Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Fariet Tunc
VROUW Glossy

Eva van de Wijdeven:
'Laat mij maar impulsief zijn'

E

Eva van de Wijdeven (32) is geen planner. Ze speelt alweer een hoofdrol, nu in De Mannentester, maar gooit haar carrière net zo lief om. En zwanger worden kan ook zonder eerst te settelen. "Ik leef in het moment. Soms iets te veel."

Op je zestiende speelde je in ‘Dunya & Desie’ en was je op slag beroemd. Hoe was het om een tienerster te zijn?

“Naast leuk ook raar, zwaar en verwarrend. Ik was niet het soort meisje dat er op haar twaalfde al van droomde actrice te worden en beroemd te zijn. Verre van dat zelfs. Dansen was mijn droom, vanaf het moment dat ik op twee benen kon staan. Ik werd voor de rol van Desie gevraagd omdat ik bij een jeugdtheatergroep speelde. Daardoor was ik ineens actrice en voor veel mensen interessant.” 

 

Vond je het vervelend dat je op een voetstuk werd gezet?

“Ik vond het heel gênant. Ik heb ook lang gezegd dat ik serveerster was, als mensen me vroegen wat ik deed. Maar als ze me herkenden geloofden ze me niet en ontstonden er discussies: echt wel, echt niet. Ik denk dat ik door mijn Dunya & Desie-tijd enige beschadiging heb opgelopen, waar ik tot op de dag van vandaag een beetje mee worstel.

Nog steeds kan ik me afvragen: wie ben ik echt en wie wil ik zijn? Je leert er in de loop van de tijd beter mee omgaan, maar die bekendheid vind ik nog steeds raar. Dat het altijd over jou moet gaan, dat op Koningsdag iedereen met je op de foto wil en mensen in je boodschappenkarretje kijken wat je afrekent. Ik wil op geen enkele manier zeggen dat ik het zwaar heb, maar dat is toch bizar. Ik ben echt niet interessanter dan een ander.” 

Als jij wordt omschreven vallen vaak de woorden ‘impulsief’, ‘intuïtief’ en ‘leeft in het moment’. Herken je jezelf daarin?

“Ja, volledig.”

Je zou het ook de definitie van een ongeleid projectiel kunnen noemen...

“Gek genoeg ben ik dat weer niet. Omdat mijn intuïtie zo sterk is dat ik daar volledig op vertrouw, maak ik heel bewuste keuzes. Maar ik ben ook iemand die enthousiast aan iets begint en het twee dagen later alweer beu is. Soms leef ik iets te veel in het moment. Maar dat wil ik niet kwijt, want daardoor leef ik intens en in het nu. Dat scheelt weer een cursus mindfulness."

"Verder heb ik ook veel energie en onrust, hoor. Ik probeer ontzettend veel te doen op een dag en zou het liefst altijd om zes uur willen opstaan om de volledige dag te benutten. Ik wil graag creatief bezig zijn, maar ook mijn sociale leven is belangrijk. Daarom haat ik fietsen, dat duurt mij allemaal veel te lang. Met de brommer en de auto kan ik overal veel sneller zijn en meer afspraken maken op een dag.”

Friet Tunc

Je moeder overleed tien jaar geleden. Je was nog zo jong, hoe heftig was dat?

“Het was absoluut het grootste verlies in mijn leven. Ik was 21, mijn broertjes 10, 14 en 15. Als je je van tevoren zoiets voorstelt, word je gek en denk je: dat overleef ik niet. Maar dan gebeurt het en merk je toch dat je daar als gezin doorheen komt en er zelfs iets moois in vindt. Mede daardoor zijn we heel hecht. Je komt sneller tot de essentie van het leven, tot het inzicht wat nu echt belangrijk is. Jammer dat je zoiets tragisch nodig hebt om je dat te realiseren. Mijn moeder was pas 49 toen ze overleed; ze werd ernstig ziek en heeft geen lang ziekbed gehad. Ik had met alle liefde mijn hele leven voor haar willen zorgen, maar misschien is het beter zo, dat ze niet zo lang heeft geleden."

"Ze is nog steeds een van de belangrijkste personen in mijn leven. Wat ik hoop, en wat nu een beetje gebeurt, is dat ik steeds meer op haar ga lijken. Dat hoor ik ook van mensen die haar hebben gekend. Mijn moeder was iemand die nooit oordeelde, wat ik een mooie eigenschap vind. En ze koos heel erg voor zichzelf, zonder dat het ten koste van de kinderen ging. Als ze een vriendin op bezoek had moesten wij naar boven en wilde ze ons pas terugzien na het eten. Prachtig. Ze betuttelde niet, maar we kwamen ook niks tekort. Ik hoop dat ik net zo’n moeder word als zij.”

Hoe heb je haar dood kunnen verwerken? 

“Misschien was ik er nog te jong voor. Ik had het er ook nooit over en ben daarna alleen maar gaan werken. Tot mijn lichaam drie jaar later ‘stop’ zei. Ik ben sterk en beweeglijk en ineens was dat weg. Ik zat vast. Toen ben ik in therapie gegaan, wat me ook heeft geholpen mijn visie op het leven te bepalen. Ik weet nu dat ik niet alleen maar wil werken, maar dat investeren in familie en je dierbaren écht belangrijk is.”

Wil je zelf graag moeder worden?

“Ik ben over niets in mijn leven zeker, behalve dat ik moeder wil worden. Altijd gewild. Drie of vier kinderen, graag! Vanaf mijn twaalfde wist ik dat al. Instinct, denk ik. Ik denk ook dat ik er heel goed in ben, dat het bij me past en dat het mij compleet maakt. Ik ben er totaal niet bang voor.”

Ben je er al mee bezig?

“Als het komt, komt het. Ik ga niet zoals veel mensen eerst settelen, dan een spaarrekening en dan een geschikt huis. Als ik verliefd ben en er komt een baby, zien we wel weer verder. Ik ben nu 32 en wil niet op mijn 40e aan kinderen beginnen, dus het wordt weleens tijd, haha! Ik wil ze liever gisteren dan morgen. In ieder geval voor mijn 35e, linksom of rechtsom trek ik mijn plan. Niet met een spermabank of zo, dan trek ik nog eerder iemand uit een club.”

Friet Tunc

Is er nog geen kandidaat-vader in beeld?

“Nou, ik heb wel een leuk iemand ontmoet. Wie? Bram van der Heijden, ook een acteur, maar verder wil ik het nog even voor mezelf houden. Zo lang kennen we elkaar nog niet.”

Doe jij veel aan je uiterlijk?

“Ik was de sportschool zat, dus ik heb het paaldansen weer opgepakt. Dat is echt mijn work-out. Verder probeer ik mijn huid goed te verzorgen en er een gezond voedingspatroon op na te houden. Want je zit wel lekkerder in je vel als je een beetje met je uiterlijk bezig bent. Het heeft allemaal te maken met balans en acceptatie. Ik ben niet per se een voorstander van lelijker worden, maar ik vind het heerlijk om ouder te worden.”

Want?

“Omdat je de wereld en jezelf zoveel beter begrijpt. Waardoor je meer kunt genieten en minder onzeker bent. Je bent je meer bewust, je hoeft minder en je weet dat je dingen ook gewoon kunt aanzien. Ik heb geleerd dat als ik mezelf tijd geef, ik het vanzelf ga snappen. Dat is ouder worden. Je krijgt het leven beter in je klauwen.”

Naast haar werk als actrice helpt Eva geregeld als vrijwilliger bij de Voedselbank. Wil jij weten hoe zij dit vindt? Lees dan nu het hele interview in VROUW Glossy: 'Ik vind het inspirerend om niet 24 uur per dag in hetzelfde wereldje te zitten. Acteren, daar geniet ik heel erg van, maar het is voor mij niet zaligmakend.'

VROUW Glossy

In de VROUW Glossy van augustus lees je alles om te ontspannen in de zomerperiode. Met onder andere tips om je koffer slim in te pakken, survival tips voor vakantie met pubers en in de rubriek Dossier alles over nachtrust. Lees ook verhalen van lezeressen die juist liever een actieve vakantie genieten. Verder 'De Grote Zomer Horoscoop' en 'Verliefd Ondanks een Vooroordeel'. Vrouw Glossy ligt nu in de winkel!

Door Jeroen Mei