Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Chantala met 4 van haar 6 kinderen
Foto: Corne van der Stelt
VROUW Glossy

'Bij de geboorte zaten
onze oudsten op de 'tribune''

journaliste

Hester Zitvast

B

Bevallen zonder hulp, wasbare luiers, samen slapen en borstvoeding zo lang het kind het wil... Deze moeders leven zoveel mogelijk volgens hun intuïtie en de natuur. In de nieuwste VROUW Glossy het verhaal van Chantala Blinker (36). En een video-reportage bij het gezin thuis.

Chantala is twintig jaar samen met Vincent (41) en samen hebben ze zes kinderen: Yaëla (17), Yenna (15), Yade (13), Yuna (12), Yavi (4) en Yaluh (2). Vincent is tegelzetter, Chantala freelance schrijver. Samen maken ze speeltenten Met Hout En Ziel

Oergevoel

"Ik wist al jong dat ik kinderen wilde. Een moeder heb ik zelf niet gehad en ik stond vroeg op eigen benen. Ik heb altijd vertrouwd op mezelf, mijn lichaam en de natuur. Vrouwenlijven zijn erop gebouwd om te baren. We hoeven er niet bang voor te zijn. Het is een moment waarop je je kracht kunt ervaren. Het proces in mijn lijf begrijpen heeft mij enorm geholpen." 

"Tijdens mijn opleiding tot doula - een ondersteuner in zwangerschap en bij geboorte - heb ik de theorie onderbouwd gekregen. Kennis en intuïtie is de ideale combinatie. Niet iedereen weet wat we van nature kunnen." 

Tribune

"Al onze kinderen zijn thuis geboren. Bij de oudste vier ging ik naar de controles bij de verloskundige, bij Yavi en Yaluh heb ik die bezoeken beperkt tot aan de bevalling. Het was een prachtige ervaring om uitsluitend af te gaan op de signalen van mijn lijf, in plaats van op signalen van buitenaf. Bij de geboortes van de jongsten zaten onze vier oudste dochters op een 'tribune' aan het voeteneind."

"Ik had ze goed voorbereid en het was muisstil in de kamer. Ik zat volledig in mijn energie toen de verloskundige wat zei. Het was net het verkeerde moment, het haalde me uit mijn concentratie."

"Ik kwam omhoog en riep keihard: 'Sssst!' De meiden hebben het daar nog weleens over. Na de geboorte van Yaluh heeft een vriendin de placenta in capsules verwerkt. Die hebben mij nog lang een boost gegeven."

Tropenjaren

"Ik kreeg in vijf jaar tijd vier kinderen. Tropenjaren! Als je moeder bent, ben jij niet langer het centrale punt in je eigen universum, dat zijn je kinderen. Eigen tijd? Ik vind het een zwaar overschat goed. Wanneer is tijd níet van jezelf? Pas als je tijd besteedt aan dingen waar je niet achter staat!"

"De mooiste momenten vind ik wanneer we met alle kinderen kamperen in Frankrijk. Stoofpotje op de gaspit, wijn en muziek erbij. Maar ik kon evenveel genieten van de regeldagen van de borstvoeding, als je even heel weinig moet willen en doen." 

Borstvoeding

"Ik ben een voorstander van borstvoeding en deel online als Mevrouw Boob mijn gedachten. Borstvoeding is de norm voor baby’s. Ik voed zowel Yavi van 4 als Yaluh van 2 op verzoek. Dat kan drie keer, maar ook twintig keer per dag zijn, als ze ziek zijn."

"We slapen met z’n vieren in een bed van drie meter. Als ik naar bed ga worden ze meteen wakker, ze ruiken me. Dan klimmen ze als leeuwenwelpen over me heen en lig ik op mijn rug met aan beide kanten een kind aan de borst. Gelukkig wordt steeds meer bekend dat het een fabeltje is dat jonge kinderen moeten doorslapen." 

Leefstijl

"De tijd die een baby nodig heeft om te hechten heb ik nu steeds optimaal kunnen benutten. Dat hechten gebeurde aan mijn lijf, door ze te dragen in een draagdoek, samen te slapen en de borstvoeding. De oudste kinderen gaan naar de Vrije School, leren met hun hoofd, hart en handen."

"Rekenen met koffiebonen, de som door je handen voelen gaan voor hij in je hoofd aankomt. Het past bij onze leefstijl en holistische denkwijze. Als we in een grote, zelfvoorzienende boerderij zouden wonen, zou ik nog meer kinderen willen. Maar in een rijtjeshuis te midden van onze 24-uurshectiek en bijbehorende verplichtingen voel ik dat we compleet zijn."

Benieuwd naar meer oermoeders? Die staan in de nieuwste VROUW Glossy die vanaf vandaag in de winkel ligt! 

Foto: Feriet Tunc

VROUW Glossy liever iedere twee maanden thuis ontvangen? 
Regel het hier!