Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Dayenne Bos kookt voor haar kinderen glutenvrij
Foto: Corne van der Stelt
VROUW Glossy

Dayenne is een 'glutenvrije moeder':
Ik wil het beste voor hun lijfjes

journaliste

Hanna Gillissen

D

Dayenne Bos (33) woont samen met haar vriend en hun kinderen Annemijn (5) en Berend (1,5). Ze is natuurvoedingsadviseur met een eigen blog – Dayennefoodblog.com – en schreef het boek 100% Puur. In maart komt het vervolg 100% Puur (op)voeden uit.

Traktaties

"Mijn dochter krijgt gierstdesembrood, boekweitcrackers of rijstwafels mee naar school. En veel rauwkost en noten. Ik wil de kinderen variatie leren: je hoeft niet altijd brood te eten. Annemijn accepteert het dat wij anders eten. Als ze bij een vriendinnetje gaat spelen, zorg ik dat ze een notendadelreepje in haar tas heeft. Op school heeft ze een eigen traktatietrommel, waar zij iets uit kan pakken als er snoep wordt getrakteerd."

Glutenvrije cupcake

"Daar zit ze niet mee. Meesters en juffen weten ervan en als er een feestje is, vraag ik van tevoren aan de ouders wat er wordt gegeten. Cupcakes? Dan geef ik een zelfgemaakte, glutenvrije cupcake mee - gezoet met kokosbloesemsuiker of honing - en spreek ik af dat ze er wel slagroom op mag." 

"Als baby had ik al last van mijn darmen. Later kreeg ik de diagnose: prikkelbare darm syndroom (PDS). Eet maar veel bruin brood, was het advies, maar het werd alleen maar erger. Toen ik vier jaar geleden via een uitstroomregeling thuis kwam te zitten, had ik opeens tijd voor mijn liefde voor koken en bakken."

Gevoelig voor koemelk

"Bijna elke dag schoof ik wel een cake of taart in de oven. Ik dacht 'Dat moet gezonder kunnen' en las boeken over suikervrij eten. Kort daarvoor had ik koemelk geschrapt, mijn buikklachten waren daardoor al verminderd. Na de koemelk en suiker ben ik ook gestopt met tarwe eten en later met alle gluten."

"Het ging veel beter met me, ook mijn omgeving viel het op. Door de buikpijn en diarree was ik altijd heel erg mager, opeens zag ik er gezonder uit. Een test bevestigde dat ik een tarwe-allergie heb en gevoelig ben voor koemelk." 

Consultatiebureau

"Mijn zoon is ook gevoelig voor koemelk, verder hebben de kinderen geen allergieën. Maar ik wil het beste voor hun lijfjes. Een theelepel suiker zet het immuunsysteem drie tot vier uur onder druk. Als iemand dan hoest, ben je niet beschermd tegen de bacillen. Gluten en koemelk beschadigen de darmwand. Toen ik op het consultatiebureau opnoemde wat Berend eet op een dag, kreeg ik de vraag: 'Eet hij geen brood? En geen pasta?' 

"Ik heb uitgelegd dat wij koolhydraten uit andere dingen halen, uit groentes of zoete aardappel. Mijn vriend en ik hebben nooit ruzie over wat de kinderen wel of niet mogen. Hij vertrouwt erop dat ik weet wat goed voor ze is. Zelf kan en wil hij niet koken en van huis uit is hij aardappels-groente-vlees gewend. Maar hij eet alles wat ik hem voorschotel: quinoa, kikkererwten, courgettepasta... Eerst at hij buitenshuis nog wel ongezond, tot vorig jaar: in vier maanden tijd viel hij 20 kilo af." 

Overdreven

"Als we op visite gaan, neem ik vaak zelf eten mee en op vakantie nemen we een koffer vol voeding mee. In het begin vond onze omgeving het overdreven. Inmiddels ziet iedereen hoe het mij heeft geholpen en hoe mijn vriend erdoor is afgevallen. Commentaar trek ik me niet meer aan en ik zwicht niet onder de druk van 'gezellig mee-eten'."

"Ik hoor weleens 'Wat zielig voor Annemijn, ze mag nooit wat.' Maar vaak wil ze helemaal geen slagroomtaart: 'Veel te zoet.' Dan moet ik stiekem lachen. Ze heeft liever noten, dadels en moerbeien. En als ik met Berend naar de markt ga, neemt hij zo een hap van een paprika. Een groentekraam is net een snoepwinkel, ook allemaal kleurtjes!"

Lees in de nieuwe VROUW Glossy over twee andere vrouwen met een bijzonder eetpatroon.