Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Feriet Tunc
VROUW Glossy

Ga ook low budget
naar New York!

journaliste

Sabine Leenhouts

D

Dat je niet compleet failliet hoeft te gaan als je een lang weekend met je kind naar New York gaat, ondervond VROUW Glossy-coördinator Sabine Leenhouts toen ze zich drie dagen met dochter Bobbi (bijna 17) onderdompelde in The Big Apple.

 

“Het geld groeit me niet op mijn rug!” Een uitspraak die ik vroeger van mijn moeder te horen kreeg, maar die ik de laatste tijd ook regelmatig mijn eigen dochter Bobbi voor de voeten gooi.

Dit heerlijke zestienjarige (‛mam, ik ben toevallig bijna 17!’) wezentje heeft inmiddels weliswaar een paar weekendbaantjes en weet dus donders goed hoe hard je moet werken voor je centen, maar vergeet dat toch vaak voor het gemak als ik mijn portemonnee moet trekken. 

Mag ik...

Veel sms’jes beginnen met ‛mag ik…’, waarna ze dan foto’s doorstuurt van kleding en ­schoenen die je vandaag de dag, volgens haar, echt moet hebben. Ik zeg vaker ‛nee’ dan ‛ja’, maar ze is vindingrijk. Dat moet ik haar nageven.

Toen ik een jaar of wat terug weigerde om ETQ.-gympen van 265 euro te betalen, verkocht ze zelf via Marktplaats haar Barbie­-camper, Playmobil-kasteel en nog wat dierbaar speelgoed, en ­sprokkelde in een paar weken het beoogde bedrag bij elkaar.

De toen aangeschafte schoenen zijn nog als nieuw, want ze waren gekocht van haar eerste zelf verdiende geld, dus ze is er zuinig op. 

Golddiggen anno 2019

En nu heeft ze een nieuwe missie. Ze wil naar New York, want daar gebeurt het en kunnen we kijken of de nieuwste Yeezy’s (heel hippe, maar nog veel duurdere gympen) voordeliger zijn. Maar New York staat bekend als de duurste stad van Amerika. De prijzen voor boodschappen, het openbaar vervoer en restaurants liggen gemiddeld ­vijftien procent hoger dan waar ook in de USA.

“Maar de dollar staat gunstig voor ons, korte trips zijn enorm populair en je hebt al heel lang beloofd dat wij samen naar New York zouden gaan,” wierp ze tegen. Ik stemde in.

Maar ik wilde ook niet bankroet gaan, dus wordt het thema van onze mama-dochtertrip een geëmancipeerde manier van golddiggen. We gaan geen rijke man aan de haak slaan die alles voor ons zal betalen, maar wel in drie dagen zo veel mogelijk leuke dingen doen voor zo min mogelijk geld.

Te beginnen met de vlucht. Via Skyscanner.nl leg ik alle aanbiedingen naast elkaar en kies voor WOW Air. Een IJslandse maatschappij, die via een overstap in Reykjavik naar New York vliegt.

Normaal gesproken doe je er rechtstreeks gemiddeld acht tot achtenhalf uur over. Via IJsland is dat natuurlijk iets langer door de overstaptijd, maar uiteindelijk komen we rond 17.30 uur lokale tijd aan, waardoor we nog de hele avond voor ons hebben en niet veel later al prinsheerlijk aan een twee-voor-de-prijs-van-één-drankje zitten. 

Voordelig slapen

Omdat we in een leuk hotel willen slapen, maar niet de volle mep willen betalen, kiezen we ervoor om zo lang mogelijk te wachten met een kamer boeken via Booking.com. Je moet het natuurlijk wel durven, want het kan zomaar zo zijn dat je niet precies in de wijk terechtkunt waar je het liefst wil logeren, maar dat maakt het ook wel avontuurlijk.

Het trendy Brooklyn heeft onze voorkeur en de keuze is zelfs op de dag van vertrek nog enorm, omdat ze niet alleen hotels, maar ook B&B’s en hostels op Booking.com hebben staan. De prijzen variëren van 87 dollar per nacht tot zo gek als je het zelf wil maken. Via de booking app boek ik binnen twee minuten en staat alle info over het hotel overzichtelijk in mijn telefoon. Gemak dient de mens.

Ons hotel ligt in Williamsburg Brooklyn, waar met name Bedford Avenue populair is bij hipster Amerikanen. De wijk is rustig en op elke hoek zit wel een gezellig lunchtentje, vintage kledingwinkel of organische supermarkt. 

Gratis high-society knipbeurt

Het toeval wil dat sterrenkapper Rob Peetoom dit najaar, samen met zijn dochters Rochelle en Savana, in deze wijk de eerste Amerikaanse vestiging opende. Zoals je misschien als trouwe VROUW-lezeres weet, werken we heel vaak samen met Salon Peetoom, dus weet ik ook dat zij voor de Peetoom Academy regelmatig kappersmodellen zoeken.

We hebben geluk; Rob Peetoom zelf is in NY en ik kan hem dus ­persoonlijk vragen of hij misschien nog twee brunettes kan gebruiken. En zo worden Bobbi en ik als high-societydames verwend met een frisse coupe. En ik kan je verklappen dat dat wel heel erg luxe voelt. Zeker als de master himself zich er ook nog even tegenaan komt bemoeien. En nog belangrijker: helemaal gratis.

Feriet Tunc

Het echte NYC

Hoe hip en leuk Brooklyn ook is, Bobbi wil na een ochtend struinen door de rustige wijk, heel graag het New York zien dat ze uit films kent. De subway is natuurlijk ook heel bekend van televisie, dus nemen we de L-train naar Manhattan. Vooraf hebben we wat tips over het openbaar vervoerssysteem opgezocht en de kaart gedownload in mijn telefoon.

Op de stations is trouwens overal gratis WiFi. Ben je van plan om veel per metro te reizen, dan doe je er verstandig aan om een 7-day unlimited Metropass te kopen voor 32 dollar. Een individuele rit kost namelijk $ 2,65 per keer, dus je hebt je pas er met twaalf ritjes al uit. 

Fietsen door Central Park

Geen moment voel ik me met mijn kind onveilig in de subway. Vanuit Brooklyn zijn we al in 20 minuten bij Central Park. Daar huren we fietsen met onze stadspas, genaamd the sightseeingpass ***.

Het contrast met de overvolle straten en toeterende gele taxi’s in Manhattan kan niet groter zijn. Het park is een oase van rust met wandelaars, koetsjes getrokken door paarden en natuurlijk ook talloze fietsers die niet echt goed kunnen fietsen.

Wij Hollanders zijn er duidelijk meer bedreven in, want we laveren gemakkelijk overal tussendoor. Het is er zo relaxed dat we zelfs even de sneeuwluipaarden en grizzly beren in de New York Zoo bekijken.

Weer op 5th Avenue zijn we direct terug in de gekte van de city that never sleeps. Wat gaan we nu doen? Naar het Museum of Modern Art, het Metropolitan of… “Shoppen!” roept Bobbi.

Dat snap ik. Het levert een Calvin Klein-trui voor haar vriendje op, voor een fractie van de prijs die we er in Nederland voor zouden betalen. “Tel uit je winst, mam.”

Ferit Tunc

Benieuwd naar nog meer ‛New York voor een prikkie’? Lees het hele reisverhaal in onze glossy!