Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Whatsappbericht
Foto: Hollandse Hoogte
VROUW Glossy

'Ik word af en toe helemaal
gestoord van WhatsApp'

journalist

Suus Ruis

J

Journalist Suus Ruis doet alles per WhatsApp. Heel handig en efficiënt, maar minstens zo gekmakend. Want het groene icoontje is dwingend. Heel dwingend.

Ik heb altijd een beetje achter de feiten aangelopen. Mijn eerste mobiele telefoon kreeg ik in 1999 (ik was een van de laatsten), Facebook vond ik tot 2010 overbodig (wat was er mis met Hyves?), en WhatsAppen ging ik pas echt overtuigend doen in 2012 (wat was er mis met sms?).

Lange en lege uren

Anno 2017 zijn deze drie zaken zo ongeveer de reden van mijn bestaan. Een paar maanden geleden was ik een keer vergeten mijn telefoonrekening te betalen en werd ik afgesloten. Ik kon buitenshuis niet meer appen en stond op een zaterdagochtend totaal verloren naast het voetbalveld. Het waren afschuwelijke, lange en lege uren. Wat deden we in godsnaam voordat de smartphone was uitgevonden?

Overbodig te zeggen dat ik de hele dag door app. Wat kan ik zeggen? Ik ben geen beller en ik vind WhatsApp snel en uitermate efficiënt. De lijntjes zijn lekker kort geworden, en o ja, het kost niets. Toch is WhatsApp een ongelooflijk dwingend medium en als ik eerlijk ben word ik daar af en toe helemaal gestoord van.

Emoticon

Weten we nog hoe blij we waren toen twee jaar geleden de blauwe vinkjes werden geïntroduceerd? Toen konden we immers eindelijk zien of de ontvanger ons berichtje had gelezen. Maar bij de meesten van ons was de blijdschap van korte duur. Die blauwe vinkjes leveren namelijk in de basis alleen maar stress en twijfel op.

Je kunt zien dat Pietje je berichtje heeft gelezen, waarom reageert Pietje dan niet? Hij hoeft maar drie woorden terug te appen, dat is toch niet zoveel moeite? Is Pietje misschien boos? Heeft de emoticon die je in je berichtje hebt gezet hem op de een of andere manier beledigd? Of nog erger: heeft Pietje stiekem gewoon een hekel aan je? 

Obsessief

Minstens zo irritant: andersom geldt precies hetzelfde. Op het moment dat jij een berichtje hebt ontvangen en gelezen, weet je dat de versturende partij met zijn vingers tikkend op de keukentafel zit te wachten tot je antwoordt.

En soms heb je daar geen tijd voor, geen zin in, of moet je simpelweg even nadenken over je antwoord. Helemaal als je in de tussentijd wel online bent (wat degene die jou het appje heeft gestuurd uiteraard ook kan zien), kan de druk om te reageren heel hoog worden.

Hypocriet genoeg

Ja, natuurlijk kun je die vinkjes uitzetten en je online-status ook. Maar dan kun je zelf ook niet meer zien wie jouw berichten al dan niet heeft gelezen, en ikzelf ben hypocriet genoeg om daar toch wel moeite mee te hebben.

Bovendien vind ik mensen die hun online-status op niet-zichtbaar hebben staan uiterst verdacht. Die gaan ongetwijfeld vreemd en zijn als de dood dat hun partner weet dat ze om drie uur ’s nachts met hun clandestiene scharrel zitten te appen. 

Status

Maar het is ook nooit goed, want het niet uitzetten van die status levert net zoveel gedoe op. Ik heb mijn vriend ook weleens wantrouwend gevraagd waarom hij om kwart over één ’s nachts nog online was.

Toen wij nog niet samenwoonden heb ik weleens half jankend op de bank gezeten, de hele avond obsessief checkend of hij nog steeds online was - zeker wetend dat hij iemand anders had ontmoet, met wie hij nu in een opwindende WhatsApp-chat was verwikkeld en die hem de hele avond foto’s van haar borsten aan het sturen was.

Een maagzweer

Zo’n 24 uur per dag checken of iemand online is, is sowieso in het begin van een relatie een ontzettend nuttige besteding van je tijd, ook al levert het je (behalve een maagzweer misschien) geen zak op. 

Ik ken een vrouw die ik ooit één keer heb ontmoet en die mij blijft appen met de vraag wanneer we nou eindelijk uit eten gaan. Ik heb daar eerlijk gezegd niet heel veel behoefte aan en na drie keer 'Ik ben heeeeel druk, komt snel goed!' geantwoord te hebben, moest ik iets anders verzinnen. Hoewel het ’t meest efficiënt zou zijn om te zeggen dat ik geen zin heb - dan ben je er meteen vanaf - vond ik dat te gemeen.

Vliegtuigmodus

Nog net iets gemener dan niet meer reageren, wat mijn oplossing was. Maar eigenlijk wilde ik dan dat deze vrouw ook niet kon zien dat ik haar berichtjes wel had gelezen. Ik las ergens op een site de oplossing: als je je telefoon op vliegtuigmodus zet terwijl je het berichtje opent, blijft het op 'ongelezen' staan als je daarna de internetverbinding weer herstelt. Ik heb nog steeds niet ontdekt of het inderdaad werkt, maar voor de zekerheid heb ik het wel gedaan. 

Een van mijn beste vriendinnen antwoordt trouwens nooit op mijn appjes. Het is dat ik weet dat ze de rest van ons vriendinnengroepje eveneens digitaal negeert, anders had ik die vriendschap - en haar gevoelens voor mij - misschien ook eens onder de loep moeten nemen.

Ergerlijk

Hoe handig het medium ook is, WhatsApp kan op meer manieren ergerlijk zijn. Ik heb een vriendin die niet kan stoppen met appen als ze eenmaal is begonnen. Ik spreek haar niet vaak, maar soms moet ik haar iets laten weten, of zij mij.

Ikzelf ben na een berichtje of zes over en weer wel weer bijgepraat en klaar, maar zij gaat maar door. Hoe gaat het daarmee? En daarmee? Heb je die en die recentelijk nog gesproken? Zal ik een hond nemen? Wat is eigenlijk jouw lievelingskleur?

Op een gegeven moment kun je niet anders dan zeggen dat je in de auto stapt/je kind naar bed moet brengen/het eten op tafel zet, of dat nu waar is of niet. Want cold turkey stoppen met een chat is ook zo bot! 

Lees meer van Suus Ruis en haar haat-liefdeverhouding met WhatsApp in de nieuwste VROUW Glossy die nu in de winkel ligt! 

Foto: Feriet Tunc

Geen zin om naar de winkel te gaan en ontvang jij liever elke twee maanden VROUW Glossy bij jou thuis? 

Dat kan!