Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Jeroen van Loon / HH
VROUW Glossy

'Mam, er is hier
echt geen fuck aan'

Redactie VROUW

S

Slungellijven in de tent, wifidrama’s, gedoe over saaie dagtochtjes: een vakantie met pubers is nogal een uitdaging, weet journalist Saskia Smith. Hoe hou je het leuk?

Vorig jaar togen we, de man en ik, met onze pubers van toen 12 en 15, naar een idyllisch gelegen huisje op het Bretonse platteland. Na maanden hard werken waren we wel toe aan rust en ontspanning. Eenmaal op de vakantiebestemming aangekomen was dat precies wat het was: rustig. We highfiveden ons naar binnen, trokken een fles wijn open en snoven die heerlijke droge zomergeur diep op.

Dat moment was wellicht het meest ontspannende van die hele vakantie. Want nog geen minuut later stonden er twee pubers voor onze neus die met een verontwaardigde blik riepen dat er geen wifi was. De jongste zakte met een groot gevoel voor drama door haar knieën en riep dat ze naar huis wilde, de oudste bokte dat het nu al een kutvakantie was. De eerste slok wijn moest ik nog nemen, maar de toon was gezet.

Boshut vs schuimfeest

Vakantie met pubers is, om het zo maar even te zeggen, een heel andere tak van sport. Kleine hummeltjes laad je gewoon zonder protest met een emmer en schep in de auto, waarna je naar een willekeurige bestemming rijdt, waar ze eindeloos aan een watertje spelen en alles, maar dan ook echt alles, leuk vinden.

Welnu, met pubers gaat dat niet meer op. Die hebben zo hun specifieke wensen wat betreft vakantiebestemming, willen alleen spectaculaire zwembaden met dito glijbanen en vinden echt niet meer alles zomaar leuk. Zie dan maar eens die gulden middenweg te vinden. Iets tussen ultieme rust in een ver afgelegen hutje en een camping met schreeuwerige disco en schuimfeesten. Juist. 

Jammer dan?

Wat betreft die vakantie in Bretagne, dat was alles behalve ontspannen. Weliswaar hadden we een leuk huisje midden in het bos, maar er was dus geen wifi – iets wat ik vooraf niet had gecheckt. Dus zaten mijn pubers zonder enig contact met de buitenwereld ‘opgesloten’ in dit vakantiehuis. Te klein om te liften naar de stad, te groot om de hele dag met je ouders in een boshut door te brengen waar, ik citeer, ‘echt geen ene fuck te doen is’. Nu kun je als ouder zeggen: ‘jammer dan’, maar de bedoeling is natuurlijk dat iedereen het leuk heeft op vakantie.

Dus gingen we met de pubers op pad. We liepen door een bloedhete stad voor de jongste en gingen kitesurfen met de oudste. Terwijl ikzelf eigenlijk behoefte had om met een boek onder een boom te liggen. 

Compromis

Hoe hou je het een beetje leuk? Er zijn meer ouders met pubers die zich deze vraag stellen. Omdat de wederzijdse ideeën over vakantie, zowel bestemming als activiteiten, nogal uit elkaar liggen. Met een tent op een boerencamping vind jij misschien leuk, maar pubers halen hun pukkelige neus ervoor op. Aan de andere kant wil jij wellicht niet dood gevonden worden op een camping met 4000 andere vakantiegangers, waar tot diep in de nacht allerlei themafeesten gaande zijn. Dus sluit je een compromis - belangrijk voor het slagen van veel dingen in het leven, zo ook voor een vakantie met pubers. 

Uitgeslapen pubers

Deed Marieke ook. Zij en haar man zijn van het reizen, haar pubers wilden gewoon elke avond naar de disco. Haar oplossing? Het ene jaar maakten ze een verre reis, het gezin ging onder meer naar Mexico, de VS en Thailand, het andere jaar streken ze neer op een camping met een disco, waar ook veel andere Nederlandse tieners waren. “Ik tikte ‘campings, lawaai, tieners’ in op Google en er rolden tienervriendelijke campings uit. De allerleukste vond ik Punta Navaccia in Umbrië. Daar mocht en kon alles en werd veel georganiseerd, zwemwedstrijden, voetbaltoernooien. En, heel belangrijk, er was elke dag disco. Bijkomend voordeel was dat, terwijl mijn pubers uitsliepen, mijn man en ik allerlei uitstapjes in Umbrië en Toscane konden doen.” 

Klaagvrije vakantie

Ook Kathleen deed een vakantiecompromis. Het gezin bracht tot voor kort de vakanties wandelend door, van berghut naar berghut. De laatste keer liepen hun drie pubers nog mee, zij het zuchtend en hardop klagend. Elke ochtend gingen ze een uur later dan gepland op pad vanwege ruzies over het wandelen in het algemeen en de tocht van die dag in het bijzonder. “Omdat dat voor niemand leuk was, zijn we gaan kijken hoe we een actieve vakantie konden hebben, wat mijn man en ik leuk vinden, waar ook de kinderen blij van zouden worden.”

Die vonden ze, in Escalona in de Spaanse Pyreneeën. Naast wandelen werd er geraft, bergbeklommen, gekanood en gestruind door canyons. “Ik vond sommige dingen best eng om te doen, maar de rust van een klaagvrije vakantie maakte alles goed.”

Geen groot budget

Los van een potje compromissen sluiten is het handig om je pubers te betrekken bij de keuze van je bestemming en accommodatie. Ze hoeven het niet per se te bepalen, maar mogen natuurlijk wel meedenken. Bovendien, als je vooraf met ze bespreekt wat ze leuk en belangrijk vinden, en je daar ook rekening mee houdt, heb je minder kans op teleurstellingen. Toen Bianca met haar puberdochters van 15 en 16 op vakantie ging, had ze vooraf een aantal keukentafelgesprekken waarbij haar meiden hun wensen konden uiten.

“Ik ben alleenstaand en heb geen groot vakantiebudget, dus voor mij was de prijs vooral belangrijk. Mijn dochters wilden het liefst bij zee of een groot meer en uitgaan. We spraken af dat ik de bestemming zou zoeken en zij in die buurt een camping mochten uitzoeken. We zijn uiteindelijk twee weken naar Friesland gegaan, aan een Fries meer, met dus genoeg water voor de deur en een dorp met disco op loopafstand.” 

Kotsen voor de tent

Karin liet haar zoon en neefje, beiden vijftien, bij wijze van test kiezen. En kwam op een megacamping aan de Costa Brava terecht. “Het was vreselijk. Alle tenten stonden heel dicht op elkaar. Als die lange slungels hun tent uitliepen, stonden ze bij wijze van spreken meteen bij de buurman aan tafel. Dat gebrek aan privacy vonden die jongens uiteindelijk ook niet leuk. Net als ik lagen ze te luisteren naar de seksavonturen van de campingbuurman met zijn verovering van die avond. En vonden ze het vervelend dat mensen ongevraagd voor hun tent kwamen zitten en een gesprek aanknoopten. Tel daarbij op de continue herrie de hele dag en kotsende mensen ’s nachts voor mijn tent, en je kunt je voorstellen dat ik blij was toen die twee weken voorbij waren. Het is natuurlijk deels mijn eigen schuld, ik had ook kunnen zeggen: ‘Dit doen we niet.’ Maar ik dacht: hoe erg kan het zijn?”

Het kost je een vakantie, maar een negatieve ervaring leert ook dat je pubers een volgende keer liever jou de bestemming laten bepalen. Dit jaar kiest Karin dan ook gewoon weer de vakantie uit.

In de rij staan

Het kan natuurlijk ook zijn dat je je hoe dan ook niet wilt begeven op een door pubers gedomineerde vakantiestek. Ondanks dat je er thuis zelf een handvol van hebt rondlopen. Anouk heeft twee dochters van 13 en 14 en een zoon van zestien. En hoewel haar kinderen grote, schreeuwerige, drukke campings fantastisch vinden, willen zij en haar man wat dat betreft geen concessies doen. “Ik heb een hekel aan drukke campings, waar je overal in de rij moet staan en alleen met een bandje het terrein op en af kan. Wat betreft rust wil ik niet inleveren.

Om-de-dag-regel

Maar ik snap ook dat mijn kinderen niet drie weken lang dag in, dag uit met alleen hun ouders willen doorbrengen. We zijn allemaal dol op het strand en daarom huren we een huisje in de omgeving van een middelmatig drukke badplaats. Dat kan in Frankrijk zijn, maar net zo goed Italië of Spanje. Ik rij mijn kinderen heen en weer naar campings in de buurt, waar ze een dag kunnen doorbrengen. Op sommige campings kun je gewoon een dagkaart kopen, soms betaal ik alleen een bezoekerstarief. Aan het einde van de dag, als ze helemaal ondergedompeld zijn geweest in allerlei puberactiviteiten, haal ik ze weer op. ’s Avonds maken we dan een vuurtje bij het huis, eten we samen en genieten we van elkaar.” 

Los van de bestemming is het ook belangrijk dat je afspraken met je pubers maakt. Vooraf uitgaanstijden en budget vaststellen voorkomt veel gedoe ter plekke. Evenals afspraken over wanneer ze mee moéten en wanneer ze mee mógen op excursies. Carolien heeft de om-de-dag-regel. Haar dochters van twaalf en vijftien mogen de ene dag doen wat ze willen, en de andere dag gaan ze met het hele gezin op pad. “Ik vind het belangrijk dat we ook dingen samen doen. Ik hoef echt niet alleen naar kerkjes en musea, ik zoek ook een leuke markt uit, of een festival.” Francien laat haar zoon van elf en dochter van veertien zelf excursies uitzoeken. “Niet alleen moeten ze zich dan verdiepen in de omgeving, we doen ook iets wat zij echt leuk vinden.”

Terug naar Bretagne. Na dagenlang met mijn pubers rondgelopen te hebben, vonden we ons compromis: een mooi strand met een surfschool. Terwijl mijn kinderen met een handvol leeftijdsgenoten op surfboards in de zee dobberden, haalden wij koffie en lagen op comfortabele bedjes. Eigenlijk is dat misschien wel de sleutel tot een succesvolle, ontspannende vakantie met pubers: zorgen dat ze een plek hebben waar ze leeftijdsgenoten tegen het puberlijf lopen en ‘iets’ om te doen. Dan kom jij zelf ook aan vakantie toe. 

Tekst door Saskia Smith

VROUW GLOSSY

In de VROUW Glossy van juli/augustus lees je alles om te ontspannen in de zomerperiode. Met onder andere tips om je koffer slim in te pakken, survival tips voor vakantie met pubers en in de rubriek Dossier alles over nachtrust. Lees ook verhalen van lezeressen die juist liever een actieve vakantie genieten. Verder De Grote Zomer Horoscoop en een uitgebreid interview met actrice Eva van de Wijdeven (32). Vrouw Glossy ligt nu in de winkel!

Gerelateerde onderwerpen