Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eva kreeg een psychose na het het eten van spacecake
Foto: Cultura Images RM
Verhalen achter het nieuws

Eva belandde in een psychose
na het eten van spacecake

journaliste

Eline Doldersum

W

Wat begon met een stukje spacecake eindigde in een groot drama voor Eva (30)*. Ze komt in een psychose terecht en probeert uiteindelijk zelfmoord te plegen. "Ik schaam me."

"Soms besef ik nog steeds niet wat er allemaal is gebeurd. Dan denk ik dat het één grote nachtmerrie was. Dat ik niet écht van een flatgebouw ben gesprongen. Maar als ik dan de littekens zie in mijn gezicht en de stekende pijn voel in mijn voet besef ik dat het geen slechte droom was. En hoeveel geluk ik heb gehad dat ik het kan navertellen."

Spacecake

Het begon allemaal een kleine anderhalf jaar geleden met een stuk spacecake (cake met daarin wiet verwerkt, red.). "Ik had nog nooit drugs gebruikt, maar wilde het een keer proberen. Spacecake leek mij een relatief onschuldige manier. Samen met mijn vriend haalden we een cake bij de coffeeshop. Het had die bewuste avond weinig effect."

Pas na een aantal dagen gaat het ineens mis met Eva. "Ik voelde me vreemd. Ik sliep bijna niet, hoorde stemmen en had waanbeelden. Ik dacht dat mijn social media gehackt was en had continu het gevoel dat ik achtervolgd werd. Bij iedere auto die achter mij aan reed, raakte ik paniek. De stemmen in mijn hoofd zeiden dat ik een gevaar was voor mijn omgeving. Ik móest dood om mijn familie en vrienden te beschermen.

Zelfmoord

Het enge van een psychose is dat je de grip op de realiteit kwijtraakt. Ik kon niet meer helder nadenken en geloofde in mijn eigen gedachtes. Erover praten met iemand kon ik niet. Ik vertrouwde helemaal niemand. Alleen mijn vriend heb ik middenin de nacht een keer verteld dat ik zelfmoord móest plegen. Die was compleet in shock. Hij had geen idee wat er met mij aan de hand was. Het was alsof ik Eva niet meer was."

In paniek schakelt hij de zus van Eva in. "Hij had geen idee wat hij moest doen. Mijn zus had ook meteen in de gaten dat er iets mis was. 'Ik word achtervolgd', had ik haar met grote, angstige ogen verteld. Dat het om een psychose ging wisten ze op dat moment nog niet, maar ze hebben wel meteen de huisarts gebeld. Die had niet in de gaten hoe ernstig het was en maakte een afspraak voor na het weekend."

Flatgebouw

In die dagen gaat het bergafwaarts met Eva. "Mijn zus had mij meegenomen naar haar appartement om mij te kunnen helpen, maar dat ging helemaal niet. Mijn zelfmoordgedachten werden steeds sterker. Ik kreeg berichten van wereldleiders dat ik een groot gevaar was. Ik móest mijn dierbaren beschermen en besloot op een onbewaakt moment van de vierde verdieping van het flatgebouw te springen. Bang was ik niet. Ik was ervan overtuigd dat dit de enige oplossing was."

Vijf dagen later wordt Eva wakker in het ziekenhuis met veel breuken in haar lichaam en gezicht. "Ik was helemaal suf van de medicatie, besefte totaal niet wat er allemaal was gebeurd. Pas toen de artsen zeiden dat ik twee engeltjes op mijn schouder had gehad, kwamen de tranen; ineens drong het tot mij door dat het ook heel anders had kunnen aflopen." 

Psychosegevoelig

Tijdens haar herstelperiode hoort Eva wat de oorzaak is geweest van haar psychose: de spacecake. "Het blijkt dat ik psychosegevoelig ben; middelen als drugs kunnen een psychose uitlokken. Wat bij mij waarschijnlijk is gebeurd op die bewuste avond.

Ik had geen idee dat ik psychosegevoelig was én dat spacecake zoiets kan veroorzaken. Als ik dat stukje cake niet had genomen, dan was het misschien wel nooit zover gekomen.

Bewusteloos

Dat accepteren blijft moeilijk. Ik had zo’n spijt. Waarom moest ik experimenteren met drugs? En waarom moest ik mijn familie zoveel pijn doen? Ik heb lang geworsteld met schuldgevoelens. Naar mijn zus die mij onderaan de flat bewusteloos aantrof, maar ook naar mijn ouders die ik veel verdriet heb gedaan.

Achteraf gezien heb ik vijf jaar geleden ook al een keer een psychose gehad. Alleen niet zo heftig. Ik zat toen in een hele stressvolle periode in mijn leven, had waanbeelden, hartkloppingen en sliep slecht.

Psychiater

Alleen kon ik die keer na een paar dagen weer goed slapen waardoor ook de andere klachten langzaam verdwenen. Pas tijdens de gesprekken met mijn psychiater kwam ik erachter dat ook dát waarschijnlijk een psychose is geweest."

Lichamelijk is Eva inmiddels weer helemaal hersteld. "Dat is een lang traject geweest. Door de val was mijn oogkas gebroken waardoor de symmetrie in mijn gezicht was verdwenen.

Medicatie

Gelukkig hebben ze dat met een operatie weten te herstellen. Verder heb ik soms nog een beetje last van mijn voet - die ook flink gebroken was -  en hangt mijn mondhoek iets scheef. Maar dat is natuurlijk niets bij wat er had kunnen gebeuren."

Wel slikt Eva nog een anti-psychose middel om controle te houden. "Vlak nadat ik ontwaakte in het ziekenhuis kreeg ik opnieuw waanbeelden. Ze zijn toen direct gestart met medicatie.

Trouwen

Begin volgend jaar ga ik het langzaam afbouwen met behulp van mijn psychiater. Dat vind ik spannend. Ze kunnen niet uitsluiten dat ik het nog een keer krijg. Al weet ik - en mijn omgeving - nu wel meteen wat ons te doen staat."

Na een heftig jaar durft Eva langzaam weer vooruit te kijken. "Ik werk als zelfstandig business-consultant, ga binnenkort trouwen en heb veel lieve mensen om mij heen.

Contact

In mijn directe omgeving weet iedereen van mijn psychose, maar mensen die ik amper ken vertel ik het niet. Ik schaam me en ben bang dat mensen mij voor gek verklaren of met andere ogen gaan bekijken. Dat wil ik niet."

Tegelijkertijd is het de reden dat Eva haar verhaal vertelt. "Misschien dat ik andere mensen met mijn verhaal kan helpen. Mocht er behoefte zijn aan contact, dan sta ik daar zeker voor open. Al kan ik maar één iemand helpen. Dan is er misschien nog een reden dat dit allemaal is gebeurd."

*Eva is een gefingeerde naam. De echte naam is bij de redactie bekend.