Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Nadï
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Nadï (25) voelt zich vaak eenzaam:
Waar vind ik een sociaal leven?

Maria Deniz

D

Door haar medische aandoeningen en gebrek aan financiële middelen is Nadï (25) eenzaam. Ze besluit haar hart te luchten op Twitter. Voor Nadï is het 'slechts' een tweet, maar het bericht wordt opgepikt door verschillende media en de twintiger verschijnt zelfs op televisie.

Nadï lijdt aan complexe medische klachten. "Ik heb onder andere een aangeboren darmafwijking, waardoor ik vaak ben geopereerd: onder andere vijf keer aan mijn dikke darm en één keer aan mijn dunne darm. 60 centimeter van mijn dikke darm is verwijderd en ik mis ook een deel van mijn dunne darm."

Eenzaam

Momenteel lijdt Nadï aan Ileus, ook wel darmafsluiting. Voedsel kan het lichaam dan niet als ontlasting verlaten. Daarom heeft Nadï een stoma die om de dertig minuten geleegd moet worden. "Deze ileusen komen en gaan, ze zijn er niet altijd."

Door haar medische klachten zit Nadï veel thuis en dat voelt erg alleen. "Ik ga hooguit 30 minuten per week naar de fysio en ben druk bezig met mijn huishouden." Daarnaast belt Nadï vooral veel met instanties voor aanvragen of declaraties.

Afgewezen

Aan werken of studeren komt Nadï amper toe. "Ik slaap ook ontzettend slecht, omdat ik een melatoninetekort heb. Soms slaap ik maar 2 uur per nacht. Ik ben dan zo vermoeid dat ik gewoon neerval."

Nadï wordt vooralsnog niet begeleid door een arts. "Ik ben heel veel ziekenhuizen af geweest, maar wordt door mijn complexe klachten, negen van de tien keer afgewezen. Hierdoor voel ik mij nog eenzamer; mijn lichaam en ik moeten vechten voor gezondheidszorg."

Tekst gaat door onder de foto

Eigen beeld

Volgers

Toen Nadï laatst niet voor haar wekelijkse sessie bij de fysio terecht kan, sloeg de teleurstelling toe. Om het van haar af te schrijven, stuurde ze een tweet. Dat het zo groot zou worden, had ze nooit verwacht.

"Ik had toen nog maar vier volgers op Twitter (inmiddels 706, red.), dus dit had ik nooit zien aankomen. Ik krijg ontzettend veel lieve berichten, ook van mensen die zich herkennen in mijn verhaal."

Tekst gaat door onder de foto

De tweet van Nadï

Stoma

Dat ze geen normaal voedsel kan eten, vindt Nadï nog het ergst. "Ik kan geen vast voedsel eten, omdat het dan blijft hangen in mijn stoma en ik ook niet kan overgeven." Nadï leeft dus vooral op drinkvoeding, limonade, koffie en bouillon.

"Soms probeer ik wel iets als appelmoes of soep, maar dan krijg ik een ileus. Dat doet ontzettend veel pijn. Het maakt me wel heel verdrietig. Soms kauw ik op vast voedsel voor de smaak en spuug ik het daarna weer uit."

Jongens

Gelukkig heeft Nadï wel dierbaren - haar vader, zus en beste vriendin Bente (24) - maar de afstand is een groot probleem. "Bijvoorbeeld Bente en ik wonen ver van elkaar vandaan: zij in Ede en ik in Nijmegen."

Het gaat Nadï vooral om de kleine dingen. "Ik heb gewoon behoefte aan iemand die af en toe op de koffie komt. Ik wil praten over normale dingen, zoals jongens of series. 

Online

Volgens Nadï zijn er heel veel andere jongeren die zich hetzelfde voelen. "Er moet meer aandacht voor komen, voor het feit dat patiënten ook gewoon mensen zijn."

Nadï gaat donderdag wat drinken met een meisje dat ook in Nijmegen woont. "We hebben elkaar online ontmoet en ik heb er veel zin in! Alle berichten en volgverzoeken op social media steunen en helpen mij echt. Maar ik gun het anderen ook." 

Hashtag

Ze  hoopt dan ook dat onder andere gemeenten meer actie ondernemen om eenzaamheid onder jongeren aan te pakken. "Ik zou mij daar ook graag voor willen inzetten.

Zo heb ik vandaag al de hashtag #eenzamejongeren gelanceerd. Zo kunnen eenzame jongeren elkaar via Twitter leren kennen en wie weet wat daar dan allemaal uit voortkomt."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een verhaal (al dan niet over eenzaamheid)?

Vertel het dan hier...