Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marielle, VROUW redacteur, gaat voor het eerst in haar leven hardlopen
Foto: TLG
Video

Beginnend hardloopster Mariëlle:
Rennend of rollend, dit gaat me lukken!

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

V

Vanaf vandaag vertelt VROUW-redacteur Mariëlle Wisse (25) gedurende 7 weken over haar ervaringen als beginnend hardloopster. 

Even voorstellen: Ik ben Mariëlle, 25 jaar oud en freelance redacteur bij VROUW. Vijf jaar geleden ben ik vanuit het pittoreske Oost-Souburg in Zeeland verhuisd naar de grote stad om mijn dromen na te jagen.

Wedstrijdzwemmen

Van mijn tiende tot mijn achttiende heb ik actief aan wedstrijdzwemmen gedaan. Daarna is dat een beetje in het slop geraakt. Als ik nu een keer per week in het zwembad lig, dan is dat veel. Ook heb ik al jaren een abonnement op de sportschool. Maar het aantal keer dat ik daar ook daadwerkelijk gebruik van hebt gemaakt, is op twee handen te tellen.

Safe to say: mijn conditie is slecht. Hijgend bovenaan de roltrap staan als die het een keer niet doet, is niet leuk. Met een rode kop de metro binnenstrompelen omdat ik 20 meter moest rennen ook niet. En eerlijk is eerlijk: een paar kilootjes minder zou geen kwaad kunnen.

Zeven weken

Toen er een tijdje terug op de redactie werd gevraagd wie het leuk zou vinden om mee te doen aan Yakult Start to Run, was ik dus direct enthousiast. Tegen de tijd dat ik goed en wel doorhad dat ik zeven weken lang iedere vrijdag zou moeten trainen en dat ik daarnaast thuis het een en ander zou moeten doen, had ik al 'JA, IK!' geroepen. 

Pas later bedacht ik mij: 'Hardlopen lijkt me ontzettend saai; je kunt van niemand winnen - behalve van jezelf - en als je niet zo hard gaat, valt er onderweg ook vrij weinig te zien.'

Eerste training

Toch ga ik de uitdaging aan. Want als Yakult zegt dat iedereen kan hardlopen, dan ben ik héél benieuwd of het mij ook gaat lukken. Rennend of rollend: aan het einde van deze zeven weken, kan ik 25 minuten aan een stuk in beweging zijn.

Afgelopen vrijdag was mijn eerste training. Met lood in mijn schoenen vertrok ik richting Amsterdamse Bos. Eenmaal daar aangekomen werd ik gerustgesteld, want op één iemand na, had niemand in mijn groepje enige hardloopervaring. Trainer Wouter wilde zich dan ook eerst focussen op de basics.

Hardloopspelletjes

Het is volgens hem vooral heel belangrijk om kleine stapjes te maken, omdat je daarmee de schok minimaliseert die je spieren krijgen op het moment dat je voet de grond weer raakt. Klinkt logisch.

Na wat leuke hardloopspelletjes en af en toe een stukje wandelen, kwamen we uit bij de core van de training: 30 seconden hardlopen, 1 minuut wandelen. En dat acht keer. Wat. Een. Drama! Volledig buiten adem wist ik mijn taak te volbrengen. 

Spierpijn

Als dit de basics zijn, dan ga ik het nog zwaar krijgen, want de dag na mijn training had ik de ergste spierpijn ooit. Ik heb het een en ander opgezocht op Google, veel water gedronken, fruit gegeten en mijn rug ingesmeerd met tijgerbalsem. En wonder boven wonder voelde ik me zondag al een stuk beter. 

Misschien zit het tussen mijn oren, maar vandaag voelde ik me zelfs zo lekker dat ik de trap heb genomen in plaats van de roltrap. En nee, die was niet eens kapot! Heel stiekem heb ik zelfs een beetje zin in mijn volgende training.

Hardloopavontuur

Mijn ervaringen als beginnend hardloopster ga ik bijhouden in een blog én een vlog, die jullie hier iedere maandag kunnen bekijken. In het blog vinden jullie tips en trics als het gaat om hardlopen, mijn vlog draait vooral om hoe ik mijn avontuur ervaar en zie je hier:

Oh, en raak je geïnspireerd door mijn harde werken? Mijn eerste training zit er inmiddels op, maar meedoen kan nog steeds! Neem voor meer informatie - of om je meteen in te schrijven - een kijkje op yakultstarttorun.nl