Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Cristina heeft uitgezaaide borstkanker
Foto: Stef Nagel
Verhalen achter het nieuws

Cristina (58) heeft niet lang meer:
Ik wil mijn dochters niet met schulden achterlaten

journaliste

Daphne van Rossum

C

Cristina van Sprang (58) heeft niet vooraan gestaan toen het geluk werd uitgedeeld. Ze heeft uitgezaaide borstkanker en heeft niet lang meer te leven. Daarnaast is ze zwaar onderverzekerd en kan ze haar eigen begrafenis niet betalen. Een vriendin heeft daarom een crowdfundactie opgezet, om Cristina in ieder geval een mooie uitvaart te geven: “Ik kan nu niet eens een kopje koffie aan mijn nabestaanden aanbieden.”

Cristina (die je zou kunnen kennen van haar deelname aan onze populaire serie Blootgeven): "In het beste geval levert de crowdfunding zo veel op, dat ik een goede behandeling kan betalen. In Geldrop en in het Duitse Heidelberg bieden ze immunotherapie aan voor mensen die zijn uitbehandeld, maar dat kost tussen de 30.000 en 50.000 euro. Dat is een hoop geld, maar het zou misschien mijn leven kunnen rekken. Ik wil zo lang mogelijk blijven leven om mijn problemen op te lossen, zodat mijn twee dochters niet met de schulden blijven zitten." 

Te duur huis

“In 2015 zijn mijn ex en ik uit elkaar gegaan en bleef ik samen met mijn dochters achter in een veel te duur huis. De hypotheek was gebaseerd op twee salarissen. Maar toen werd ik ziek en kon ik niet meer werken. 

We betalen zoveel aan rente dat de hypotheek bijna niet afgelost wordt en er geen geld overblijft om andere dingen te doen. We hebben geen geld voor boodschappen en ik loop al een tijd bij de voedselbank - kwam zelfs bij de dokter terecht omdat ik ondervoed bleek te zijn. Als mensen bij ons op bezoek komen, nemen ze geen bloemen mee maar eten.”

Verhuizen

“Ik probeer al heel lang te verhuizen naar een huurwoning. We reageren op ieder huis, maar er is een enorme wachtlijst en ik kom opmerkelijk genoeg niet in aanmerking voor urgentieverklaring, waarschijnlijk vanwege mijn koophuis. Daarom blijven we maar hier. Dan hebben we in ieder geval een dak boven ons hoofd.

Al is wonen op twee hoog met botkanker geen pretje. Trappen lopen gaat steeds moeilijker. Ik ben al eens gevallen op de trap en het is echt een wonder dat ik niets gebroken heb, zei mijn dokter.”

Overal ziek

“Hoelang ik nog te leven heb, weet ik niet. Het kan nog drie weken duren of drie maanden. Het zit inmiddels overal: in mijn longen, ribben, heiligbeen, schaambeen, schouderblad en borstbeen. De pijn is ondraaglijk. Toch ben ik een vechter. Dat ik er nog ben is een wonder.  

Maar ik kan niet altijd sterk zijn. Ik moet vaak naar het ziekenhuis en helaas worden de opties om mijn pijn te bestrijden minder en minder. Er zijn momenten dat ik zit te huilen op de bank, dat ik tegen mijn nog thuiswonende dochter van 23 zeg: ‘Ik kan er niet meer tegen.’”

Toekomst

“Ik maak me zorgen over de toekomst. Hoe moet het verder met mijn jongste? Blijven mijn dochters achter met mijn schuld? En hoe gaan ze de begrafenis betalen? Het bleek dat tijdens de periode met mijn ex de levensverzekering niet was betaald en daarom ben ik zonder het te weten uit de verzekering gegooid.

Omdat ik terminaal ben kan ik me elders ook niet verzekeren. Wat betreft de begrafenisverzekering bleek ik zwaar onderverzekerd. Ik kan nu niet eens de kist betalen of een kop koffie”

Bucketlist

“Soms hebben mensen het over een bucketlist, hetgeen je nog wil doen voor je overlijdt. Nou mijn grootste wens zou een reis naar Japan zijn, mijn hele leven al. Maar ik kan nu niet eens mijn woonplaats uit. Laat staan de rest van de bucketlist.”

“Ik vecht al 15 jaar tegen kanker, maar heb zoveel meer problemen die daar nog bij komen. Dat een vriendin begon met de crowdfunding vond ik heel lief en tegelijkertijd erg moeilijk. Ik ben heel trots en het voelt een beetje als bedelen. Maar het zou al zo fijn zijn als ik iets minder zorgen zou hebben.”

Jij op VROUW.nl

Maak jij net als Cristina iets heftigs mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje