Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Stef Nagel
VROUW Glossy

Vegetariër Isabel:
Het is zeker niet minder feestelijk

journaliste

Hanna Gillissen

I

Isabel Boerdam (28, woont samen) runt foodblog De Hippe Vegetariër en food consultancy & communicatiebureau Green Food Lab. In 2019 komt haar boek De Vegabijbel uit. Maar heeft deze professionele keukenprinses zelf nog wel zin om uit te pakken met de feestdagen?

Op 9-jarige leeftijd…

"... was ik al vegetariër. Mijn moeder kookte met kerst apart voor mij. Mijn ouders zijn uit elkaar, dus we vieren de feestdagen niet meer gezamenlijk. Maar we hebben wel een leuke 'nieuwe traditie': iedere kerst gaan we met mijn moeder lunchen in een restaurant waar we naartoe lopen. Dan trekken we onze bergschoenen aan, wandelen een uur en doen om de hoek onze hakken aan. Mijn vriend en ik geven ook altijd een diner bij ons thuis. Dan kook ik meestal en maak ik er echt iets moois van. Ik wil dat mensen verrast worden hoe lekker vegetarisch eten kan zijn."

Een vegetarische kerst…

"... is uitdagender dan een maaltijd zonder vlees of vis op een doordeweekse dag. Veel mensen denken bij vegetarisch aan minder feestelijk. Maar met winterse smaken als pompoen, paddenstoelen en noten kun je juist een heleboel doen. Je moet alleen even 'omdenken'. Ik heb nog nooit klachten gehad tijdens het kerstdiner.

Iedereen weet natuurlijk dat ze bij mij vegetarisch te eten krijgen, maar ze zijn altijd verbluft. Vorig jaar heb ik een recept ontwikkeld met een vegetarische Wellington. De bladerdeeg-klassieker, maar met een vulling van pompoen, gekarameliseerde rode ui en pecannoten. Ongelooflijk lekker… die eet ik gerust weer! Dan varieer ik met de vulling en stop ik er paddenstoelen en kastanjes in."

Ik werk altijd intensief…

"... tot de feest­dagen. En dan moet ik mijn eigen diner gaan voorbereiden. Ik weet dus wel wat kerststress is, maar probeer het mezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. De boodschappen bestel ik online en laat ik thuisbezorgen. En ik maak bijvoorbeeld ovenschotels die ik van tevoren kan voorbereiden, zodat ik ter plekke niet veel meer hoef te doen. Toetjes maken, is niet zo mijn hobby. Mijn vriend is daar juist creatief in. Dan kan ik na het hoofdgerecht achteroverleunen en wijn drinken."

Voor mijn vriendinnen…

"... ben ik een vraagbaak, zeker met de feestdagen. Gelukkig heb ik een 'koeiengeheugen' als het gaat om mijn favoriete recepten. Of ik geef een specifiek recept als er een veganist of iemand met glutentolerantie komt eten. Mijn algemene advies is om 80% voor te bereiden. En je hoeft geen zesgangendiner te maken, drie mooie gangen is ook prima.

Doe er een bonbon bij, een stukje kaas, of geef vooraf nootjes in een lofblaadje. Als je een klein borrelhapje chic aankleedt, kun je het als een gerechtje presenteren. Vrienden doen altijd erg hun best als ik kom eten. Maar ik ben een dankbare eter; zolang er geen magnetronmaaltijd wordt opengetrokken en het lekker en vers is, vind ik het allang leuk als iemand vegetarisch voor mij kookt."

Mijn guilty pleasures...

"... zijn chocolade en rode wijn. Zonder die twee is het voor mij geen weekend. Ik moet helaas echt sporten om niet aan te komen. Twee jaar geleden heb ik een marathon gelopen, dit jaar een halve triatlon en ik doe nu ook aan krachttraining. Na de feestmaand doe ik een weekje detox. Voor mij is het dé manier om even alles af te zweren. Daarna heb ik veel minder behoefte aan suiker en alcohol en kan ik gemakkelijker de balans bewaren."

Lees de hele keukenprinsessen-reportage in de speciale editie van de VROUW Glossy die nu in de winkel ligt.