Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marielle tijdens haar alternatieve programma
Foto: TLG
Video

'Ik besluit de training
halverwege aan te passen'

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

I

In deze rubriek vertelt VROUW-collega Mariëlle Wisse (25) gedurende 7 weken over haar ervaringen als beginnend hardloopster. In de vijfde training leert ze hoe je het best bergopwaarts kunt lopen.

Zoals altijd beginnen we met de warming up: om beurten hardlopen en wandelen. De eerste paar trainingen was ik daarna al meteen bekaf. Maar sinds een week of twee merk ik verbetering. Gelukkig maar, want de trainingen worden steeds zwaarder!

Drie keer 8

De 'core' bestaat dit keer uit drie keer 8 minuten hardlopen. Omdat dat an sich nog niet zwaar genoeg is, lopen we een aantal van die minuten bergopwaarts.  In plaats van voorover te buigen - wat de meesten doen als ze een helling opgaan - legt Wouter uit dat het ook nu handiger is om rechtop te blijven lopen.

We maken kleine passen en trekken onze knieën verder op dan normaal. Op die manier zou het een stuk minder vermoeiend moeten zijn. In het begin is het heel onnatuurlijk - voor mijn gevoel lijk ik op een voetballer die langs de lijn knieheft - maar na een paar meter realiseer ik me dat ik inderdaad zonder problemen de heuvel op ren. 

Aanpassen

In totaal houd ik het maar liefst 6 minuten achter elkaar vol. Weer een beetje langer dan vorige week, maar nog niet zo lang als eigenlijk - volgens het schema - zou moeten lukken. Omdat ik 8 minuten nog niet red - en driemaal 8 minuten dus al helemaal niet - besluit ik de training halverwege wat aan te passen.

Van de eerste 8 minuten, loop ik er 6 hard en wandel ik er 2. De daaropvolgende 8minuten sla ik over. In plaats daarvan vul ik de tijd met trappen op en af rennen, gevolgd door een klein rondje hardlopen. De laatste set vul ik hetzelfde in als de eerste. 

Afwisseling

De afwisseling in het door mijzelf bedachte gedeelte, vind ik geweldig. Want hoewel ik het hardlopen leuker vind dan gedacht, mis ik afwisseling. Dat er mensen zijn die met plezier urenlang in hun eentje door het bos rennen, kan ik mij nog altijd niet voorstellen. 

Over twee weken is het al zover: de laatste training. Ik ga nog steeds voor die 20 minuten, maar of dat mij gaat lukken weet ik niet. En eerlijk gezegd maakt het mij ook helemaal niet uit.

Geen openingstijden

Wat ik veel belangrijker vind, is dat ik erachter ben gekomen dat ik hardlopen leuk vind! Ik hoef niet naar een zwembad, er zijn geen openingstijden waarmee ik rekening moet houden en last but not least... Het is gratis!  Kortom: dom dat ik mij dit niet eerder heb gerealiseerd!

Lopen jullie ook hard? Zo ja, hoe maak je een training leuker en/of afwisselender? Alle tips zijn welkom!

 

Gerelateerde onderwerpen