Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Heleen van Royen
VROUW Glossy

Heleen van Royen: Een grasmat
is net een vrouw

Redactie VROUW

S

Schrijfster Heleen van Royen (52) heeft een relatie met drummer/producer Bart Meeldijk (30) en is moeder van Sam en Olivia. In de nieuwste VROUW Glossy schrijft ze over de frustratie die 'gazon' heet. 

Sinds vorige zomer ligt in onze tuin een gloednieuwe grasmat. We hebben een lange, diepe tuin. Glooiend gras, een licht slingerend pad door het midden en wat borders aan de zijkanten. Het lijkt zo simpel.

Troebele poel

Maar gras is niet simpel. Gras is de hel. Ooit hadden we een vijver. Net zoiets. Niet helder te houden. Wat je er ook in gooit: het wordt een troebele poel. Gras is hetzelfde verhaal: niet groen te houden. Wat je ook probeert.

Ze zeggen weleens dat het gras bij de buren altijd groener is. Nou, dat klopt. Onze buurman heeft van zijn voortuin zijn levenswerk gemaakt. En dat is te zien. Zijn voortuin is als een biljartlaken: superstrak en supergroen.

Spriet voor spriet

We verdenken hem ervan dat hij ’s nachts als wij slapen zijn gras spriet voor spriet verft. Onze voortuin bestaat vooral uit mos. Ook groen, maar toch anders. En als je gaat verticuteren, want dat schijn je te moeten, houd je een kale zandvlakte over met hier en daar wat eenzame plukjes gras. Daarom verticuteren we niet. 

We hadden al onze hoop gevestigd op de gloednieuwe mat in de achtertuin. Een nieuwe, frisse start. We zouden hem goed onderhouden. Hij zou zo mooi worden dat hij niet zou misstaan in de Arena. We zouden onze honden erop laten poseren en ons grasveld elke dag op Facebook zetten. Zo blij waren we met ons gras. 

Plassen op het gras

"Als de mat er net ligt, goed sproeien!" had de hovenier ons laten weten. "Echt, elke dag. Je kunt niet genoeg sproeien." We hebben gesproeid. We sproeiden tot we erbij neer vielen. We kregen een bericht van het waterbedrijf dat ons verbruik de spuigaten uit liep. Of we de waterstand wel goed hadden doorgegeven. Of er ergens een lekkage was. Ja, dat hadden we. Nee, geen lek. Nieuw gras.   

En dan de honden. Ja, we hebben honden. Twee herders, om precies te zijn. In reclames zie je honden eindeloos ravotten op gras. In werkelijkheid graven ze liever dan dat ze ravotten. En wat ze ook graag doen: plassen op het gras.

Bijzaaien

Weet je wat er gebeurt als je hond op het gras plast? Dan gaat het gras dood. Niets zo bijtend als hondenplas. Je kunt net zo goed sproeien met chloor. Je gras wordt geel, je ziet een gele cirkel met stervend gras. Je ontdekt niet één, maar wel twee, drie, vier van dat soort cirkels, vooraan, want dat is waar de hond graag plast. 

Dus dan ga je maar weer googelen. Want je wilt mooi gras. Je stuit op graskalenders. Elk seizoen moet je iets doen. Je moet maaien, wekelijks, je moet kalk strooien en mest. Maar dat mag niet tegelijk. Je kunt bijzaaien.

Net een vrouw

Er zijn producten die wonderen beloven. Je googelt honden en gras en je vindt stenen die je in de waterbak van je hond moet leggen. Als je hond dat water drinkt, kan hij je gras niet kapot plassen. Dat beloven die stenen. Ik geloof het niet. Je strooit en je sproeit, je zaait en je mest, maar de waarheid is dat een grasmat nooit doet wat je wilt.

De beste oplossing voor een perfecte grasmat is simpel. Ik deel deze tip gratis en voor niks. Een grasmat is net een vrouw. Als ze niet meer zo groen is, kan je haar beter niet van heel dichtbij bekijken. Hoe groter de afstand, des te mooier de mat.

De nieuwste VROUW Glossy ligt nu in de winkel! 

Foto: Feriet Tunc

Geen zin om naar de winkel te gaan en ontvang je VROUW Glossy liever iedere twee maanden thuis?

Regel het hier!