Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Tina en Samir
Foto: Corné van der Stelt
VROUW Glossy

Tina trouwde met Samir:
Wij zijn echt gelijk aan elkaar

journaliste

Hester Zitvast

T

Tina (32, werkzoekend) is getrouwd met Samir (24, beveiliger) die in Palestijns gebied opgroeide. Tijdens zijn studie in Nederland ontmoette hij Tina. Drie jaar geleden vroeg hij haar ten huwelijk.

"Ik zag Samir voor het eerst in een kerk in Amsterdam, we zijn allebei christelijk. Vervolgens zijn we gaan skypen en sloeg de vonk over. Iets waar ik niet gek van op keek; ik val op buitenlandse types. Toch een soort aantrekkingskracht..."

Heel beschermend

"Toen ik hoorde dat Samir zeven jaar jonger is dan ik, schrok ik. Ik had hem ouder ingeschat. Echt, ik zag in zijn leeftijd een groter probleem dan zijn achtergrond of de eventuele culturele verschillen. Maar het zat al zo snel goed tussen ons, dat ik mijn twijfel liet varen. Dus toen hij mij drie jaar geleden in een ­restaurant in de Palestijnse stad Bethlehem ten huwelijk vroeg, aarzelde ik geen seconde."

"Samir is heel beschermend; ik ben zijn vrouw. Daar moest ik wel even aan wennen. Vooral als andere Arabische mannen naar mij kijken, kan hij heftig reageren. Ik schrik daar soms van. Voor ons betekent dat kijken niet zoveel, maar in Samirs cultuur is dat echt not done. Toen een man mij ongepaste berichtjes stuurde, was Samir niet bang om eropaf te stappen. Had ik ook zelf kunnen doen, maar het gaf me een geborgen gevoel dat hij dat voor mij deed."

Foto door Corné van der Stelt

Arabier

"Als Samir z’n baard laat staan, merk ik dat mensen naar hem kijken. Soms met een angstige blik. Bizar dat een uiterlijk kenmerk dat veroorzaakt. Met of zonder baard: hij blijft toch dezelfde man? Verder trek ik me er weinig van aan hoor. Mijn ouders vonden hem gelukkig direct leuk en ook mijn vrienden waren positief."

"Samirs moeder heeft hem anders opgevoed dan zijn zusje. Hij hoefde niets in het huishouden te doen, zij wel. Dat is de cultuur daar, ook al zijn de mensen die hem hebben geadopteerd van oorsprong Nederlands. Daar heb ik Samir wel in moeten bijsturen toen we net bij elkaar waren; ik wil niet het gevoel krijgen dat ik 'de huisvrouw' ben."

Echt ouderwets

"Ik heb net een opleiding afgerond en wil ook carrière maken. De opvattingen over mannen en vrouwen die ze in zijn cultuur hebben, vinden wij echt ouderwets. Ik ren en vlieg echt niet voor hem. 'Je loopt zelf maar' zeg ik dan. Nee, hij onderdrukt mij niet hoor. Wij zijn echt gelijk aan elkaar."

"Afgelopen jaarwisseling vroeg ik Samir en zijn familie naar hun toekomstdromen. Daar moesten ze wel even over nadenken. Op zo’n moment wordt onze verschillende achtergrond ook duidelijk. Hier kijken we altijd naar de toekomst, daar staat iedereen in de overlevingsmodus. Dat vind ik best verdrietig. Toch merk ik aan Samir dat hij de laatste tijd steeds meer leert om vooruit te kijken. Hij leert te dromen, net als ik."

Geadopteerd

Samir: "Ik ben weliswaar opgegroeid in Palestijns gebied, maar op mijn derde geadopteerd door een Nederlands stel. Daardoor verschillen we niet eens zo heel veel. Ik heb wel het temperament van mijn thuisland moeten laten varen, hier praten de mensen rustiger met elkaar. Wel zouden ze hier wat meer gastvrijheid mogen tonen; Nederlanders zijn zo druk en volgepland met allerlei afspraken, dat ze nauwelijks tijd voor zichzelf of elkaar hebben. Dat is toch jammer?"

VROUW Glossy

In de VROUW Glossy van augustus lees je alles om te ontspannen in de zomerperiode. Met onder andere tips om je koffer slim in te pakken, survival tips voor vakantie met pubers en in de rubriek Dossier alles over nachtrust. Lees ook verhalen van lezeressen die juist liever een actieve vakantie genieten. Verder De Grote Zomer Horoscoop en een uitgebreid interview met actrice Eva van de Wijdeven (32). Vrouw Glossy ligt nu in de winkel!