Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marielle met hardlooptrainer Wouter
Foto: TLG
Video

Beginnend hardloopster Mariëlle:
7 Weken is misschien wel érg kort...

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

I

In deze rubriek vertelt VROUW-collega Mariëlle Wisse (25) gedurende 7 weken over haar ervaringen als beginnend hardloopster. Deze week trainde zij voor de tweede keer en ging ze aan de slag met een aantal hardlooptechnieken. Maar heel soepel ging dat niet...

Ook dit keer beginnen we met wandelen en techniek. Want al heb je nog zo’n goede conditie, zonder de juiste techniek red je het niet. Wil je dus lang en ver kunnen hardlopen, dan zal je die onder de knie moeten krijgen.  

Waar we tijdens de eerste training vooral focusten op basistechnieken - rechtop lopen en korte pasjes maken - gaan we de tweede keer voor iets specifiekers: de armtechniek. Speciaal voor deze gelegenheid loopt er een gasttrainer mee die ons er alles over uitlegt.

Want die armen moeten:

… vlot naar achteren bewegen

… openen tot op heuphoogte

… zo min mogelijk worden aangespannen

… recht vooruit bewegen

De kluts kwijt

Eitje? Zeker niet!  Aan hardlopen én aan die punten denken vind ik in ieder geval knap lastig. Tel daar proberen niet te struikelen en ademhalen bij op en ik raak compleet de kluts kwijt.

Het maakt van mij een vrouw die van gekkigheid niet meer weet wat ze met haar armen moet doen en ze in alle richtingen behalve de juiste beweegt. Gelukkig begint het al vrij snel ergens op te lijken en merk ik inderdaad dat het steeds soepeler gaat. 

Piramideloop

Na de techniekles is het tijd voor de 'echte' training: een piramideloop. Daarbij loop je - met wandelpauzes - achtereenvolgend 1-2-3-2-1 minuten hard. En ook dat vind ik moeilijker dan het lijkt.

Want toen ik eenmaal bezig was, leken die minuten namelijk uren te duren. En hoe goed ik ook op de opgelegde armtechniek lette, mijn conditie liet me uiteindelijk in de steek. Volledig buiten adem hobbelde ik achter mijn groepje aan, wat - gezien ik de jongste ben - best beschamend is.

Beetje teleurgesteld

Wat ook niet meehielp, was dat we steeds halverwege moesten omdraaien, iets dat ik mentaal gezien érg slecht trok; heb je net de longen uit je lijf gelopen, moet je diezelfde periode nóg een keer weten te overbruggen.

Een beetje teleurgesteld pakte ik dan ook de metro naar huis en stapte ik even later onder een hete douche. Zeven weken is misschien wel érg kort om mij om te toveren tot fitgirl. Maar aan opgeven doe ik niet. Deze week ga ik tweemaal trainen: 1 keer hardlopen en 1 keer zwemmen. Want zoals ik vorige week al zei: 'Rennend of rollend… Dit gaat me lukken!'

Gerelateerde onderwerpen