Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Rijker worden in acht stappen
Foto: Sabine Joosten | Hollandse Hoogte
VROUW Glossy

Word rijker in
8 stappen

zoals gelezen in

VROUW glossy

H

Hoe je je bankrekening spekt? Allereerst door je vrouwelijke talenten in te zetten. Met dit stappenplan komt er meer geld binnen en het is makkelijker dan de loterij winnen.

Stap 1.

“Vrouwen van deze tijd zijn supervrouwen,” zegt financieel planner Jacqueline van der Vorm. “Ze werken, voeden kinderen op, zorgen voor het huishouden en de sociale contacten. Maar één bal blijft vaak liggen: geldzaken. Die laten ze over aan hun partner. Zonde, want vrouwen zijn beter in geldzaken dan mannen.” In haar boek Als je 50 wordt, wil hij er twee van 25! legt ze uit hoe je grip krijgt op je geldzaken en waarom dat belangrijk is.

Judith Sanders is senior vermogensbeheerder bij Velthuyse en Mulder Vermogensbeheer en herkent dit. Ook zij schreef – samen met Saskia Smith – een boek waarin ze vrouwen oproept zich op de financiën te storten:
Zal ík het anders doen? Waarom vrouwen beter zijn met geld. 

Die boeken zijn er niet voor niets, want het is nog niet echt doorgedrongen dat vrouwen en financiën zo goed samengaan. Reclames van banken of informatiefolders over pensioenen zijn altijd gericht op de man.

Judith: “Áls vrouwen al in beeld zijn, is het als accessoire, liggend op de bank. De man heeft de papieren in de hand en de vrouw kijkt met een bewonderende blik naar hem op. Terwijl uit talloze onderzoeken blijkt dat vrouwen beter met geld kunnen omgaan.” 

Mocht jij je nog niet bemoeien met de rekeningen, verzekeringen en andere geldkwesties? Vooral doen. Haal de bezem erdoor, kijk wat er slimmer kan en de kassa begint in de verte al te rinkelen.   

Stap 2.

Die vrouwelijke eigenschappen, en dan vooral onzekerheid, hebben ook een nadeel en dat is terug te zien in hun salaris. Vermogensbeheerder Judith: “Al sinds 1975 is er een wet die bepaalt dat mannen en vrouwen met dezelfde functie evenveel moeten verdienen. Toch verdienen Nederlandse vrouwen, volgens een van de laatste metingen van de discriminatiemonitor, nog altijd 16% minder dan mannen. Dat komt omdat vrouwen vaker in deeltijd werken of thuisblijven om voor de kinderen te zorgen, maar ook door discriminatie.”

Verdien jij minder dan je mannelijke collega’s met dezelfde functie? Hup, naar de baas! Vraag om loonsverhoging en let daarbij ook goed op de uren die je maakt, raadt financieel planner Jacqueline aan. “Veel vrouwen werken parttime, maar maken fulltime uren. Dat vinden ze heel normaal, maar dat is het natuurlijk niet; je werkt die uren toch? Zorg dan dat je ze allemaal krijgt uitbetaald.” 

Stap 3. 

Pas die zakelijkheid ook toe op je huis: ook daar kun je extra inkomsten uit halen. Een snelle manier om iets bij te verdienen is via AirBnB.

Redacteur Diana de Vries verhuurt geregeld haar appartement in de hoofdstad: “Wanneer ik zelf op vakantie ben of naar een festival ga, bijvoorbeeld. Het is alleen af en toe even gedoe om het van tevoren goed schoon te maken.” Alleen een kamer verhuren is ook een optie. Het voordeel daarvan is dat je dan thuis bent en weet wat je gasten uitspoken. Heb je een schuur of garage die je niet of nauwelijks gebruikt? Ook die zou je te huur kunnen aanbieden.

Stap 4.

En wat dacht je van je auto? Steeds minder mensen hebben een eigen auto, maar hebben er af en toe wel één nodig. Je kunt die van jou verhuren, maar het scheelt ook veel geld als je een auto deelt met vrienden of de buren.

Heb je liever niet dat anderen in je auto rijden? Dan valt er ook best wat binnen te hengelen met reclame op je ruit. Op internet vind je verschillende bedrijven die dit voor je regelen. Voor een advertentie op je achterruit krijg je zo tussen de € 50,- en € 150,- per vier weken. Makkelijk verdiend.

Tekst: Patricia Boon

Lees de andere vier tips in de nieuwe VROUW Glossy die nu in de schappen ligt!

Gerelateerde onderwerpen