Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marije en Julio
Foto: Corné van der Stelt
VROUW Glossy

'Ik heb wel even getwijfeld
over een toekomst met Julio'

journaliste

Hester Zitvast

M

Marije (35, thuismoeder) viel tijdens het backpacken voor de charmes van Julio (32, inventory manager) uit Guatemala. Het stel woont in Nederland en heeft twee kinderen. 

"Ik was totaal niet bezig met de liefde. Integendeel: ik kwam net uit een lange relatie en wilde mezelf ontdekken door zes maanden door Midden-Amerika te reizen. Maar toen kwam ik Julio tegen tijdens een avondje uit. Hij was verlegen en zei vrij weinig, maar ik vond hem heel interessant. Het werd een erg leuke avond... We zoenden en beloofden elkaar te mailen. Hij hield woord!"

Vijf weken

"Toen ik hem weer opzocht, bleek hij nog bij zijn vader en moeder te wonen. Ik mocht in de kamer van een van zijn broers slapen. Later vertelden zijn ouders dat ze dachten dat alle Nederlanders wiet rookten, omdat dat bij ons legaal is. Grappig, want Guatemala staat in Nederland juist bekend als het land van de drugssmokkel! Bleek dat ze die eerste avond hun deuren op slot hadden gedaan - zo’n meisje uit Amsterdam op bezoek vonden ze toch wel spannend. Het klikte zo goed, dat ik uiteindelijk vijf weken ben gebleven."

"Eenmaal terug in Nederland ging ik bij mijn vader wonen om flink geld te sparen zodat ik snel terug kon. Ik heb wel even getwijfeld over een toekomst met Julio. Julio schreef mij toen een lange mail met de titel I give you my heart. Ik heb het met tranen in de ogen gelezen. Mijn oma, inmiddels overleden, had in het begin moeite met mijn relatie."

Van de oude stempel

"Zij was van de oude stempel; een Hollandse jongen was toch goed genoeg? Later draaide ze bij, ze zag dat we samen heel gelukkig waren. Julio en ik hebben zes jaar in Guatemala gewoond en onze twee kinderen zijn daar geboren. Het is een prachtig land, vol vriendelijke mensen. Ik heb me er altijd thuis gevoeld, maar er is ook armoede en er zijn bendes."

"Tijdens mijn zwangerschap probeerde iemand bij ons in te breken terwijl ik alleen thuis was - dat was heel eng. In 2013 zijn we naar Nederland gekomen, ook omdat Julio hier wilde studeren. Hij heeft inmiddels een goede baan bij een bekend sportmerk."

In een hutje

"Het beeld dat Nederlanders van Guatemala hebben richt zich vooral op drugs. Julio werd op de universiteit door zijn vrienden niet voor niks gekscherend 'Don Julio' genoemd. Veel mensen denken dat hij daar in een hutje leefde. Voor de grap draagt hij op de foto een jungleachtige broek, maar ook in Guatemala gaat iedereen keurig gekleed naar z’n werk." Julio: "Een vooroordeel is makkelijk gemaakt, helemaal als je ergens nog nooit geweest bent of een ander niet goed kent. Dat zit in mensen."

Julio: "In tegenstelling tot Guatemala, wordt hier bijna alles van tevoren gepland. Zo mogen de kinderen voor hun verjaardag van Marije een thema uitkiezen. Ze versiert dan de kamer in alles in dat thema en verzorgt het feest tot in de puntjes - ze is zo lief en zorgzaam. De dag waarop wij elkaar hebben ontmoet, is het leven van ons allebei totaal veranderd, maar wel in positieve zin. We proberen onze vooroordelen over andere landen en mensen anders te bekijken en eerst uit te zoeken hoe het echt zit. We halen het beste in elkaar naar boven."

Foto door Corné van der Stelt

VROUW Glossy 

In de VROUW Glossy van augustus lees je alles om te ontspannen in de zomerperiode. Met onder andere tips om je koffer slim in te pakken, survivaltips voor vakantie met pubers en in de rubriek 'Dossier' alles over nachtrust. Lees ook verhalen van lezeressen die juist liever een actieve vakantie genieten. Verder De Grote Zomer Horoscoop, 'Verliefd ondanks een vooroordeel' en een uitgebreid interview met actrice Eva van de Wijdeven (32). Vrouw Glossy ligt nu in de winkel!