Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Petra van der Meer
Foto: Petra van der Meer | VROUW Glossy
VROUW Glossy

Van een eigen schoonheidssalon
naar uitvaartondernemer

journaliste

Sabine Leenhouts

N

Na je veertigste je carrière compleet op de schop nemen? Voor de een is het een schrikbeeld, voor de ander voelt het als een enorme bevrijding. Acht dappere, interessante en bevlogen vrouwen kozen (al dan niet gedwongen) voor een compleet andere baan en vertellen erover in VROUW Glossy. 

Petra van der Meer (46) is één van hen. Zij had jarenlang een eigen schoonheidssalon, maar werkt momenteel als uitvaartondernemer bij Anno Nu. 

Geen voldoening meer 

“Vlak voor mijn carrièreswitch voelde ik aan alles dat ik een andere richting op wilde. Er was iets in mij veranderd en ik merkte dat ik dat wilde uitdiepen. Ik haalde geen voldoening meer uit het geven van cosmetische behandelingen en was veel meer geïnteresseerd in de binnenkant.

Ik wilde op een heel ander vlak iets voor mensen kunnen betekenen en tegelijkertijd mijn eigen innerlijke groei stimuleren. Ik vond die uitdaging in de uitvaartbranche. Doordat ik twintig jaar mensen in mijn stoel had gehad, had ik al ervaring met veel verschillende fasen van rouwprocessen.

Afscheid van een partner, kind of ouder, maar ook afscheid van vriendschap of werk. Ik had daar zoveel gesprekken over gevoerd en gemerkt dat ik daar een verschil in kon betekenen. Ik ben een opleiding tot uitvaartverzorger gaan volgen en liep stage om ervaring op te doen.

Dit beroep zit enorm in de lift, want in 2008 waren er bijvoorbeeld maar twee opleidingen en nu al negen.”

Moeilijke branche 

“Ik ben wat ze noemen een uitvaartvernieuwer. Mensen willen vandaag de dag iets anders dan koffie met cake bij een afscheid. Champagne en bitterballen zijn inmiddels veel gebruikelijker geworden en daar speel ik op in.

Het is best een moeilijke branche en de concurrentie wordt steeds groter. Maar ik ben zo blij dat ik deze richting ben ingeslagen, hoewel het in het begin financieel best even zwaar was en ik weer helemaal van voor af aan moest beginnen.

Maar ik kreeg er meer voor terug dan ik had verwacht. Inderdaad de groei van mijn eigen ontwikkeling waar ik zo naar verlangde.”

Bewuster mens 

“Ik heb nu een onderneming die een roeping bleek te zijn en zou niet meer anders willen. En natuurlijk neem ik af en toe verdriet mee naar huis, maar dat is helemaal niet erg. Dan ga ik lekker een stuk wandelen en laat mijn tranen de vrije loop.

Stel dat ik het niet meer zou voelen, dan zou ik moeten stoppen met dit werk. Uitvaartondernemer zijn is voor mij een verrijking en ik ben er een bewuster mens door geworden. Het heeft me ook geleerd om niets meer op de lange baan te schuiven. Ik leef in het moment en dat voelt goed.”

De verhalen van andere vrouwen die het roer omgooiden, vind je in VROUW Glossy