was een ontzettend warme dag, dus de kinderen renden met hun blote billen door de tuin en speelden in een zwembadje."

Traumahelikopter

Anke's man en vader waren ondertussen bezig met de gasbarbecue. "Het gas ging even uit, dus mijn man haalde de bakplaat van de barbecue en plaatste die tegen de schutting." En daar ging het flink mis. "We vermoeden dat ons zoontje Jip, destijds 2, op zijn natte slippertjes is uitgegleden."

De peuter viel tegen de nog gloeiendhete bakplaat en verbrandde zijn billetjes en onderrug. "Mijn vader heeft Jip direct onder een koele douche gezet en ik heb 112 gebeld. Uiteindelijk is Jip met een traumahelikopter vervoerd. "Hij werd onderzocht op het terrein waar de helikopter is geland. Vervolgens werd ervoor gekozen om hem naar een plaatselijk ziekenhuis te brengen."

Derdegraads

Daar werd al vrij snel duidelijk dat hij, in verband met infectiegevaar, behandeld moest worden in het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis. Er werd na 24 uur door middel van een scan vastgesteld dat Jip eerstegraads, tweedegraads en derdegraads brandwonden had.

"Hij lag daar een week en kreeg iedere ochtend medicijnen tegen de pijn, zijn billen werden in een bad schoongemaakt en er werd zalf opgesmeerd." Derdegraads brandwonden worden normaliter behandeld door middel van een huidtransplantatie, maar bij Jip is ervoor gekozen om het natuurlijk te laten helen.

"Hij had een te jonge huid voor een transplantatie. Dit vergde veel geduld, want Jip heeft heel lang met een open wond rondgelopen. Inmiddels zijn er nog wel wat littekens te zien en is het pigment op zijn billen kapot, waardoor hij daar niet bruin wordt. Maar zijn huid ziet er goed uit en hij is er dus ontzettend goed van af gekomen."

Tekst gaat door onder de foto

Eigen beeld - Jip in bad tijdens de dagelijks verbandwisselingen

Douche

Inmiddels, drie jaar later, gaat het weer helemaal goed met Jip (5). "Hij herinnert zich nog flarden van het ongeluk, maar kan er goed over praten. Als Jip een ambulance of traumahelikopter ziet, dan zegt hij: 'Daar heb ik ook in gezeten, want ik heb mijn billen verbrand'.

En als hij onder de douche staat, zegt hij vaak: 'Toen ik mijn billen had verbrand, moest ik ook onder de douche. Dat deed zoveel pijn!' Op 28 augustus staan wij altijd even stil bij deze gebeurtenis die nog altijd een groot onderdeel van ons leven is."

Vader

Anke hoopt met dit verhaal andere ouders te attenderen op de gevaren. "Ook al ben je nog zo op je hoede, soms kun je het gewoon niet voorkomen. Mijn vader is vroeger verbrand, dus wij waren altijd al super alert! Maar zo zie je maar, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Ik wil dan ook alle ouders meegeven om echt goed op te letten! Ga je barbecueën? Houd de barbecue dan echt buiten het bereik van de kinderen, want het kan zo mis gaan. Wees zuinig op het tere huidje van je kind!"