Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Bart en Heleen
Foto: Hollandse Hoogte
VROUW Glossy

'Achter me stond een rij geïrriteerde Nederlanders,
maar ik bleef stampij maken'

zoals gelezen in

VROUW glossy

S

Schrijfster Heleen van Royen (52) heeft een relatie met Bart (30) en is moeder van Sam en Olivia. In deze column schrijft ze over de vloek die op autohuren rust.

Bart en ik landen op Palma de Mallorca voor een korte vakantie. Onze koffers komen vlot door, we lopen in de richting van de uitgang en geven elkaar een knipoog. Deze keer zal het goed gaan. We hebben er het volste vertrouwen in.

Ezel

Na een schier oneindige reeks van slechte en vooral kostbare ervaringen met autoverhuurders, zijn we nu op de hoogte van elke denkbare valkuil die we moeten omzeilen. Een ezel stoot zich geen viermaal aan dezelfde steen, nietwaar?

Om duistere redenen rust er tot dan toe een vloek op onze huurauto’s. Echt, de wet van Murphy treedt in werking zodra Bart of ik car rental googlen. Alles wat mis kan gaan, gaat gegarandeerd mis.

Bijverzekeren

Zoals die keer dat we een Ford Fiesta in Griekenland hadden gereserveerd, verzekerd en wel. Toen we aankwamen, beweerde de man bij de servicedesk dat deze verzekering helaas niet geldig was, want die liep via Car Trawler. Hij had niks te maken met Car Trawler.

We moesten ons bijverzekeren voor 20 euro per dag. Ik vertikte het. Dan kreeg ik de auto niet mee, zei hij schouderophalend, prettige dag verder. Vloekend ging ik overstag. Car Trawler op hoge poten gebeld en gemaild - nooit meer wat van vernomen.

Limiet

Of die keer dat we aan de balie stonden en we hoorden dat we tijdens de huurperiode maximaal 250 kilometer met de auto mochten rijden. Een limiet? WTF? Die had ik nergens gezien. Staat toch echt in de kleine lettertjes, mevrouw. We waren al snel over de limiet heen. En de kassa bleef rinkelen

Of die allerergste keer in Portugal, mijn voormalige thuisland, waar de verhuurster ontdekte dat de creditcard waarmee de auto was gereserveerd op mijn naam stond en niet op die van Bart, die ik als hoofdbestuurder had aangemeld. Kapitale fout, volgens haar. Om dit administratief recht te zetten, moest ik dokken, en flink ook. Ik werd gek.

Schuimbekken

Achter me stond een rij geïrriteerde Nederlanders die hun auto ook graag wilden meenemen, maar ik bleef stampij maken. De vrouw gaf geen krimp. Het was Bart die uiteindelijk zijn pinpas trok en de rekening voldeed.

Aan het einde van onze vakantie stond het valse kreng er weer. Het was vijf uur ’s ochtends. Ik begon al te schuimbekken toen ik haar zag. "U levert de auto een half uur te vroeg in", zei ze met een uitgestreken gezicht. "Dat betekent een boete."

Volgers

Ik ontplofte. Alle Portugese scheldwoorden die ik nog kende, kwamen eruit. "Waag het niet om nog meer geld van mijn creditcard af te halen", beet ik haar toe. "Ik heb bijna 90.000 volgers op Twitter, ik zal ze allemaal vertellen dat ze nooit, maar dan ook echt nooit een auto bij Drive on Holidays moeten huren."

Bart schaamde zich kapot en trok me bij de servicedesk vandaan.

Vorige maand

Op Mallorca melden we ons goedgemutst bij de balie. "We hebben een auto gehuurd", zegt Bart en geeft zijn naam door. De Spanjaard kijkt op computer. Klikt. Typt wat in. "Ik zie geen auto onder deze naam." Computer says no. Ik begin te zweten.

"Hij moet er zijn", zegt Bart zelfverzekerd. Hij pakt zijn mobiel en laat de man zijn reservering zien. De man typt weer wat in op zijn scherm. "Ah", zegt hij dan, "u hebt inderdaad een auto gehuurd. Voor vorige maand. Maar die hebt u niet opgehaald." Bart trekt wit weg. Deze Spanjaard probeert ons niet te naaien.

Verkeerde maand

Bart blijkt bij het boeken de verkeerde maand te hebben ingevoerd. Ik kan hem wel schieten. "Geen probleem. U kunt een andere auto bij ons huren. Maar we hebben alleen nog grote. En de vroegboekkorting bent u kwijt."

De huurauto kost nu twee keer zoveel. Ik laat mijn hoofd zakken en begin ermee op de desk te bonzen. Bart klopt me op mijn rug. "Dit wordt een column", zeg ik tenslotte. "Dat is de enige manier om deze vakantie terug te verdienen."