Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Bikinilijn
Foto: Hollandse Hoogte
VROUW Glossy

Wax of een scheermesje...
Audrey twijfelt niet meer!

M

Men neme een preutse vrouw. Eentje die blote voeten al 'heel intiem' vindt. Uitgerekend zij gaat naar een salon voor een waxbeurt van de privézone, want ja, de bikinitijd komt er weer aan. Wat levert dat op? Veel gegil, felrode pukkels en een boel schaamte.

Lieve, lieve scheermesjes: ik houd van jullie!

Onhandigheid

Nooit hebben jullie me in de steek gelaten, teleurgesteld of pijn gedaan. Oké, dat laatste weleens, maar dat kwam puur door eigen onhandigheid. In elk geval was onze band altijd goed. Waarom moest ik dan zo nodig een waxbeurt ondergaan? Eentje van de schaamstreek zelfs? Wel, noem het 'ervaringsjournalistiek', noem het een beautyreportage of noem het gewoon een slecht idee. 

In ieder geval is het onder jonge vrouwen steeds normaler geworden om alle haren die 'beneden de wimperlijn' groeien volledig te verwijderen. Volwassen vrouwen zien er dus steeds vaker uit als meisjes van 9. En waxen schijnt de manier te zijn om dit doel te bereiken.

Gillen

Er bestaan natuurlijk harsstrips voor thuis, maar wie het goed en professioneel wil aanpakken, gaat naar een daarvoor bestemde salon. Dat vinden vrouwen best een beetje eng, zo blijkt uit onderzoek van The Wax Bar. 30% van de ondervraagden is bang voor vervelende lichaamsgeurtjes tijdens de behandeling.

En een kwart vindt het onprettig dat de wax-professional het naakte lichaam ziet. Mannen hebben overigens vooral angst voor de pijn: 25% is bang om te gillen of in tranen uit te barsten (!). Maar wij vrouwen huilen niet om een 'beetje ongemak'. Toch?

Oorlogssterkte

De Waxing Company, met vestigingen in Utrecht, Amsterdam, Almere en Antwerpen, ziet er in ieder geval uit als een hippe salon. Wie niet beter weet, zou denken dat hier nagels worden gelakt of gezichtsbehandelingen ­worden uitgevoerd. Een lome housebeat moet de bezoeker een beetje tot rust brengen.

Maar dan snerpt de stem van de depiladora door de ruimte, de waxdeskundige. Ze brengt me naar een soort 'cel' die in schril contrast staat met de gezellig-hippe wachtruimte van daarnet. Witte wanden, fel licht, geen ramen (wel handig gezien het doel van de bijeenkomst) en een radio die op oorlogssterkte staat. 

Uniform

Of ik alle onderkleding wil uittrekken en daarna op het behandelbed wil gaan liggen. De potjes met wax (in de kleurtjes roze en wit) staan al vervaarlijk te pruttelen op een brandertje. No double dipping vermelden ze trots op de website en in folders.

Ik vind het zelf nogal vies klinken, maar het schijnt te betekenen dat ze alle materialen (zoals spatels en doekjes) maar één keer gebruiken omwille van de hygiëne. Zo bezien zit het qua reinheid ook echt wel goed. De depiladora draagt een haarkapje, handschoentjes en een smetteloos wit uniform, en het behandelbed is voorzien van gesteven witte lakens. 

Full Brazilian

Zonder pardon drukt ze mijn benen uit elkaar en bekijkt het gebied uitvoerig. Of ik al iets had gekozen van de 'mehnnoekart'. Want dat hebben ze hier: verschillende keuze­mogelijkheden voor het kapseltje van de voorbips. Zoals daar zijn: de Brazilian string (dun streepje), Brazilian strip (heel dun streepje), Sensual (een gestileerd driehoekje) en Heart (moge duidelijk zijn).

Maar het beroemdst is natuurlijk de Full Brazilian waarbij al het haar wordt weggehaald, ook 'landinwaarts' zullen we maar zeggen. Ik doe stoer en kies voor het laatste. De depiladora doet of het de normaalste zaak van de wereld is en schudt ondertussen met haar hoofd mee op de maat van de muziek. 

Gloeiend heet

Nadat ze een olieachtige emulsie heeft ­opgesmeerd, brengt ze de gloeiend hete wax aan: niet echt aangenaam. Ze zegt dat ik even diep moet inademen en daarna trekt ze met twee harde rukken de wax weg. Verschrikkelijk! Ik schreeuw het uit van de pijn.

Ook roep ik nog een paar toepasselijke scheldwoorden. Ik begrijp nu waarom ze die radio zo hard zetten... De depiladora schrikt van mijn reactie. "Iet doet gen pain. Alleen miskien de eerste keer beetje. En wie mooi wielt zijn, moet pain laiden."

Rode vlakte

Over dat mooi zijn gesproken: bezorgd kijk ik naar beneden. Het is één grote, rode vlakte. Waarom was dit ook alweer een goed idee?! Maar voordat ik kan nadenken, begint de depiladora opnieuw te roeren in de hete wax. Hoezo? Het is nu toch klaar? "Nei, wij moeten nog die binnenkant doen. En jai moet je omdraien voor die achterkant." 

Ik spring op, nee bedankt. Het is mooi geweest. De depiladora stribbelt tegen en blijft zeggen dat het 'hiel mooi' is. "Kaik, helemaal glad." Ze stelt voor om er samen voor de spiegel naar te kijken. Maar ik stop er definitief mee. Ik vind dit al beschamend en pijnlijk genoeg. Het is klaar. 

Jeuk

Eenmaal thuis beland ik in de fase 'Rood en opgezwollen', erg charmant is het allemaal nog niet 'daar beneden'. Na twee dagen zit ik in de periode 'Rode pukkels'. Heb je beeld bij het voorhoofd van een gemiddelde veertienjarige? Nou, zo dus. En tot slot breekt het tijdperk 'Jeuk' aan. Heel veel jeuk. En krabben staat niet elegant als je een kind naar de crèche brengt of in de rij bij de kassa staat. 

Hoe het nu is? Tja, wat zal ik ervan zeggen? Natuurlijk, het is hartstikke handig dat het langer duurt voordat de haren terugkomen. We zijn nu drie weken verder en nog geen spoor te zien! Maar ik blijf het een beetje raar vinden dat ik eruitzie als een elfjarige. Het heeft toch iets... ziekelijks. Sorry.

Onderzoek

Overigens blijkt uit onderzoek dat een kwart van de mannen graag zou willen dat hun vrouw de boel wat vaker zou waxen. Kan allemaal best, maar ik vind 'subtiele begroeiing' er prettiger uitzien dan de kale vlakte die het nu is. Dat zullen de jaren zeventig in mij zijn. 

Een ander modelletje was kortom beter geweest. Maar dan nog... hoeveel tijd kost een scheerbeurt onder de douche nu helemaal? Twee minuten, maximaal! En dat doet echt minder pijn dan een waxbehandeling.

Nee, ik blijf bij mijn oude liefde: het scheermesje. Niet in de laatste plaats omdat ik liever alleen ben met 'mijn schaamte' dan dat een ander ernaar moet kijken. Wat dat betreft snijdt het scheermesje aan twee kanten. 

Door: Audrey de Man

Opgebiecht Special

Dit verhaal en meer feiten over ontharen lees je in de Opgebiecht Special van de VROUW Glossy die vanaf dinsdag 12 juni voor € 4,95 in de winkel ligt. Deze speciale editie van VROUW Glossy staat vol zomerliefdes, knappe mannen, foute affaires, mislukte vakantieverhoudingen, dappere vrouwen en een uitgebreide zomerhoroscoop. Maar ook een lekker leesverhaal over een driehoeksverhouding plus fijne quizzen en puzzels voor op het strand.