Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jikke Broxterman
Foto: Astrid Zuidema | VROUW Glossy
VROUW Glossy

Jikke: ‘Ik weeg 100 kilo, ben supergelukkig
en zit lekker in mijn vel’

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

C

Crashdiëten en dan weer minstens zo veel aankomen, klinkt dat bekend? Deze vrouwen gooiden na jaren jojoën hun dieetboeken in de hoek en voelen zich eindelijk in balans. In VROUW Glossy vertellen zij hun verhaal.

Jikke Broxterman (42) weegt 100 kilo, heeft maat 46/48 en is lifecoach voor vrouwen die niet lekker in hun vel zitten. “In mijn jeugd sportte ik veel en had ik een normaal postuur. Superslank was ik niet, maar ik had ook geen overgewicht.”

Emotie-eter

“In mijn studententijd ging het mis. Ik woonde op mezelf, had bijna elke dag een feestje en at waar ik zin in had. Langzaam maar zeker kwam ik aan, tot ik wel erg zwaar werd.

Toch ontstond de wens om af te vallen pas zo’n dertien jaar geleden. Ik was net gestopt met roken en de kilo’s vlogen eraan. Drie maanden later overleed mijn vader plotseling, waardoor mijn eigen gezondheid naar de achtergrond verdween. Ik ben een emotie-eter en kon bijna niets laten staan.”

Onrealistisch zelfbeeld

“Een tijdje later begon ik met diëten. Weight Watchers, De voedselzandloper, de hele super­food-rage… Ik heb het allemaal geprobeerd. Het ging super en ik viel wel 20, 30 kilo af. Maar op een gegeven moment legde ik zo’n boek dan weer naast me neer en kwam ik meer aan dan ik was kwijtgeraakt.

Op mijn zwaarst woog ik 128 kilo. Ik was allesbehalve blij met mezelf. Spiegels vermeed ik. Hoewel ik mijn gezicht leuk vond om naar te kijken, was de rest te confronterend. Daardoor had ik een heel onrealistisch zelfbeeld. Ik weet nog dat een vriendin een vakantiefoto van mij had gemaakt, waarop ik mezelf niet eens herkende. Ik was veel groter dan ik dacht! Die foto deed ik snel weg.” 

Realitycheck

“Dat ik gezonder moest gaan leven was duidelijk. Toch heb ik lang aangemodderd. De wens om je leefstijl aan te passen en daar echt iets mee doen, zijn twee verschillende dingen. In 2015 ging ik naar Costa Rica, een reis die mijn leven veranderde.

Het begon al met te krappe vliegtuigstoelen. En toen ik in de jungle wilde ziplinen was er een extra haak nodig om mij vast te maken. Eenmaal boven gaf de gids aan dat ik vrijwel zeker mijn rug zou blesseren. Vervolgens moest ik boven wachten tot iedereen was geweest, voordat ik naar beneden kon. Zo confronterend!

Maar de grootste realitycheck kreeg ik van mijn kamergenote, die twee keer zo groot was als ik. We waren op de mooiste plek op aarde, maar zij zat binnen films te kijken omdat ze niet fit genoeg was om iets te doen. Daar ben ik zo van geschrokken, dat ik thuis direct naar een dieetpsycholoog ben gegaan.” 

Chips en patat

“Ik moest twee weken lang in een logboekje bijhouden wanneer ik aan eten dacht. Drie keer raden: best vaak. Bij ieder dipje, om precies te zijn. Ik werd met mijn neus op de feiten gedrukt en realiseerde me dat als ik gezond wilde zijn, ik eerst een gelukkiger mens moest worden. Ik veranderde van baan en heb heel wat tijd in mezelf gestoken. Dat hielp. Ik had minder dipjes en dus minder eetbuien.

Nu eet ik een stuk gezonder, maar dat betekent niet dat er geen ruimte meer is voor ‘slechte’ dingen. Af en toe chips of patat kan prima. Afvallen is ook niet meer het hoofddoel. Het gaat mij er nu om dat ik gezond ben. Daar hoef ik niet per se maat 38 voor te hebben.” 

Naaktfotoshoot

“Begin dit jaar zette mijn trainer me voor de spiegel om te oefenen met gewichten. Hoewel ik mezelf steeds mooier begon te vinden, durfde ik nog niet goed in de spiegel te kijken. Om daar overheen te komen ging ik de ultieme uitdaging aan: een naaktfotoshoot. Ontzettend spannend, maar ook een cadeautje voor mezelf.

Op de foto’s zag ik iemand die straalde, supergelukkig was en lekker in haar vel zat. Natuurlijk zaten er ook confronterende foto’s tussen, zoals een shot vanaf de zijkant, maar zelfs daarmee ben ik blij. Dit ben ik! Ik zeg niet dat ik daar iedere dag blij mee ben, het blijft een proces, maar mijn gewicht beheerst mijn leven niet langer. Een beter gevoel kan ik me niet wensen.” 

De verhalen van de andere vrouwen, Lizetta en Julia, lees je in VROUW Glossy. De nieuwe VROUW Glossy ligt nu in de winkel!