Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Foto: Dario & Misja
VROUW Glossy

Annabel Nanninga (38):
'Ik word regelmatig bedreigd'

B

Bedreigingen, hatemails of juist torenhoge lofuitingen, dat krijg je als je je mond opentrekt op social media. Annabel Nanninga (38) weet er alles van. Ze schrijft voor The Post Online (TPO) en Veronica Magazine en is opniniemaker bij PowNed. Een interview met Annabel in de nieuwste VROUW glossy. 

"Als mensen niet met me willen werken om de dingen die ik zeg, dan is dat maar zo. Ik snap best dat andere mensen daar wel rekening mee houden, maar ik ben zoals ik ben. Ook al weet ik dat het me werk kost. Ik word regelmatig bedreigd, maar het maakt me niet bang. Mensen die je echt iets willen aandoen, gaan niet eerst mailen of twitteren."

"Over mij mag iedereen alles zeggen, maar bij bedreiging trek ik een grens. Aan de andere kant vind ik dat je er niet te veel de aandacht op moet vestigen. Het lijkt tegenwoordig wel een statussymbool voor opiniemakers om bedreigd te worden. Mijn ouders en vriend maken zich weleens zorgen, maar ze zullen nooit zeggen: 'Doe dit nu maar niet.'"

Shit-storm

"Ik ben iets bedachtzamer als je het vergelijkt met een paar jaar geleden, maar niet omdat ik bang ben om te kwetsen. Soms vind ik het het gedoe dat een grap of opmerking kan oproepen niet waard. Voor je het weet krijg je weer een shit-storm over je heen, dus tegenwoordig denk ik iets vaker: dan maak ik die grap maar niet."

"Ik vind het bizar dat bij bepaalde kwesties iedereen in een kramp schiet en niets durft te zeggen. Zoals toen president Erdogan aangifte wegens belediging deed tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann. Alleen comedians Hans Teeuwen, Diederik Smit en later Theo Maassen spraken zich erover uit. Het filmpje dat ik opnam met mijn gedicht over Erdogan, zag ik als mijn plicht."

"Mijn talent is om dingen op een bepaalde manier onder woorden te brengen. En ik heb er geen boodschap aan als mensen zich daardoor gekwetst voelen. Dan kun je wel bezig blijven, iedereen is wel ergens door gekwetst."

Foto: Dario & Misja

Pedopaters

"Toen ik een paar jaar geleden pittige stukken schreef over de katholieke kerk en zogenaamde 'pedopaters', kreeg ik geen enkel verontwaardigd berichtje. Maar zeg iets over de islam en iedereen staat op zijn achterste benen. Het probleem is dat links-progressieve mensen in de knel komen door te blijven volhouden dat islam de religie van de vrede is."

"Neem de homorechten, een typisch links-progressieve verworvenheid. Die staan onder druk door de grote hoeveelheid islam die geïmporteerd wordt. Maar ja, dan moet je dus geen islamitische vluchtelingen – wat 'nog zieliger mensen' zijn – meer binnenhalen. Dan moet je kiezen. Het is het één of het ander."

Bemoedigend

"Als je zoals ik de tegenstem vertegenwoordigt, word je gediskwalificeerd. Dan ben je gek, of 'doe je het voor de aandacht.' Nou, ik kan prima zonder die aandacht. Ik wacht nog steeds op iemand die met echt goede argumenten komt om wat ik zeg en schrijf te weerleggen."

"Laatst was ik het zo spuugzat dat ik een schelder via Facebook terugmailde. Die jongen was verbaasd dat ik die moeite nam, zei sorry en dat hij mij verkeerd had ingeschat. Dat was wel mooi. Gelukkig zijn er verder ook ontzettend veel mensen die bemoedigende berichten sturen, of me op straat aanspreken en prijzen. Dat maakt het de moeite waard."

  • Twitter: 20.000+ volgers
  • Facebook: accepteert alleen bekenden
  • Post per dag: tussen de 20 en 30 berichten
  • Meeste ophef over: 'Wat zijn jullie stil, is er iemand dood of zo?' (tweet om 20.00 uur tijdens Dodenherdenking 2012)

Tekst: Vivienne Groenewoud

De interviews met de andere 'Twitter tijgers' kun je lezen in de VROUW Glossy die vanaf vandaag weer in de winkel ligt!

 

En, wat vind jij? Laat je horen!