Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

 Arine en dochter Sterre
Foto: Stef Nagel
VROUW Glossy

Sterres vader werd bruut vermoord:
Het was één groot slagveld

journaliste

Eline Doldersum

O

Op 7 april worden Arine Prins (53) en Peter (55) thuis in Zuid-Afrika met geweld overvallen. Haar man wordt urenlang gemarteld en bezwijkt uiteindelijk. Dochter Sterre (21) vertelt over deze recente, zeer heftige gebeurtenis.

Sterre: "Mijn vader was de beste vader die een meisje zich kan wensen. Hij was lief, betrokken en enorm motiverend. Als ik geen zin had om te werken, kon hij er met zijn positiviteit voor zorgen dat ik toch met een glimlach naar mijn werk vertrok. Als ik erdoorheen zat, wist hij mij op te peppen. Of als ik een droom had, vond hij áltijd dat ik ’m moest najagen."

Op onze hoede

"Zo kan ik me nog goed herinneren dat ik als klein meisje wilde leren vliegen. Op mijn twaalfde zat ik in een Cessna 172, een door één proppeller aangedreven vliegtuig, en vloog ik als jongste piloot mee in een airshow. We hadden misschien niet veel geld, maar mijn vader deed alles voor ons. Hij was een held. Een held die zijn leven voor ons heeft gegeven. Letterlijk."

"Vlak voordat papa werd vermoord, had ik heel sterk het gevoel dat ons iets zou overkomen. Al weken riep ik dat we op onze hoede moesten zijn. Er werden de laatste maanden zoveel onschuldige blanke mensen vermoord, maar ook rondom ons huis hing een vreemde sfeer. Waarschijnlijk hielden ze ons al een tijdje in de gaten, want achteraf gezien herinner ik me gekke incidenten."

Compleet in paniek

"Dat de honden ’s avonds laat ineens aansloegen. Dat de fiets van mijn broer gestolen werd. Of dat ik beneden op de bank lag en het idee had dat iemand mij bekeek. Toch had ik ondanks dat voorgevoel niet het idee dat ons zoiets gruwelijks zou overkomen. Dat bedenk je toch niet?"

"Het moment waarop ik gebeld werd door mijn broer staat in mijn geheugen gegrift. Hij was compleet in paniek. 'Mama staat in de tuin te schreeuwen om een ambulance', zei hij. Mijn vriend en ik zijn er meteen naartoe gereden. Het was de afschuwelijkste autorit uit mijn leven, want wat zou ik thuis aantreffen? Ik had veel scenario’s in mijn hoofd, maar dat het zo erg zou zijn?"

Slagveld

"Het was één groot slagveld. Het bloed droop letterlijk langs de muren. Ik stond te trillen op mijn benen, was compleet in shock. Zodra ik mijn moeder zag wist ik dat mijn vader niet meer in leven was. Ik kon alleen nog maar huilen." 

"Mijn broer wilde naar boven gaan, maar is gelukkig tegengehouden. Mijn vader was zo zwaar toegetakeld... dat had hij niet aangekund. Het ergste vind ik dat ze hem zoveel pijn hebben gedaan. Ze hadden beter een kogel door zijn hoofd kunnen schieten, want deze marteling gun je niemand."

Geur

"Mijn vriend en ik hebben diezelfde avond al het bloed in huis opgeruimd. Dat móest weg. Het is één van de meest vreselijke dingen die ik in mijn leven heb gedaan. Het bloed van mijn ouders van de vloeren, muren en plafonds boenen. Die geur zit nog steeds in mijn neus."

"Na die nacht stond mijn leven compleet op z’n kop. Ik was niet alleen mijn vader verloren, maar moest ook mijn leven in Zuid-Afrika achterlaten. Mijn thuis. Vooral het verlaten van mijn vriend ging mij aan het hart. Ik heb zó gehuild." 

Nederland

"We woonden al een jaar samen, waren dolgelukkig. We zijn druk bezig hem definitief naar Nederland te krijgen, want zonder hem kan ik niet verder. Hij is mijn alles. Pas als hij hier is, durf ik weer vooruit te kijken."

"Nu probeer ik vooral bezig te blijven, om maar nergens aan te hoeven denken. Anders komen alle beelden van die avond weer naar boven. Gelukkig zijn we veilig in Nederland. Al is het ook enorm wennen." 

"Ik heb mijn hele leven in Zuid-Afrika gewoond, in een huis met 30 hectare grond en het dichtstbijzijnde dorp op 15 kilometer afstand. Nu wonen we overal en nergens. Leven we uit onze koffer. Dat is een wereld van verschil."

Lees het verhaal van moeder Arine en goede vriendin Monika  over deze heftige gebeurtenis in de nieuwe VROUW Glossy die nu in de schappen ligt.