Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

In elkaar geslagen tijdens de Gay Pride...
'Ik kreeg meteen een black-out'

Merel Schut

Z

Ze hadden er lang naar uitgekeken maar de Gay Pride werd een nachtmerrie voor expats Katya Sazanova (29) en Ana Camboim (26). Zaterdagochtend werden ze in Amsterdam - toen ze hand in hand naar huis liepen - in elkaar geslagen door twee voorbijgangers op een scooter.

Inmiddels gaat het beter met ze, vertelt Katya, al zit de schrik er nog goed in.

Overstuur

''Het was het begin van het Pride-weekend in Amsterdam en we waren naar een bar van vrienden geweest. We liepen naar huis via dezelfde weg die we altijd nemen. We liepen hand in hand, misschien kusten we elkaar. Toen we door een nauw steegje liepen, kwam er een scooter achter ons rijden.

Ze vroegen of ze 'mochten meedoen'. Mijn vriendin raakte overstuur en zei dat ze moesten weggaan. Toen begonnen ze ons uit te schelden en sloegen ze Ana. Die viel of stapte achteruit, waarna ik een klap kreeg. Ik kreeg meteen een black-out."

Aangifte

Ze belden een Uber die het duo naar het ziekenhuis bracht. De volgende dag gingen ze naar de politie om aangifte te doen. Er waren geen getuigen maar de politie heeft het tweetal laten weten dat camerabeelden onderzocht worden. ''Het was donker, ze droegen zwarte kleding en reden op een zwarte scooter. Volgens mij waren ze allebei jong en niet zo groot."

Vandaag werken ze allebei vanuit huis. Ze hebben in de gay-community niet eerder gehoord over een soortgelijk incident in Amsterdam. "We zijn nu wel bang om 's avonds de deur uit te gaan. En dat terwijl we ons voorheen nooit onveilig voelden in deze stad, ook niet in het centrum waar het dus mis ging."

Homoseksualiteit

Juist in Nederland zouden ze dit geweld niet verwachten. "Ik kom uit Kazachstan en mijn vriendin uit Brazilië. In mijn thuisland wordt niet openlijk over homoseksualiteit gesproken en in Brazilië staat men er evenmin voor open."

 Ze vindt het belangrijk om over dit incident te praten. "De overheid is zich er niet van bewust dat dit nog gebeurt. Ze denken 'hier hebben jullie een Gay Pride' en dat is het. Daarom willen we van ons laten horen.'' Wel voelen ze zich gesteund door alle berichten en media-aandacht die ze krijgen. 

Eigen beeld

Jij op VROUW.nl

Heb jij iets heftigs meegemaakt en wil je daarover vertellen?

Vertel het dan hier...