Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Edith Dohmen
Foto: Edith Dohmen
Video

Edith heeft maat 46/48:
Ik draag gewoon maat S

redacteur

Esther Derks

E

Edith Dohmen (40) is modestylist en blogt sinds 2011 op haar site stylehasnosize.com Ze wil laten zien dat je er ook fashionable en mooi uit kunt zien als je een grotere maat hebt. 

"Als ik shop, kijk ik naar de vorm van een kledingstuk. Je kunt jezelf vragen stellen als: 'Heb ik bredere heupen of een vollere boezem?' Want als je weet wat voor lichaamsvorm je hebt, zie je sneller wat bij je past."

Hoe de lijnen lopen

"Dat is eigenlijk wat ik altijd al heb gedaan. En nu met de oversized fashion pas ik meer items uit de reguliere collecties. Een loose fit zit dan bij mij heel goed en dat is natuurlijk fantastisch! Pak het item ook echt uit het rek en houd het voor je. Kijk hoe de lijnen lopen en wat dat voor jouw figuur doet."

"Het is natuurlijk wel zo dat als ik naar de winkelstraat ga, ik extra mijn best moet doen om items te zoeken en te vinden in mijn maat (46/48). Als ik niet kan shoppen op mijn shape, kan ik niks kopen. Want het hangt er namelijk niet. River Island heeft bijvoorbeeld een hele gave pluslijn, maar die is amper te koop in de winkels in Nederland. Alleen in Rotterdam hangt een klein plukje." 

Grotere maat

"En voor de onderstukken heb ik wel echt die grotere maat nodig, daarvoor kan ik eigenlijk alleen online slagen. Natuurlijk heb je MS Mode en Paprika, maar dat is niet altijd heel trendy of wat ik zoek. Wat gister op de catwalks te zien was, wil ik het liefst morgen al aan."

"De plussize-collecties zijn nog steeds in een verdomhoekje gestopt. Als ik naar H&M ga, is er een heel klein gedeelte plussize én het hangt helemaal achterin. Vaak valt het ook nog zo klein dat ik beter bij de straight size kan kopen. Heel krom." 

Hippe items

"Dan pas ik een broek in maat 52 van de plussize-afdeling en van de gewone collectie kan ik een XL aan. Het klopt dus vaak niet. Gelukkig zijn er wel steeds meer jongere labels die een grotere maatvoering hebben, want waarom zou iemand met maat 36 er wel jong en hip mogen uitzien en iemand met maat 48 niet?"

"Ik ben altijd al gek op mode geweest. Toen ik jong was, mocht ik ook alles aan wat ik zelf wilde. Dat kreeg ik echt van huis uit mee. Mijn moeder had net als ik maat 46/48. Naast dat ze een modevakschool had, gaf ze ook trainingen en workshops."

Edith Dohmen

Mannentrui

"Ze liet zich totaal niet beperken. Wat ze op de catwalks zag, maakte zij in haar eigen maat. Tot ik zelf ging shoppen, wist ik niet dat het zo moeilijk was om hippe items te scoren. Een zwarte pantalon met een rode streep langs het been - helemaal hip nu - is niet te vinden in mijn maat. 'Dan maak ik het toch zelf?', dacht ik."

"Dus kocht ik een simpele zwarte broek en stikte er een rode bies op. Ook koop ik mannentruien die ik afknip, waardoor je een destroyed lookje creëert, en haal ik bij jeans de zoom eruit om hem langer te maken."

Redelijk recht figuur

"Woorden als ‘curvy’ en ‘plussize’ gebruik ik niet. Ik ben namelijk geen curvy vrouw. Ik heb een redelijk recht figuur. Curvy is een vorm, het (soms grote) verschil tussen taille en heup. Maar de plusindustrie heeft curvy geclaimd als een positief woord voor dik of plussize. Daarom noem ik mezelf een inbetweenie: ik ben niet dun, ik ben niet dik. Ik zit ertussenin: in between."