Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Video

'5 Minuten aan een stuk hardlopen,
lukt mij nog niet'

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

I

In deze rubriek vertelt VROUW-collega Mariëlle Wisse (25) gedurende 7 weken over haar ervaringen als beginnend hardloopster. De derde training staat in het teken van... ademen!

Ademen? Ja, ademen. Over het algemeen ben ik er best goed in, maar tijdens het hardlopen kom ik op de een of andere manier altijd lucht tekort. Alsof ik het zó spannend vind, dat ik automatisch mijn adem inhoud. 

Ademhalingstechnieken

Vervolgens adem ik daarna zó diep in, dat ik spontaan in hoesten uitbarst en mijn broodnodige kracht verspil. Volgens trainer Wouter is dat helemaal niet zo raar als het klinkt en ademen veel onervaren hardlopers niet op de juiste manier. 

Daarom gaan we deze week aan de slag met ademhalingstechnieken die het hardlopen - hopelijk - een stuk gemakkelijker maken. Door je mond, door je neus, of om en om: waardoor je ademhaalt, maakt eigenlijk niet zoveel uit.

Zwanger

Het belangrijkst is in alle gevallen dat je de focus legt op het uitademen. Die moet je als het ware naar buiten stoten. En zo ren ik puffend - leuke oefening mocht ik zwanger raken - door het Amsterdamse Bos. 

Hoewel ik mij kan voorstellen dat het een niet al te charmant beeld oplevert, werkt het wél! Doordat ik mij nu focus op het uitademen, hebben mijn longen binnen no time weer plaats voor een nieuwe portie zuurstof. 

Snelwandelen

En dat maakt dat ik het gevoel heb dat het rennen een stuk lekkerder gaat dan vorige week. Toch lukt het mij nog niet om de hele training te volgen, zoals 'ie eigenlijk was bedoeld.

Vijf minuten aan een stuk hardlopen, dat lukt mij nog niet. Wanneer Wouter mijn training aanpast naar vijf keer 1 minuut hardlopen gevolgd door 1 minuut snelwandelen, gaat het wel goed. 

Teleurgesteld

En toch voel ik me opnieuw een beetje teleurgesteld; we zitten al in de derde week en ik kan nog geen vijf minuten aan een stuk doorlopen. Hoe moet ik in hemelsnaam binnen vier weken die vijfentwintig minuten halen?

Ik leg mijn dilemma voor aan trainer Wouter. Hij stelt me gelijk gerust. Volgens hem zijn die vijfentwintig minuten namelijk helemaal niet noodzakelijk. Iedereen leert hardlopen op zijn of haar eigen tempo en dat van mij ligt nu eenmaal niet bijzonder hoog. 

Hij drukt mij op het hart om vooral niet teveel te pushen, want op het moment dat je meer wilt doen dan dat je eigenlijk kunt komen de blessures. En dus stap ik vol goede moed in de metro terug naar huis. Deze week ga ik écht tussendoor trainen!

Gerelateerde onderwerpen