Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Daniëlle Koppers (28)
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Temptation-verleidster Daniëlle had anorexia:
Ik woog 35 kilo

Merel Schut

D

Daniëlle Koppers (28) is momenteel vooral bekend door haar spannende gesprekken met Thomas Cox als verleidster in Temptation Island VIPS. Maar de voedingsconsulente heeft ook een heel andere kant. Openhartig vertelt ze over haar verleden met anorexia. ''Ik was zo bang om dood te gaan.''

Daniëlle vertelt hoe bij haar de ziekte op 17-jarige leeftijd begon. ''Er zijn veel dingen in mijn jeugd gebeurd die heel naar zijn, waar ik nu liever verder niet over vertel. Dat heeft zich vertaald in anorexia, zodat ik me op iets anders kon richten, het kon verdringen. Ik ben vroeger zwaar geweest en toen ik een beetje begon af te vallen kreeg ik veel complimenten. Tsja, en als je complimenten krijgt; dan wil je wel.''

Enig kind

Ze is enig kind en omdat haar moeder de indruk had dat het met Daniëlle goed ging op school en ze veel vrienden had, had zij eerst niets in de gaten. Tot Daniëlle begon af te takelen. ''Mijn moeder is er altijd voor me geweest toen ik echt heel ziek werd.

Maar ik deed de gekste dingen zodat ik niet opgenomen zou worden. Bij een opname zou ik geen contact mogen hebben met mijn moeder en helemaal stoppen met eten, vandaar dat mijn moeder me daartoe ook niet wilde dwingen.''

35 kilo

Op het dieptepunt woog ze 35 kilo. ''Ik was een wandelend skelet. Als ik met mijn moeder over straat ging keken mensen naar me alsof ik een beest was. Ik was vel over been en kon niet eens meer zitten.''

Daniëlle ging wel eens per week naar een dagopname maar alleen buitenshuis ging het beter. ''Op een vakantie was ik bijvoorbeeld aangekomen. Daarom besloot mijn moeder me mee op vakantie te nemen. Maar door de reis en het niet eten ging het uiteindelijk toch veel te ver: ik kreeg hartritmestoornissen en belandde in het ziekenhuis.''

Hartkastje

Maar ook thuis ging het vaker mis. ''Ik ben uiteindelijk regelmatig opgenomen vanwege hartproblemen. Ik heb uiteindelijk zes jaar een kastje gehad om mijn hart op gang te houden. Ik was toen zo bang om dood te gaan dat ik juist heel veel ging eten.'' Daniëlle kwam 10 kilo aan. ''Mijn lichaam werd echt opgeblazen. Ik kreeg last van eetbuien en werd uiteindelijk heel zwaar." 

Ze besloot naar de politie-academie te gaan (waar ze ondanks haar problemen werd aangenomen) waar ze veel moest sporten. ''Ik schoot van 35 kilo naar 75 kilo maar ook weer terug. Uiteindelijk bleek de politie-academie toch niet zo bij mij te passen en ik besloot voeding te gaan studeren. Pas toen leerde ik hoe je op een normale manier met je lichaam kunt omgaan."

Vergooid

Het heeft naar eigen zeggen jaren geduurd voordat ze echt over de ziekte heen was. "Ik heb eerst de dood in de ogen moeten kijken. Sinds mensen weten van mijn anorexiaverleden krijg ik via mijn Instagram-inbox (dat van de makers van Temptation Island op Private moet staan, red.) heel veel vragen van meisjes die momenteel met anorexia kampen.

Daar wil ik echt iets mee gaan doen, een lezing geven bijvoorbeeld. Daardoor merk ik dat ik beter ben, omdat ik besef dat het geen situatie is waarin ik nog wil zijn. Het leven is zoveel leuker zonder die ziekte, dat zeg ik ook tegen ze. Ik kan er goed over praten al weet ik dat ik een deel van mijn leven vergooid heb.

Hollandse Hoogte/Fotopersburo Edwin Janssen

Daniëlle (midden, zwart jurkje) tussen de andere verleidsters uit Temptation Island VIPS.

Verleidster

Deze ziekte is moeilijk te begrijpen als je het zelf niet hebt meegemaakt. Boos worden bijvoorbeeld helpt niet. Mijn moeder is altijd zo lief gebleven: ze aaide me als ik pijn had, masseerde mijn voeten als die opgeblazen waren... Dat ik mijn moeder pijn heb gedaan met deze ziekte, vind ik het ergste."

Daniëlle was te zien in The Bachelor en is nu verleidster in Temptation Island VIPS. Hoe kijkt ze nu naar zichzelf op televisie? "Toen ik nog ziek was had ik nooit gedacht dat dit me ooit zou lukken.

Ik vond het tijdens The Bachelor nog heel eng, Temptation Island is zelfs nog heftiger. Maar ik voel nu heel erg: ik ben wie ik ben. Ik vergelijk mezelf niet meer met anderen. Ik zie dit ook als een extra aanmoediging voor meisjes die nu hetzelfde meemaken."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook jouw verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...