Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Bianca (40) werd binnen een maand blind:
Ik vind het prima zo

Yara Hooglugt

O

Op een ochtend, nu zes jaar geleden, zag Bianca Kievit (40) - moeder van drie - plotseling dubbel en niet veel later was ze volledig blind. Artsen door het hele land stonden voor een raadsel.

"Ik was 34 en zat net in een emotioneel zware periode toen de eerste symptomen zich aandienden. Toen ik wakker werd zag ik alles dubbel en had een tintelend gevoel in mijn linkerhand en -voet. In het ziekenhuis dachten ze in eerste instantie dat het iets met mijn hart te maken had, maar dat verklaarde nog niet het dubbelzien.

Wazige mist

Hoewel er geen diagnose gesteld werd, werd mijn zicht  steeds slechter. Ik zag niet meer dubbel, maar er was sprake van een constante, wazige mist. Daar kwamen op den duur andere lichamelijke klachten bij: ik had de kracht niet meer om op mijn benen te staan, praten ging steeds moeizamer en ik viel vaak.

Vanaf dat moment ging het snel bergafwaarts. Ik kreeg depressieve gevoelens en raakte in de put. Ik kon praktisch niets meer, en artsen in verschillende ziekenhuizen tastten in het duister over de oorzaak.

Revalidatiecentrum

Binnen een maand zag ik helemaal niets meer en kwam ik mijn bed niet meer uit. Tot ik mezelf tot de orde riep. Ik was immers veel te jong om thuis te blijven zitten en besloot te gaan leren omgaan met mijn nieuwe situatie.

Om weer goed te leren lopen en mijn fysieke balans terug te vinden, ging ik drie dagen per week naar een revalidatiecentrum. Daar heb ik ook leren accepteren wat mij is overkomen.

Mishandeld

Eenmaal daar concludeerde ik dat de oorzaak psychisch moest zijn. Ik had destijds namelijk enorm veel stress van mijn toenmalige relatie waarin ik geestelijk werd mishandeld en waardoor ik in een sociaal isolement raakte. Ik voelde me machteloos en denk dat ik daardoor uiteindelijk fysiek de klappen kreeg."**

Bianca heeft inmiddels vrede met haar situatie. Ze rondde zelfs een hbo-opleiding natuurgeneeskunde af en opende onlangs een voet reflexzone praktijk in Melissant (Zuid-Holland). "Wat mij betreft hoef ik nooit meer te kunnen zien. Ik vind het prima zo. Ik heb met mijn blindheid leren omgaan en kijk nu op mijn eigen manier.

Kinderen

Als mijn kinderen zeggen: 'Mam, kijk eens', dan houd ik mijn hand op. Ik leid inmiddels een heerlijk leven met mijn huidige vriend en ben blij dat ik mijn passie gevonden heb en me weer zelfverzekerd voel. Ik sta ondanks alles positief in het leven en vertrouw op een mooie toekomst."

** Lees hier meer over deze zogeheten conversiestoornissen.